18 Απρ 2024
READING

Η Uber αποκαλύπτει το αυτό-οδηγούμενο Volvo επόμενης γενιάς

5 MIN READ

Η Uber αποκαλύπτει το αυτό-οδηγούμενο Volvo επόμενης γενιάς

Η Uber αποκαλύπτει το αυτό-οδηγούμενο Volvo επόμενης γενιάς

Η Uber Technologies Inc παρουσίασε το νεότερο αυτό-οδηγούμενο Volvo καθώς εργάζεται για την τελική ανάπτυξη οχημάτων χωρίς οδηγούς υπό ορισμένες συνθήκες.

Η Uber δήλωσε ότι η νέα παραγωγή XC90 θα συναρμολογηθεί από τη Volvo Cars στη Σουηδία και θα έχει ανθρώπινα χειριστήρια όπως τα τιμόνια και τα πεντάλ φρένων, αλλά επίσης και τα εργοστασιακά συστήματα διεύθυνσης και πέδησης που έχουν σχεδιαστεί για υπολογιστή και όχι για τον έλεγχο του ανθρώπου.

Η επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας της Uber Advanced Technologies, Raquel Urtasun, παρουσίασε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, η οποία της επιτρέπει να οδηγεί αυτόνομα για μεγάλες αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους χωρίς χάρτες και “σε περιστροφή” για να σχεδιάσει την πορεία της και να περιηγείται στις περιοχές.

“Στόχος μας είναι να σας πάμε όπου θέλετε, πολύ καλύτερα, πολύ ασφαλέστερα και φθηνότερα “, δήλωσε η Urtasun.

Καθώς ο αγώνας της προώθησης των αυτό-οδηγούμενων οχημάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη αναζωπυρώνεται, άλλες εταιρείες εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη αυτό-οδηγούμενων οχημάτων σε περιορισμένους χώρους.

Το αυτό-οδηγούμενο όχημα της Ford Motor Co, Argo AI, λάνσαρε τον νέο της στόλο από αυτό-κινούμενα δοκιμαστικά οχήματα – τα Ford Fusion Hybrid –  στο Ντιτρόιτ , επεκτεινόμενη σε 5 αμερικανικές πόλεις.

Η Νο.2 αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ίδρυσε επίσης ένα ερευνητικό κέντρο στο Τελ Αβίβ, ενώνοντας έναν αυξανόμενο αριθμό μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και προμηθευτών στον τεχνολογικό κόμβο του Ισραήλ.

Η General Motors Co, τον Ιανουάριο του 2018, ζήτησε άδεια από ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ να αναπτύξει ένα στόλο ride-sharing αυτό-οδηγούμενων οχημάτων χωρίς οδηγούς, χωρίς τιμόνια ή άλλους ανθρώπινους ελέγχους στα τέλη του 2019, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να επιτύχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η μονάδα Waymo της Alphabet Inc λειτουργεί μια υπηρεσία robotaxi στην Αριζόνα και δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συνεργάζεται με την Lyft Inc για να εξυπηρετήσει περισσότερους ταξιδιώτες .

Η νοτιοκορεάτικη Hyundai Motor Co και η Kia Motors Corp δήλωσαν ότι θα επενδύσουν στην αυτό-οδήγηση του λογισμικού Aurora και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των αντίστοιχων αυτόνομων τεχνολογιών οχημάτων.

Οι κατασκευαστές προσπαθούν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη κατασκευής ηλεκτρικών, συνδεδεμένων ή αυτόνομων αυτοκινήτων.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργούν συμμαχίες και στηρίζονται στους επενδυτές για να καταπολεμήσουν τα αυξανόμενα αναπτυξιακά κόστη.

Στο παρελθόν, η Uber είχε αγοράσει περίπου 250 SUV Volvo XC90 και εργάζεται επάνω σε αυτά για αυτό-οδηγούμενη χρήση.

Τα νέα οχήματα – γνωστά με τον εσωτερικό κωδικό αριθμό 519G που είναι υπό ανάπτυξη για πολλά χρόνια – είναι ασφαλέστερα, πιο αξιόπιστα και θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα οχήματα στον στόλο της Uber “σύντομα.

Το νέο όχημα διαθέτει επίσης πολλά εφεδρικά συστήματα τόσο για τις λειτουργίες κατεύθυνσης και πέδησης όσο και για εφεδρική ισχύ μπαταρίας και νέα συστήματα διαδικτυακής ασφαλείας.

Η Uber δεν είναι έτοιμη να αναπτύξει οχήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, είπε ο Meyhofer: “Είμαστε ακόμα σε μια πραγματικά υβριδική κατάσταση.

Πρέπει να φτάσουμε εκεί και δεν πρόκειται να φτάσουμε με χιλιάδες αυτοκίνητα σε μια πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας . Θα είναι μια πιο αργή εισαγωγή. “Τα νέα οχήματα XC90 διαθέτουν εσωτερική φωτογραφική μηχανή fisheye για να σαρώνουν τα αντικείμενα”, δήλωσε.

Επίσης, δεν έχουν ηλιοροφές δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα με αυτο-οδήγηση έχουν μεγάλους αισθητήρες στην οροφή και είναι εξοπλισμένα με αυτόματες κλειστές πόρτες για την αποτροπή μιας μη-ασφαλούς αναχώρησης.

Η Uber, η οποία έχει παραλάβει περίπου δώδεκα πρωτότυπα του νέου οχήματος, που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα για δημόσιους δρόμους, δήλωσε ότι το σύστημα αυτό-οδήγησης του αυτοκινήτου θα επιτρέψει μια ασφαλή και αξιόπιστη αυτόνομη διακίνηση χωρίς την ανάγκη για οδηγό ασφαλείας.

Ερωτώμενος αν η Uber θα αναπτύξει αυτό-προστατευόμενα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς ασφαλείας σε περιορισμένους χώρους τα επόμενα χρόνια, ο Meyhofer δήλωσε: “Ναι – πολύ νωρίτερα.”

Αλλά πρόσθεσε ότι η Uber θέλει να είναι σε “καλές σχέσεις εμπιστοσύνης με το  κοινό ” πριν κάνει την επιχειρηματική απόφαση να τα αναπτύξει.

Τον Μάρτιο του 2018, οι αρχές στην Αριζόνα ανέστειλαν την λειτουργία της Uber να δοκιμάζει τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητά της αφότου ένα από τα αυτοκίνητά XC90 χτύπησε και σκότωσε μια γυναίκα που διέσχιζε το δρόμο το βράδυ στο προάστιο Phoenix του Tempe, τον τότε μεγαλύτερο κόμβο δοκιμών της Uber.

Η σύγκρουση αυτή ήταν ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε σε αυτό-οδηγούμενο όχημα. Τον Μάρτιο του 2019, οι εισαγγελείς στην Αριζόνα δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν υπέχει ποινική ευθύνη για τη συντριβή και δεν θα της ασκηθούν κατηγορίες.

Η Uber έχει τερματίσει από τότε τη δοκιμή στην Αριζόνα, αλλά σχεδιάζει να επαναλάβει τις δοκιμές στο Τορόντο και στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ο Meyhofer.

Ο θάνατος προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του αυτό-οδηγούμενου βιομηχανικού κλάδου, ο οποίος αγωνίζεται για να θέσει τα οχήματα σε εμπορική χρήση.

Ο διευθύνων σύμβουλος τη Volvo Cars, Hakan Samuelsson, δήλωσε ότι “μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αναμένουμε το ένα τρίτο όλων των αυτοκινήτων που πωλούμε να είναι πλήρως αυτόνομα.”

Η Volvo Cars, η οποία ανήκει στην εταιρεία Geely Automobile Holdings Ltd της Κίνας, θα χρησιμοποιήσει ένα παρόμοιο βασικό όχημα για την εισαγωγή του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου αυτό-οδηγούμενου οχήματος, στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Οι Volvo και Uber δήλωσαν το 2017 ότι η εταιρεία rideshare σχεδίαζε να αγοράσει έως και 24.000 αυτό-οδηγούμενα οχήματα από τη Volvo από το 2019 έως το 2021 χρησιμοποιώντας το σύστημα self-driving που αναπτύχθηκε από την Uber’s Advanced Technologies Group.

Μια εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει «να συνεργαστεί με τη Volvo για δεκάδες χιλιάδες οχήματα στο μέλλον».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.