27 Απρ 2024
READING

Η αγορά αναρρίχησης στην Αγγγλία

3 MIN READ

Η αγορά αναρρίχησης στην Αγγγλία

Η αγορά αναρρίχησης στην Αγγγλία

Η εσωτερική αγορά αναρρίχησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν εσωτερική αναρρίχηση το 2017, ενώ περισσότεροι ενήλικες συμμετέχουν τακτικά σε αναρρίχηση και ορειβασία παρά στο ποδόσφαιρο.

Η αγορά δεν δείχνει καμία επιβράδυνση. Οι επισκέψεις σε τοίχους αναρρίχησης αυξήθηκαν κατά 16% το 2018 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος.

Η έντονη δυναμική πίσω από αυτή την αγορά πρόκειται να συνεχιστεί, με νέες τοποθεσίες που ανοίγουν σε όλη τη χώρα και αγωνιστική αναρρίχηση που εμφανίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

Η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας της αναρρίχησης μπορεί να εξηγηθεί μέσω της στενής ευθυγράμμισης της με πολλές από τις βασικές τάσεις που επηρεάζουν τις αθλητικές και υπαίθριες βιομηχανίες.


Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την αναρρίχηση είναι ευελιξία και η τεχνική όσο και η δύναμη.

Ως αποτέλεσμα, η αναρρίχηση αποφεύγει το macho και την προσέγγιση των παραδοσιακών γυμναστηρίων, παρέχοντας ένα φιλόξενο περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Οι αναρριχητικοί τοίχοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και προσφέρουν μια δραστηριότητα που μπορεί να ασχοληθεί με όλη την οικογένεια.

Ειδικότερα, η αναρρίχηση προσφέρει ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο άσκησης για τα παιδιά: η ανάπτυξη φορέων φιλικών προς το παιδί όπως το Clip n Climb σημαίνει ότι περίπου 400.000 άτομα κάτω των 18 ετών αναρριχούνται επί του παρόντος υπό επίβλεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εναλλακτική ικανότητα


Η αναρρίχηση γίνεται σε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτική άσκηση, απορρίπτοντας τα όρια του παραδοσιακού γυμναστηρίου και αγκαλιάζοντας συγκεκριμένες κινήσεις δραστηριότητας και το αίσθημα της υπαίθρου.

Υπήρξε μια έκρηξη στα μαθήματα γυμναστικής που καλύπτουν τα πάντα, από τον χορό με το πόλο στο parkour, ενώ οι δραστηριότητες όπως το Tough Mudder και το Be Military Fit έχουν εξελιχθεί σε δημοτικότητα λόγω του συνδυασμού της ακραίας άσκησης και της εξωτερικής εστίασης.

Η αναρρίχηση προσελκύει και τις δύο αυτές τάσεις – η πράξη της αναρρίχησης είναι ένα φυσικό κίνημα συνώνυμο με την εξέλιξη της ανθρωπότητας.


Το χάσμα ανάμεσα στην εκμάθηση και την κοινωνικοποίηση δεν ήταν ποτέ στενότερο.

Η δημοτικότητα των ομαδικών δραστηριοτήτων όπως το Crossfit και το Psycle έχουν τονίσει τη σημασία της συλλογικής ομάδας, με την οποία εργάζεστε και τα ευρύτερα οφέλη που προσφέρει αυτό είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την ίδια τη δραστηριότητα.

Η κοινωνική φύση της αναρρίχησης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτό.

Τα δάπεδα των κέντρων αναρρίχησης είναι ένα buzz της συζήτησης, καθώς οι ορειβάτες ανταλλάσσουν συμβουλές και θα συναντήσουν συναδέλφους και νέους φίλους.

Τα ίδια τα κέντρα αναρρίχησης είναι συχνά κοινοτικοί κόμβοι, προσφέροντας ευρύτερες υπηρεσίες όπως καφετέριες, μπαρ και κοινωνικές περιοχές, όπου τα μέλη μπορούν να συχνάζουν και να κοινωνικοποιηθούν όταν δεν αναρριχηθούν.

Παρά την πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος, η βρετανική αγορά αναρρίχησης βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εκκίνησης.

Υπάρχουν λίγοι εγκατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης κλίμακας πολλαπλών τοποθεσιών, οι οποίοι παρουσιάζουν την ευκαιρία για την εμφάνιση ενός κορυφαίου εμπορικού σήματος, είτε μέσω της οργανικής ανάπτυξης είτε των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τον κλάδο με ενδιαφέρον: η NVM πρόσφατα επένδυσε 3 εκατομμύρια λίρες στερλίνας στο The Hanging Hangar, ένας φορέας εκμετάλλευσης με 4 τοίχους αναρρίχησης σε όλη τη Βρετανία και σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη.

Η κλίμακα ευκαιριών είναι προφανής: το Clip n Climb, ένα franchise που βασίζεται στη Νέα Ζηλανδία και είναι γνωστό για τους εντυπωσιακούς τοίχους του για παιδιά, έχει πλέον πάνω από 40 τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 250 παγκοσμίως.

Το 2015, ένα άρθρο του Bloomberg αναφέρεται στην εσωτερική αγορά αναρρίχησης ως μια “ήσυχα αναπτυσσόμενη βιομηχανία άσκησης ώριμη για μια έκρηξη τύπου Crossfit”. Ενώ αυτή η έκρηξη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, η ασφάλεια έχει σίγουρα φωτιστεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.