Steve Jobs και Jony Ive | πώς έγιναν το πιο κυρίαρχο δίδυμο στην τεχνολογία

Πριν από δέκα χρόνια, ο Steve Jobs και ο Jony Ive ήταν οι δύο πιο σημαντικοί άνθρωποι που εργάζονταν στην Apple.

Κανείς από τους δύο δεν είναι εκεί τώρα – ο Jobs πέθανε το 2011, και ο Ive ανακοίνωσε την αναχώρησή του από την εταιρεία τον Ιούνιο.


Ανατρέχουμε στη σχέση μεταξύ Jobs και Ive, που αποτέλεσαν το κορυφαίο ντουέτο στην τεχνολογία των καταναλωτών για περίπου μια δεκαετία.

Ο Jony Ive, ο οποίος μεγάλωσε στο βορειοανατολικό άκρο του Λονδίνου σε μια πόλη που ονομάζεται Chingford, δήλωσε ότι ήταν σαν επιφοίτηση όταν σχεδίαζε στον Macintosh ως φοιτητής στο Newcastle Polytechnic.

“Ανακάλυψα τον Mac και ένιωσα ότι είχα μια σύνδεση με τους ανθρώπους που έφτιαχναν αυτό το προϊόν. Ξαφνικά καταλάβαινα τι ήταν μια εταιρεία ή τι έπρεπε να είναι”.

Μετά από το κολέγιο, ο Ive ξεκίνησε μια εταιρεία σχεδιασμού στο Λονδίνο που ονομάστηκε Tangerine, η οποία κέρδισε συμβουλευτική σύμβαση με την Apple.

Το 1992, όταν ο Ive ήταν περίπου 25 ετών, η Apple του πρόσφερε δουλειά στο τμήμα σχεδίασης της εταιρείας.

Μέχρι το 1996, ο Ive ήταν επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού της Apple. Αλλά ο Ive είπε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος εκείνη την εποχή, αφού η Apple και ο τότε CEO της επικεντρώνονταν περισσότερο στη μεγιστοποίηση των κερδών παρά στην τελειοποίηση των σχεδίων των προϊόντων.

Ο Ive δήλωσε στον βιογράφο του Jobs για τις πρώτες του μέρες στην Apple.

“Όλα όσα ήθελαν από εμάς οι σχεδιαστές ήταν ένα πρότυπο για το πώς έπρεπε να μοιάζει κάτι εξωτερικά και τότε οι μηχανικοί θα το έκαναν όσο το δυνατόν φθηνότερο. “

Το 1997, καθώς σκεφτόταν να φύγει, ο Steve Jobs επέστρεψε στην εταιρεία που είχε συνιδρύσει, όταν η Apple εξαγόρασε την startup του Jobs, την NeXT Computer.

Ανέβηκε στην εξουσία αφού έπεισε το διοικητικό συμβούλιο της Apple να απομακρύνει τον διευθύνοντα σύμβουλο που είχε την εποχή εκείνη, τον Gil Amelio.

Ο Jobs έγινε προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος και τελικά το “προσωρινός” αποχώρησε από τον τίτλο του.

Ο Jobs συναντήθηκε με τον Ive όταν μπήκε στο στούντιο σχεδιασμού της Apple μετά την επιστροφή του στην εταιρεία.

Ο Ive είδε τον Steve να μπαίνει στο στούντιο και να λέει: “Γ —, ήσαστε πολύ αποτελεσματικοί, έτσι;” – μια φιλοφρόνηση με τον δικό τρόπο του, σαν η Apple να έδειχνε την εκτίμησή της πρώτη φορά στην ομάδα σχεδιασμού του και να του έδινε πρώτη φορά τα εργαλεία για να πετύχει.

Οι δύο συνεργάτες γρήγορα – σύμφωνα με τον πρώην μηχανικό της Apple, Jon Rubinstein – θα έτρωγαν τακτικά μεσημεριανό μαζί και ο Jobs θα τελείωσε τη μέρα του περνώντας από το studio για να μιλήσει με τον Ive.

Ο Jobs και ο Ive μοιράζονταν παρόμοιες φιλοσοφίες σχεδιασμού.

Και οι δύο άντρες πίστευαν ότι η απλότητα ήταν “η απόλυτη πολυπλοκότητα” και η ιδέα ότι το λιγότερα θα μπορούσαν να σημαίνει περισσότερα.

«Με πολλούς τρόπους, προσπαθούσαμε να βγάλουμε αντικείμενα από τη μέση», είπε ο Ive. Ο Jobs και ο Ive έβαζαν την ομορφιά πάνω από όλα.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα από τον Jobs και τον Ive ήταν το iMac, το οποίο η Apple παρουσίασε τον Μάιο του 1998.

Ο Ive ήθελε να μοιάζει φουτουριστικό, αλλά και παιχνιδιάρικο, σαν να είναι “έτοιμος να βγει και να πάει κάπου”.

Ο υπολογιστής είχε ένα ημιδιαφανές πλαστικό κέλυφος, έτσι ώστε να φαίνονται οι πλακέτες κυκλωμάτων του υπολογιστή.

Ο Jobs επέμεινε ότι τα πάντα στον υπολογιστή έπρεπε να φαίνονται καθαρά και τακτοποιημένα, μέσα και έξω.

Μια περίοδο, ο Jobs και ο Ive παθιάστηκαν με το ανοδιωμένου αλουμίνιο – το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το iMac, το iPod Nano και αργότερα το iPhone – όπου το μέταλλο τοποθετήθηκε σε λουτρό οξέος και ηλεκτρισμού ώστε η επιφάνεια του να μπορεί να οξειδωθεί και να μετατραπεί σε διαφορετικά χρώματα.

Ο Jobs είπε ότι η Apple δεν μπορούσε να πάρει τις ποσότητες ανοδιωμένου αλουμινίου που χρειάζονταν, οπότε είχε ένα εργοστάσιο χτισμένο στην Κίνα μόνο για αυτό.

Ο Jobs έστειλε τον Ivy στην Κίνα για να επιβλέπει όλη τη διαδικασία για περίπου τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τη σύζυγο του Jobs, Laurene Powell, ο Jony και ο Steve συνδέθηκαν τόσο εύκολα επειδή έκαναν προϊόντα που έφεραν ένα “αίσθημα ευγνωμοσύνης που κάποιος άλλος είχε σκεφτεί έναν τρόπο να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.”

Αυτό είναι που ο Steve πάντα αναζητούσε, και δεν το έβρισκε μέχρι που συνεργάστηκε με τη Jony. Ήταν πραγματικά χαρούμενοι, απολάμβαναν ο ένας τον άλλο “.

Ο Jobs και ο Ive είχαν επίσης στρέψει το ενδιαφέρον τους στο σχεδιασμό του iPod, του φορητού music player της Apple που ξεκίνησε το 2001.

Ο Ιvy κατέβασε μια φοβερή ιδέα ένα πρωί καθώς πήγαινε στη δουλειά. Το iPod πρέπει να είναι “καθαρό λευκό”, με ανοξείδωτο χάλυβα πίσω.

Ο Ive ήθελε το iPod, καθώς και τα ακουστικά και τα καλώδια του, να είναι σε καθαρά λευκό. Σύμφωνα με τον Ive, “ο Steve το δέχτηκε αμέσως και αγκάλιασε το λευκό.”

Ο Jobs και ο Ive ήταν και οι δύο τελειομανείς. Είχαν μάλιστα εμμονή με τη συσκευασία των προϊόντων της Apple.

“Αγαπώ τη διαδικασία του ξετυλίγματος”, είπε ο Ive στον Isaacson. “Σχεδιάζεις ένα τελετουργικό ξετυλίγματος για να κάνεις το προϊόν να μοιάζει ξεχωριστό.

Η συσκευασία μπορεί να είναι σαν το θέατρο, να δημιουργεί μια ιστορία”.

Η δουλειά με τον Jobs, που είχε ένα περίφημο φλογερό ταμπεραμέντο, δεν ήταν εύκολη.

Μερικές φορές, ο Ivy έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός για να εξασφαλίσει ότι οι καλύτερες ιδέες του θα είχαν την ευκαιρία να πάρουν την έγκριση.

Η σχέση τους δεν ήταν τέλεια. Ο Ive μερικές φορές δεν ανταποκρίθηκε καλά στις κριτικές του Jobs, ή δεν του άρεσε όταν ο Jobs έπαιρνε τα εύσημα για κάτι που έβγαζε ο Ive ή η ομάδα σχεδιασμού του.

“Καταβάλλω μανιακή προσοχή στο πώς προέρχεται μια ιδέα και διατηρώ ακόμη και σημειωματάρια γεμάτα με τις ιδέες μου. Έτσι, με πονάει όταν παίρνει τα εύσημα για ένα από τα σχέδιά μου”.

Μια από τις τελευταίες συνεργασίες του Jobs και του Ive ήταν το Apple Park, η νέα πανεπιστημιούπολη της εταιρείας που άνοιξε το 2017.

Το τετραώροφο κτίριο των τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 12.000 εργαζομένους της Apple και διαθέτει πάνω από 6.000 δέντρα σε ένα φόρο τιμής στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία ήταν κατάφυτη από οπωρώνες και πρασινάδα προτού οι επιχειρήσεις μετακινηθούν εκεί.

Το Apple Park αντιπροσωπεύει τόσες πτυχές της σχέσης του JobS και του Ive. Υπογραμμίζει την εμμονή του ζευγαριού με το γυαλί, για παράδειγμα.

Το κτίριο διαθέτει πάνελ από το δάπεδο μέχρι την οροφή και κανένα κομμάτι γυαλιού δεν είναι ίδιο. Όλα είναι καμπύλα και ενωμένα για να φαίνονται απόλυτα απρόσκοπτα.

Το κτίριο φαίνεται μινιμαλιστικό από έξω – είναι διαμορφωμένο σαν απλός κύκλος – αλλά η μηχανική πίσω από αυτό ήταν εξαιρετικά περίπλοκη.

Το κτίριο παράγει επίσης τη δική του ενέργεια, χάρη στα ηλιακά πάνελ που καλύπτουν την οροφή του, και κάθεται σε 700 “τεράστια πιατάκια από ανοξείδωτο χάλυβα” που προστατεύουν το θεμέλιο του κτιρίου από φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί.

Ο Jobs και ο Ive ενδιαφέρονταν βαθιά να μην δημιουργήσουν άλλο ένα απλά κτίριο, αλλά ένα σπίτι που θα μπορούσε να διαρκέσει για τις επόμενες γενιές.

Μετά τον θάνατο του Jobs τον Οκτώβριο του 2011, υποκύπτοντας σε μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος, το δυναμικό δίδυμο έσπασε.

Ο Ive συνέχισε στην Apple, αλλά ο ενθουσιασμός του μειώθηκε σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι έλαβε νέο τίτλο το 2015, “επικεφαλής σχεδιαστής,” ο Ive ήταν σε μεγάλο βαθμό απών από την Apple, και φέρεται να εμφανίζεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μόλις δύο φορές την εβδομάδα.

Άρχισε επίσης να «μοιράζει καθήκοντα», σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις 27 Ιουνίου, η Apple ανακοίνωσε ότι θα φύγει για να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, που ονομάζεται LoveFrom, της οποίας η Apple θα είναι πελάτης.

Ο Ive είπε ότι το όνομα LoveFrom ήταν εμπνευσμένο από τον Jobs, ο οποίος δήλωσε ότι είχε τα κίνητρα να κάνει τα πράγματα με αγάπη και φροντίδα, παρόλο που πιθανότατα δεν θα συναντούσε ποτέ το άτομο που τα αγόραζε.

Ο Jony Ive και ο Steve Jobs δεν είναι πλέον στην Apple, αλλά η επιρροή τους θα παραμείνει στην εταιρεία για πάντα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here