19 Απρ 2024
READING

Το δίκτυο εφοδιαστικής της Amazon δεν αποτελεί απειλή για τη FedEx και τη UPS

3 MIN READ

Το δίκτυο εφοδιαστικής της Amazon δεν αποτελεί απειλή για τη FedEx και τη UPS

Το δίκτυο εφοδιαστικής της Amazon δεν αποτελεί απειλή για τη FedEx και τη UPS

Όλοι, από τους αναλυτές της UBS στους εμπειρογνώμονες της Morgan Stanley και τους πρώην προμηθευτές του Amazon, επαγρυπνούν για την Amazon Logistics, η οποία έχει δημιουργήσει γρήγορα ένα στόλο 70 αεροπλάνων, 10.000 οχημάτων και πρόσβαση σε ναυτιλιακές και σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα σε λίγα χρόνια.

Και, σύμφωνα με αυτούς η Amazon ετοιμάζεται να δρομολογήσει μια υπηρεσία εφοδιαστικής τρίτων που θα μπορούσε να παραγκωνίσει την UPS και την FedEx με τον ίδιο τρόπο που η εταιρεία κυριάρχησε στο cloud computing με τις υπηρεσίες Amazon Web Services.

“Ακόμα και το Amazon, τόσο μεγάλο κι αν είναι και όσο γρήγορα κι αν αναπτύσσεται, δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει αυτό το δίκτυο από την πρώτη μέρα”, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ravi Shanker, στο Business Insider.

“Έτσι, παρόμοια με αυτά που έκαναν με το AWS, πιστεύουμε ότι είναι πολύ λογικό να βελτιώσουν την αξιοποίηση του δικτύου τους και να μειώσουν τα έξοδα τους, ανοίγοντας τις δραστηριότητες σε τρίτους.”

Αλλά μια νέα έκθεση από την Goldman Sachs παροτρύνει όλους να “πατήσουν φρένο”. Το δίκτυο της Amazon εξακολουθεί να είναι πολύ μικρό για να ανταγωνιστεί τη FedEx ή τη UPS. Η UPS, η FedEx και η Amazon δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

“Με βάση τα εκτεταμένα δίκτυα FedEx και UPS, φαίνεται ότι το περιορισμένο μέγεθος του δικτύου της Amazon, πιθανότατα, δεν έχει το εύρος ή την παγκόσμια ευελιξία ώστε να προσφέρει την ικανότητα να φτάνει σχεδόν παντού”, ανέφερε η ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs σε μια αναφορά της 10ης Ιουλίου.

Δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλη η Amazon να παραδώσει τον τεράστιο όγκο των πακέτων σε κάθε σπίτι, δήλωσε η Goldman Sachs. Μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018, ο λιανοπωλητής έστειλε 1 δισεκατομμύριο πακέτα.

Για την Amazon, μόνο για να καλύψει τις ανάγκες της UPS και της FedEx, η εταιρεία θα χρειαστεί να επενδύσει ένα εντυπωσιακό ποσό 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο της.

Ένα από τα πιο χρονοβόρα τμήματα της επένδυσης, θα ήταν η κατασκευή αεροπορικών κόμβων.

Ο λιανοπωλητής κατασκευάζει έναν κόμβο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cincinnati / Northern Kentucky, που πρόκειται να ανοίξει το 2021.

Όμως, η UPS και η FedEx έχουν ήδη, αντίστοιχα, 13 και 11 κόμβους. Για να καταφέρει αυτή την εμβέλεια και ισχύ αεροπορικής μεταφοράς η Amazon, θα της κοστίσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και πολλά χρόνια κατασκευής.

Η Amazon διαθέτει επίσης μόνο 215 κύριες και πρόσθετες λειτουργικές εγκαταστάσεις σε σχέση με τις 1.214 της FedEx και τις 1.038 εγκαταστάσεις της UPS.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων των κολοσσών των logistics στον τομέα αυτό θα κοστίσει στην Amazon 46,6 δισ. δολάρια.

Υπάρχει επίσης μια ποικιλία εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχει η FedEx και η UPS που δεν διαθέτει το Amazon.

Η UPS, για παράδειγμα, διαθέτει λύσεις εφοδιαστικής για μια σειρά από πολύπλοκες βιομηχανίες: άμυνα υψηλής ασφάλειας, πολύπλοκη αυτοκινητοβιομηχανία και υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και διαδικασίες όπως η μεταφορά φαρμάκων σε υγρή ατμόσφαιρα με ξηρό ατμό.

“Είναι δύο διαφορετικές επιχειρήσεις”, δήλωσε στο Business Insider ο Helane Becker, διευθύνων σύμβουλος της Cowen και ανώτερος ερευνητικός αναλυτής. “Αυτό που κάνει η FedEx και η UPS δεν είναι το ίδιο με αυτό που κάνει η Amazon.”

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η UPS και η FedEx δεν θα πρέπει να είναι απολύτως εφησυχασμένες, καθώς πιθανότατα θα χάσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καθώς η Amazon συνεχίζει να μετακινεί τις λειτουργίες της ενδοεταιρικά.

“Η Amazon είναι σίγουρα μια ανησυχία για τις κατεστημένες επιχειρήσεις παράδοσης, καθώς η Amazon έχει φέρει περισσότερες από τις απαιτήσεις της υπηρεσίας μεταφοράς στις εγκαταστάσεις της ,εγκαταστάσεις διανομής και αεροσκάφη”, γράφουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.