24 Απρ 2024
READING

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή

2 MIN READ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολή

Η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος για να γίνει η μεγαλύτερη λιανική αγορά στον κόσμο.

Αν και αυτή η αναπτυσσόμενη οικονομία έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στις διεθνείς μάρκες, η μεταβαλλόμενη δυναμική του τομέα των αθλημάτων και των εξωτερικών χώρων ειδικότερα θα οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις τα δυτικά εμπορικά σήματα στο μέλλον.

Το πενταετές σχέδιο της Κίνας, που κυκλοφόρησε το 2016, σκιαγραφεί τους στόχους της κυβέρνησης να αναπτύξει μια εγχώρια αθλητική βιομηχανία αξίας 5 τρισεκατομμυρίων γιουάν (780 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2025.

Παραδοσιακές υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία και κατασκήνωση είναι ακόμα εκκολαπτόμενες παρόλο που οι διεθνείς μετακινήσεις επιτρέπονται από την αύξηση των εισοδημάτων και ανοίγουν την πόρτα για να φέρουν τις εμπειρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων στο σπίτι.

Τρέξιμο και χειμερινά σπορ είναι οι συναρπαστικές περιοχές ανάπτυξης στην περιοχή. 400 μαραθώνιοι θα διεξαχθούν φέτος.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο οδηγούν επίσης σε έκρηξη χειμερινών σπορ.

H επαρχία Hebei (πληθυσμός 75 εκατομμυρίων) έχει θέσει ως στόχο τη συμμετοχή 30 εκατομμυρίων ανθρώπων στα χειμερινά αθλήματα μέχρι το 2022 και ένα νέο project σκι εσωτερικού χώρου του Wintastar Shanghai θα προσφέρει 90.000 τ.μ. πίστες.

Οι δυτικές μάρκες είναι σίγουρα ισχυρές στην Κίνα. Η Decathlon έχει επωφεληθεί από την ευκαιρία, με 214 καταστήματα στην Κίνα να ευδοκιμούν χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές των προϊόντων τους.

Η Sanfo έχει 39 καταστήματα σε 16 πόλεις και εκτιμά ότι οι διεθνείς μάρκες (συμπεριλαμβανομένων των Arc’teryx, The North Face, Crispi, Salomon, Garmin και Osprey) αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των πωλήσεών τους εκεί.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι οι δρόμοι θα στρωθούν με χρυσάφι για τις δυτικές μάρκες, οι ισχυροί εγχώριοι παράγοντες όμως δεν πρέπει να αγνοηθούν και θα αποτελέσουν πρόκληση για την είσοδο στην αγορά.

Η Nike και η Adidas κυριαρχούν στην αγορά αθλητικών υποδημάτων, αλλά η εγχώρια Anta εξαγόρασε πρόσφατα την ευρωπαϊκή εταιρεία Amer Sports για € 4,6 δισ., γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μεταβολή στη δυναμική.

Στον τομέα του outdoor, μάρκες όπως οι Toread και Camel αναπτύσσονται δυναμικά και το μερίδιό τους αυξάνεται.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης και τα εμπορικά σήματα outdoor έχουν δίκιο να βλέπουν την επιτυχία των δυτικών εμπορικών σημάτων και τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζει η κινεζική αγορά, αλλά η πρόκληση έγκειται στον ανταγωνισμό με τους αυξανόμενους εγχώριους παίκτες.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο εντοπισμός και η εστίαση στις αναπτυξιακές δραστηριότητες και η αξιοποίηση της ποιότητας και των brand ambassadors  για την απόκτηση status και σταθερής θέσης στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.