23 Δεκ 2024
READING

Η Adidas στοχεύει στη βιωσιμότητα δεσμευόμενη να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το 2024

4 MIN READ

Η Adidas στοχεύει στη βιωσιμότητα δεσμευόμενη να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το 2024

Η Adidas στοχεύει στη βιωσιμότητα δεσμευόμενη να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το 2024

Μέχρι στιγμής, η βιομηχανία μόδας στο σύνολό της έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για περιβαλλοντικά υπεύθυνο, βιώσιμο τρόπο παραγωγής.

Η Adidas κατέλαβε την 3η θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις στην κατηγορία Ένδυση / Αξεσουάρ στη λίστα των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών πίσω από την Christian Dior / LVMH και τη Nike, μόλις ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2024 θα χρησιμοποιούσε μόνο ανακυκλωμένα πλαστικά σε όλα τα παπούτσια και τα ρούχα της.

Οι επιπτώσεις για την Adidas και την υπόλοιπη βιομηχανία της μόδας είναι βαθιές.

Εξηγώντας ότι περίπου το 50% των υλικών που χρησιμοποιεί για τα 900 εκατομμύρια είδη που πωλεί είναι πολυεστέρες, ο Eric Liedtke, επικεφαλής των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων της Adidas, δήλωσε στους Financial Times: “Στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από το πολυεστέρα συνολικά μέχρι το 2024. “

Η απόφαση της Adidas ακολουθεί την αρχική επιτυχία στην πώληση ανακυκλωμένων πλαστικών υποδημάτων.

Η δέσμευσή της έχει αυξηθεί από ένα εκατομμύριο ζεύγη που παράγονταν το 2017, σε 5 εκατομμύρια το 2018 και φέτος ένα προβλεπόμενο 11 εκατομμύρια ζεύγη.

“Μόνο το 2018, σώσαμε περισσότερους από 40 τόνους πλαστικών απορριμμάτων στα γραφεία, στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στις αποθήκες και στα κέντρα διανομής σε όλο τον κόσμο και τα αντικαταστήσαμε με πιο βιώσιμες λύσεις”, δήλωσε ο Gil Steyaert, υπεύθυνος για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Ο πολυεστέρας είναι η βασική ίνα της βιομηχανίας της μόδας.

Η εταιρεία ερευνών Plastic Insights αναφέρει ότι η πολυεστέρας αντιπροσωπεύει το 55% της παγκόσμιας αγοράς ινών, ακολουθούμενος από το βαμβάκι με λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του μεριδίου το 2016.

Μόνο εκείνο το έτος, παράχθηκαν 76 εκατομμύρια τόνοι παγκοσμίως, με μόνο περίπου 10% από ανακυκλωμένα υλικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κυριολεκτικά κολυμπάμε σε πλαστικά απόβλητα.

Η Ocean Conservancy δηλώνει ότι «Κάθε χρόνο, οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων εισέρχονται στους ωκεανούς, όπου προστίθενται στους περίπου 150 εκατομμύρια τόνους που υπάρχουν ήδη εκεί».

Για να μην αναφέρουμε τους 26 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής των ΗΠΑ.

Η βιομηχανία της μόδας κατηγορείται

Παρά τα σημαντικά βήματα προς τη βιωσιμότητα, μια νέα εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της βιομηχανίας μόδας διαπιστώνει ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να βρεθεί κοντά στη λύση.

Η μελέτη, με τίτλο Pulse of the Fashion Industry 2019 Update, η οποία διεξάγεται από τη Boston Consulting Group, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα της μόδας και το Συνασπισμό Αειφόρου Ένδυσης, αναφέρει μέχρι σήμερα ότι η βιομηχανία έχει κάνει ελάχιστα βήματα την ώρα που απαιτούνται γιγαντιαία βήματα και γρήγορα.

“Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 η παγκόσμια βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων θα έχει αυξηθεί κατά 81%, σε 102 εκατομμύρια τόνους, ασκώντας μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πλανητικούς πόρους”, αναφέρει η έκθεση.

“Οι εταιρείες μόδας δεν εφαρμόζουν βιώσιμες λύσεις αρκετά γρήγορα για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας μόδας”.

Η μελέτη μετρά αντικειμενικά τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της βιομηχανίας χρησιμοποιώντας ένα δείκτη ονομασίας Pulse Index.

Διαπίστωσε ότι η βιομηχανία της μόδας έχει βελτιωθεί από το 2017, αυξάνεται από 32 βαθμούς στον δείκτη των 100 σημείων σε 42 μονάδες το 2019, αλλά καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα, “Παρά τη βελτίωση αυτή, η βιομηχανία της μόδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη”.

Η αναφορά αποδίδει σκορ Pulse Index σε εταιρείες που ανήκουν σε τρεις κλάδους της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των premium, των μέσης τιμής και των οικονομικών μαρκών.

“Οι εταιρείες πρέπει να πιέσουν περισσότερο, με πιο εστιασμένες και συντονισμένες προσπάθειες, να ξεπεράσουν τους τεχνολογικούς και οικονομικούς περιορισμούς που εμποδίζουν την πρόοδο”, καταλήγει η έκθεση.

Οικοδόμηση μιας οικονομικά βιώσιμης επιχείρησης μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Αντικατοπτρίζοντας την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας της μόδας όσον αφορά την αειφορία, η Ann Cantrell, επίκουρη καθηγήτρια της διοίκησης επιχειρήσεων μόδας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της μόδας, λέει: «Η οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών μόδας θα εξαρτηθεί από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Η Cantrell ξέρει για τι μιλάει, αφού προσλήφθηκε για να συμμετάσχει στην FIT το 2010 ειδικά για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα γύρω από την αειφορία.

Επίσης, πρόσφατα ενημέρωσε την τρίτη έκδοση ενός εγχειριδίου διαχείρισης της μόδας με τίτλο Fashion Entrepreneurship: Retail Business Planning.

«Βασικά εξελίσσουμε τα ρούχα μας», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι το παρθένο βαμβάκι είναι μία από τις πιο τοξικές καλλιέργειες στον πλανήτη.

“Το μεγαλύτερο κόστος των ειδών ένδυσης είναι το υλικό. Εάν μια εταιρεία μπορεί να μετατρέψει δισεκατομμύρια ανακυκλωμένα ρούχα και πλαστικά μπουκάλια σε υλικό για νέα ρούχα, θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και θα βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη », λέει.

Αυτό ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την κυκλική βιομηχανία της μόδας. “Το τέλος του κύκλου ζωής ενός προϊόντος γίνεται η αρχή του κύκλου ζωής για ένα άλλο. Είτε πρόκειται για ανακυκλωμένο πλαστικό ή άλλες μορφές βιωσιμότητας, ο απώτερος σκοπός είναι να αποφύγουμε όλα αυτά τα απορρίμματα.”  αναφέρει η Cantrell.

Ήρθε η στιγμή που οι εταιρείες που απαρτίζουν τη βιομηχανία της μόδας θα χτίζουν βιώσιμες επιχειρήσεις που να εξοικονομούν μέσω της βιωσιμότητας, ένα πλαστικό μπουκάλι τη φορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.