25 Απρ 2024
READING

Ο ιδιοκτήτης της Ray-Ban αγοράζει την GrandVision με τα Pearle και Eyewish

2 MIN READ

Ο ιδιοκτήτης της Ray-Ban αγοράζει την GrandVision με τα Pearle και Eyewish

Ο ιδιοκτήτης της Ray-Ban αγοράζει την GrandVision με τα Pearle και Eyewish

Η γαλλο-ιταλική εταιρεία οπτικών ειδών EssilorLuxottica αγόρασε την ολλανδική GrandVision σε συμφωνία που εκτιμάται σε 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συγχώνευση των εταιρειών που κατέχουν τα γυαλιά Ray-Ban και τα καταστήματα Pearle αντίστοιχα υπόκειται ακόμη στην έγκριση των αρχών ανταγωνισμού.

Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα το 76,2% των μετοχών που ανήκουν στην ολλανδική επενδυτική εταιρεία HAL (η οποία αποτελεί και την κινητήρια δύναμη του ομίλου ηλεκτρονικού εμπορίου Coolblue) και ο νέος ιδιοκτήτης καταβάλλει 5,5 δισ. Ευρώ για τις μετοχές αυτές σε 28 ευρώ ανά μετοχή.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με την HAL, η EssilorLuxottica σκοπεύει επίσης να εξαγοράσει τους μικρότερους μετόχους που κατέχουν ακόμη περισσότερο από το 20% των μετοχών.

Εάν η συμφωνία συμφωνηθεί από τις αρχές ανταγωνισμού, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα ή δύο χρόνια.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο δεδομένου ότι η νέα εταιρεία θα κατέχει κυρίαρχική θέση στην αγορά σε όλη τη διαδικασία: παράγει γυαλιά και πλαίσια, αλλά διαθέτει και μάρκες, καταστήματα και ακόμη και συσκευές μέτρησης οφθαλμών.

Οι αρχές ήδη αντέδρασαν χωρίς πολύ ενθουσιασμό όταν η Essilor και η Luxottica συγχωνεύθηκαν πέρυσι, ενώ αυτή η συγχώνευση θα ήταν ακόμη πιο “μονοπωλιακή”.

Η GrandVision, ιδιοκτήτρια αλυσίδων όπως η Pearle, Grandoptical και EyeWish, είναι παρούσα σε περισσότερες από σαράντα χώρες με περισσότερα από 7.000 καταστήματα και έχει την έδρα της στο Schiphol κοντά στο Άμστερνταμ.

Το EssilorLuxottica είναι ελαφρώς μεγαλύτερο με 9.000 καταστήματα και έχει την έδρα του στο Παρίσι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.