25 Απρ 2024
READING

Η στρατηγική του Foot Locker’s στην νέα αγορά των sneakers

5 MIN READ

Η στρατηγική του Foot Locker’s στην νέα αγορά των sneakers

Η στρατηγική του Foot Locker’s στην νέα αγορά των sneakers

Η Foot Locker’s ενεργεί περισσότερο σαν μια συμβουλευτική εταιρεία για τη νεολαία και τον πολιτισμό της και στοχεύει σε μια αγορά 94 δισεκατομμύρια δολάρια σε sneakers.

Ένα παιδί, εάν χρειαζόταν ένα νέο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για το σχολείο, οι γονείς θα μπορούσαν να κοιτάξουν στο εμπορικό κέντρο, όπου θα ερευνούσαν τις νέες κυκλοφορίες Nike, Reebok και Adidas σε ένα κατάστημα Foot Locker.

Για τα τελευταία 45 χρόνια, ο retailer ήταν ένας προορισμός για αγοραστές που αναζητούν αθλητικά παπούτσια για το γυμναστήριο ή τη νέα σχολική χρονιά.

Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες από 3.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Αλλά μπορεί το iconic brand να επιβιώσει από τις μεγάλες αλλαγές στο retail και να παραμείνει σχετική στον ταχέως κινούμενο, ψηφιακά επικεντρωμένο κόσμο της κούρσας των σπορ;

Από τη δεκαετία του 1990, τα αθλητικά παπούτσια έχουν γίνει πολύ περισσότερα από τα παπούτσια για αθλήματα.

Τώρα είναι ένας δείκτης του στυλ, της κατάστασης και της ταυτότητας. Οι Sneaker heads σε όλο τον κόσμο δημιουργούν συλλογές παπουτσιών, τις οποίες αγοράζουν, εμπορεύονται και μεταπωλούν σε καταστήματα και σε διαδικτυακές αγορές, όπως το Stadion Goods και το StockX.

Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι μεγάλη υπόθεση.Η παγκόσμια βιομηχανία υποδημάτων αναμένεται να φθάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Ενώ η Foot Locker αγωνίζεται για μια θέση στο κέντρο της κούρσας των σπορ, άλλα εμπορικά σήματα στη βιομηχανία είναι εξίσου δυνατά στον ανταγωνισμό.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Reebok άρχισε να επενδύει έντονα στην επιχείρηση Classics, που τροφοδοτεί τους λάτρεις των vintage-sneaker.

Εν τω μεταξύ, η Nike έχει πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η αειφορία για τους millenials, γι ‘αυτό επενδύει έντονα σε παπούτσια με μικρότερο περιβαλλοντικό ίχνος.

Η Adidas, από την πλευρά της, εργάζεται για να δημιουργήσει το πρώτο πάνινο παπούτσι που μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως.

Στο επίκεντρο του σχεδίου της Foot Locker για την κυριαρχία στην αγορά των αθλητικών παπουτσιών είναι το “θερμοκήπιο” Greenhouse, μια start up εταιρεία που έχει οικοδομήσει το προηγούμενο έτος.

Το σχέδιο είναι να είναι μια ξεχωριστή μονάδα σχεδιασμένη να συγκεντρώνει γνώση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας υποδημάτων για την καλύτερη ανταπόκριση στους sneakerheads.

Θα προσφέρει επίσης υπηρεσίες σε άλλα brands στον κλάδο. “Ως έμπορος λιανικής πώλησης που συνεργάζεται με εμπορικά σήματα σε ολόκληρη τη βιομηχανία παπουτσιών, έχουμε πολλή γνώση της κουλτούρας sneakers” λέει η Mel Peralta, διευθύντρια της ομάδας του start up.

Η Foot Locker επεκτείνει γρήγορα την παρουσία του κατά το τελευταίο έτος μέσω μιας σειράς επενδύσεων.

Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε μια στρατηγική επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά μεταπώλησης sneaker GOAT και την εταιρεία λιανικής πώλησης παπουτσιών Flight Club.

Έχει επίσης επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια στην ιστοσελίδα του e-commerce Carbon 38 και 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα των παιδικών ρούχων Rockets of Awesome και έχει βάλει 2 εκατομμύρια δολάρια στο γραφείο σχεδιασμού υποδημάτων Pensole.

Όλα αυτά επιτρέπουν στην Foot Locker να διαφοροποιήσει τη ροή των εσόδων του ενώ παράλληλα διατηρεί την παρουσία της στον παλμό των εξελίξεων.

Εν τω μεταξύ, το “θερμοκήπιο” είναι ένα είδος εκκολαπτηρίου νέων ιδεών και στρατηγικής συμβουλευτικής σε ένα.

Ο στόχος είναι να βοηθήσει την Foot Locker να ηγηθεί χρησιμοποιώντας τα εσωτερικά δεδομένα της εταιρείας και να βρεί τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των αγοραστών σε παπούτσια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από το λιανικό εμπόριο σε διαφημιστικές εκστρατείες.

Το “εκκολαπτήριο” έχει μερικά νέα προγράμματα στα σχέδιά του. Πάρτε, για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα καθοδήγησης. Θα προσελκύσει έναν καθιερωμένο παίκτη στο χώρο του streetwear (που ονομάζεται “Kingmaker”, στο λογότυπο της μάρκας) για να καθοδηγήσει νέους σχεδιαστές της βιομηχανίας (που ονομάζονται “Young Guns”).

Το “θερμοκήπιο” θα βοηθήσει τις μάρκες να βρουν καλλιτέχνες και συνεργάτες με τους οποίους συνεργάζονται.

Μεταξύ των πολυάριθμων επερχόμενων συνεργασιών της, έχει την Umbro με το εμπορικό σήμα Rowing Blazers και το New Balance με το γαλλικό εστιατόριο Paperboy.

Το “εκκολαπτήριο” θα προσφέρει επίσης στις εταιρείες ευκαιρίες για την προώθηση προϊόντων και διαφημιστικών εκστρατειών μέσω του Foot Locker με απροσδόκητους τρόπους και γενικά θα βοηθά τις μάρκες να προβλέπουν τις τάσεις.

Το “θερμοκήπιο” έχει ήδη συνεργασίες με σημαντικές μάρκες στα έργα. Η Adidas εργάζεται επί του παρόντος στο Speedfactory, ένα πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία που θα εντοπίσει την κατασκευή και τη χρήση 3D εκτύπωσης για να δημιουργήσει νέα παπούτσια μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Το θερμοκήπιο βοηθάει την Adidas να δημιουργήσει μια σειρά αθλητικών παπουτσιών χρησιμοποιώντας το Speedfactory, το οποίο θα συνδέεται με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.

Η Peralta, για ένα, είναι αισιόδοξη ότι θα βοηθήσει τη Foot Locker να παραμείνει σχετική με την επόμενη γενιά sneakerheads.

Τελικά, πιστεύει ότι η πρόοδος στον κλάδο είναι η δημιουργία νέων τάσεων και όχι η παρακολουθησή τους.

Μεγάλο μέρος του έργου του “θερμοκηπίου” είναι να ακούσει τους νέους, να καταλάβει τι τους ενδιαφέρει και τι πιστεύουν ότι λείπει από την κουλτούρα των παπουτσιών – και στη συνέχεια να δημιουργήσει προϊόντα και διαφήμιση που να αξιοποιούν αυτές τις ιδέες.

“Όποιος είναι εξοικειωμένος με την κουλτούρα των sneakers θα ξέρει ότι πρόκειται πρώτα απ ‘όλα για την αφήγηση,” λέει η Peralta.

“Οι Sneakerheads ενδιαφέρονται για τις ιστορίες πίσω από τα παπούτσια και τους σχεδιαστές και τις κοινότητές τους. Για να παραμείνουμε μπροστά, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε αυτές τις ιστορίες με νέους και δημιουργικούς τρόπους ».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.