25 Απρ 2024
READING

Οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο και καλύτερο κρασί και αυτό είναι καλό για τη βιομηχανία οίνου

4 MIN READ

Οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο και καλύτερο κρασί και αυτό είναι καλό για τη βιομηχανία οίνου

Οι άνθρωποι θα καταναλώνουν λιγότερο και καλύτερο κρασί και αυτό είναι καλό για τη βιομηχανία οίνου

Δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν χαμηλότερες πωλήσεις των προϊόντων τους, όμως αυτό το είδος αντι-πωλησιακής προσέγγισης κερδίζει έδαφος στη βιομηχανία του οίνου.

Έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα στιγμή, για τη βιομηχανία κρασιού και αλκοολούχων ποτών εν γένει: το κίνημα ” sober curious ” συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, τα ποτά χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανοίγουν δρόμο προς τα ράφια των καταστημάτων.

Μια σύγχρονη τάση υπογραμμίζει την επιθυμία του καταναλωτή για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ακόμη και αν ο ορισμός του “υγιούς” σε σχέση με το κρασί ποικίλλει ευρέως και μερικές φορές λανθασμένα.

Η βιομηχανία του κρασιού θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να κρατήσει μια νέα στάση, η οποία μας φέρνει στην διαισθητική στρατηγική υπέρ της κατανάλωσης λιγότερου οίνου ως θετική πρόοδο.

“Θετική”, δηλαδή, με την έννοια της υπεύθυνης και όχι υπερβολικής κατανάλωσης που στρέφεται προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι επίσης μια προσέγγιση που ακολουθεί η βιομηχανία της μπύρας, όπως καταδεικνύεται στη διαφήμιση της Heineken, με το μήνυμα ότι “και μία μόνο μπύρα είναι υπερβολή”.

Ένα παράλληλο παράδειγμα από τη βιομηχανία κρασιού ονομάζεται Responsible Wine Tasting Charter, που διατυπώθηκε από τον γάλλο οινοπαραγωγό Bruno Le Breton της BLB Vignobles και τον Hussam al Mallak, έναν γιατρό που ειδικεύεται στον εθισμό στο αλκοόλ.

Το διάγραμμα, το οποίο αρχικά γράφτηκε το 2015, έχει εξελιχθεί με την ωριμότητα και την ανταπόκρισή του στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον του καταναλωτικού κλίματος.

Είναι μια κατάλληλη στιγμή να διερευνήσουμε αυτές τις αλλαγές, με αυτούς τους τρεις τρόπους.

“Στην αρχή, η ιδέα του Διαγράμματος ήταν να παράσχει εργαλεία για το πώς να πίνει κανείς υπεύθυνα, και τώρα προωθούμε πώς να το απολαμβάνει κανείς”, δήλωσε ο Morgane Le Breton της BLB Vignobles.

Η αρχική εφαρμογή του Χάρτη εστίασε στα βασικά συστατικά της υπεύθυνης κατανάλωσης κρασιού, όπως η κατανάλωση φαγητού ενώ πίνει κάποιος κρασί ή η απόλαυση του κρασιού με συντροφιά άλλων.

Σήμερα, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε παραπέρα.

«Έχουμε ήδη τα «τι» στις προτιμήσεις κρασιού», είπε. “Τώρα θέλουμε πραγματικά να επικεντρωθούμε στα πώς και τα γιατί.”

Αυτό σημαίνει να δοκιμάζει κανείς το κρασί γνωρίζοντας τι υπάρχει στο ποτήρι του, πέρα του απλού κόκκινου μίγματος ή ενός Cabernet Sauvignon. «Σημαίνει την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας και του σωστού τρόπου ζωής».

Το επίκεντρο του πρόσφατα αναθεωρημένου Χάρτη ξεπερνά το customer service και ξεπερνά ακόμη και το customer experience, για να εστιάσει στο customer care.

Η εξυπηρέτηση πελατών, για τον Le Breton, σημαίνει να εστιάζουμε στις ιδιαίτερες στιγμές της ζωής των ανθρώπων όταν ανοίγουν ένα μπουκάλι και μοιράζονται με την παρέα τους, έτσι ώστε να μην είναι ατομικό ή μεμονωμένο πράγμα.

Η κατανάλωση κρασιού ως μέρος μιας κοινότητας αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Η εύρεση της σωστής ισορροπίας και του σωστού τρόπου ζωής όταν πρόκειται για το κρασί είναι κάτι καλό που οι καταναλωτές κάνουν για τον εαυτό τους και ναι, λέει ο Le Breton, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα πίνουν όσο συνήθιζαν, ειδικά αν αγοράζουν μπουκάλια καλύτερης ποιότητας και υψηλότερης τιμής .

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης να γνωρίζουν ότι κάνουν κάτι καλό σε συνεργασία με μία εταιρεία που νοιάζεται για τα ίδια πράγματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους, όπως το περιβάλλον και η υπεύθυνη κατανάλωση.

Δεν αφορά στη μη κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ με τον σωστό τρόπο.

Εξετάστε τη διαφορά, για παράδειγμα, μεταξύ του κρασιού, της μπύρας και των οινοπνευματωδών ποτών.

Είναι όλα αλκοολούχα ποτά, αλλά είναι σαφώς διαφορετικά προϊόντα. “Δεν πίνετε ή απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με τον ίδιο τρόπο που θα πιείτε ένα σφηνάκι βότκα”, δήλωσε ο Le Breton.

“Έχουν διαφορετικά ποτήρια, σχετίζονται με διαφορετικά μέρη, με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές καταστάσεις και  διαφορετικές στιγμές της ζωής σας”.

Αλλά η κατανάλωση οινοπνεύματος με τον «σωστό τρόπο» δεν σημαίνει ότι εστιάζουμε στους κανόνες ή το πρωτόκολλο ή διαιωνίζουμε μια κουλτούρα κρασιού που είναι απρόσιτη ή διαθέσιμη μόνο σε ορισμένους ανθρώπους που είναι «γνώστες».

Είναι πολύ πιο απλή και ευχάριστη διαδικασία από αυτό.

Εάν έχεις ένα μπουκάλι κρασί, λέει ο Le Breton, μπορείς να μετατρέψεις οποιαδήποτε στιγμή σε γιορτή.

“Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτή την πτυχή του κρασιού, έχουμε τα καλύτερα προϊόντα και είναι κάτι πολύ ξεχωριστό που οι άνθρωποι δημιουργούν με φροντίδα και προσοχή.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο κατανάλωσης και όχι απλά τον τύπο του κρασιού. Μπορούμε να αλλάξουμε το πως, το πότε, που και με ποιον. Το πιστεύω αυτό.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.