25 Απρ 2024
READING

Η πραγματική κληρονομιά του κορυφαίου σχεδιαστή Jony Ive της Apple

6 MIN READ

Η πραγματική κληρονομιά του κορυφαίου σχεδιαστή Jony Ive της Apple

Η πραγματική κληρονομιά του κορυφαίου σχεδιαστή Jony Ive της Apple

Ο καθένας είχε και μια διαφορετική γνώμη όταν έφτασε η είδηση ​​ότι ο μακροβιότερος σχεδιαστής της Apple, ο Jony Ive, παραιτήθηκε.

Αλλά ποιός καλύτερος τρόπος υπάρχει να αξιολογηθεί η κληρονομιά ενός αρχηγού του design απ ‘ό, τι μέσω των συναδέλφων που εργάστηκαν μαζί του;

Τρεις πρώην υπαλλήλοι της Apple, ο Don Norman, ο Ken Kocienda και ο Imran Chaudhri, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Ive κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών και σε διαφορετικούς τομείς στην Apple.

Οι ιστορίες τους ρίχνουν νέο φως σε μία από τις κορυφαίες σχεδιαστικές σταδιοδρομίες των τελευταίων 30 ετών.

Ένα έντονο φως, εν μέσω μίας ασταθούς δυσλειτουργίας

“Ο Jony Ive είναι ένας λαμπρός βιομηχανικός σχεδιαστής. Εργάστηκα μαζί του όταν ήμουν στην Apple, πριν από πολλά χρόνια.

Αυτή ήταν η εποχή της πλήρους δυσλειτουργίας της Apple. Ο Jony ήταν λαμπρός επιστήμονας, αλλά η δομή της Apple εκείνη την εποχή δεν επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα ταλέντα της.

“Θυμάμαι μια μέρα που ήρθε σε εμένα με ένα νέο σχέδιο για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που ήταν όχι μόνο όμορφος και κομψός, αλλά έκανε την πρόσβαση στις εσωτερικές κάρτες μνήμης σημαντικά ευκολότερη από ό, τι στους υπάρχοντες υπολογιστές μας.

Ωστόσο, δεν μπορούσε να καταφέρει κανέναν να τον χρησιμοποιήσει στη γραμμή προϊόντων της Apple.

Έτσι λοιπόν, εκείνος και εγώ, επισκεφθήκαμε μια σειρά από product managers και VPs, που όλοι διατύπωσαν αντιρρήσεις, κάθε μία από τις οποίες ο Jony μπόρεσε να αποδείξει ότι την είχε ήδη απαντήσει.

Ανεβήκαμε στην αλυσίδα της διαχείρισης, τελικά φτάσαμε στον CEO, όπου είμαι ευτυχής που το λέω ότι κερδίσαμε.

Αλλά δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί αυτό ήταν απαραίτητο. Το project ήταν πανέξυπνο: Χρειάστηκαν 30 δευτερόλεπτα για να το αναγνωρίσω. Η Apple εκείνη την εποχή ήταν ένα χάος.

Όταν ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple, ξεκαθάρισε το τοπίο. Ο Jobs αντικατέστε όλα τα στελέχη με άτομα από τη δική του εταιρεία Next computer.

Ήμουν ένας από εκείνους που απορρίφθηκαν – το να είσαι VP στην Apple εκείνη την εποχή σήμαινε αυτόματα την εξαφάνισή σου.

Δεν κατηγορώ τον Jobs – η Apple ήταν δυσλειτουργική – και το ότι άρχισαν πάλι από την αρχή, δεν ήταν κακή στρατηγική.

Αλλά όταν ο Jobs είδε την δουλειά που είχε κάνει ο Jony στην ομάδα σχεδιασμού, είδε αμέσως τη δύναμη και την ευκαιρία που κρυβόταν σε όλο αυτό.

Ο Jony ήταν πάντα έξυπνος, ταλαντούχος και δημιουργικός. Ο Jobs το μετέτρεψε αυτό σε ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της Apple.Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

“Don Norman, διευθυντής του University of California Design Lab και πρώην VP προηγμένης τεχνολογίας στην Apple.

Ένας ατελής επικεφαλής σχεδιαστής

“Ο Steve Jobs και ο Jony Ive είχαν ήδη ψυχανεμιστεί την έλευση του θανάτου για τους χρηστικούς, μπεζ υπολογιστές.

Ο Steve παρείχε το λογισμικό και την έμπνευση, ενώ ο Jony οργάνωσε και διηύθυνε την ομάδα σχεδιασμού.

Μαζί, απέδειξαν πόσο όμορφα και ταυτόχρονα λειτουργικά μπορεί να είναι τα gadgets υψηλής τεχνολογίας.

Η κληρονομιά του Jony είναι ότι όλοι έχουμε καλύτερα προϊόντα στη ζωή μας. Η μακροχρόνια φήμη του είναι σίγουρη”.

“Η θητεία του Jony ως υπεύθυνου σχεδιασμού της Apple ήταν πολύ λιγότερο επιτυχημένη.

Όταν ανέλαβε το σχεδιασμό του λογισμικού, μου φάνηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι περισσότερο από το να το μεταχειριστεί ως κλάδο βιομηχανικού σχεδιασμού.

Και σίγουρα, ο Jony είχε πολύ καλό γούστο, αλλά το λογισμικό απαιτεί διαφορετική πειθαρχία. Δείτε το έτσι: φαντάζομαι ότι ένας ορθοπεδικός χειρουργός θα μπορούσε να κάνει την επέμβαση bypass εάν περιβαλλόταν από μια έμπειρη ομάδα, αλλά θα θέλατε να είστε εσείς ο ασθενής;

Εδώ και χρόνια, η Apple εργάζεται γύρω από μια τέτοια αναντιστοιχία ηγεσίας στον σχεδιασμό λογισμικού.

«Την πρώτη φορά που παρουσίαζα το λογισμικό στον Jony το 2013, εξέφρασε την επιθυμία να δει μια κινούμενη εικόνα διεπαφής χρήστη να τρέχει με διαφορετική ταχύτητα και ήταν έκπληκτος που θα μπορούσα να συνδέσω τον φορητό υπολογιστή μου στο demo iPhone και να κάνω την αλλαγή που ζήτησε, ενώ καθόμασταν εκεί.

Είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για να γίνει μια αλλαγή στο βιομηχανικό σχέδιο. Ήμουν καταπληκτικός κι εγώ ο ίδιος.

Έκανα γρήγορες αλλαγές όπως όλη την ώρα. Σκέφτηκα ότι ο Jony δεν έχει ιδέα πώς δουλεύουμε στο λογισμικό. Η γρήγορη αλλαγή είναι το κλειδί για να προσαρμόσει κανείς το λογισμικό και να το κάνει σπουδαίο και απαιτεί πολύ καλή ηγεσία για να καθοδηγήσει τη διαδικασία στο σωστό δρόμο.

Με την πάροδο του χρόνου, είμαι βέβαιος ότι ο Jony θα μπορούσε να προσαρμοστεί στο σχεδιασμό του λογισμικού, αλλά ποτέ δεν το έκανε.

“- Ken Kocienda, συγγραφέας του ” Creative Selection: Inside Apple’s Design Process During the Golden Age of Steve Jobs” και πρώην κύριος μηχανικός του λογισμικού iPhone για την Apple

Ένας αληθινός λάτρης της ομορφιάς

“Η μεγαλύτερη κληρονομιά σχεδιασμού του Jony, πέρα ​​από τη μορφή, πέρα ​​από την επιφάνεια, και πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, είναι η αδυσώπητη επιδίωξη της ομορφιάς.

Πολύ λίγοι άνθρωποι στη βιομηχανία μας ενδιαφέρονται για κάθε πτυχή, κάθε λεπτομέρεια που εξυπηρετεί την ομορφιά, όσο αυτός.

“Ο σχεδιασμός υπολογιστών και συσκευών είναι μια πολύπλοκη τέχνη. Είναι μια περίπλοκη σύνθεση υλικού και λογισμικού και πολύ λίγοι σέβονταν αυτή την σύνθεση, όπως ο Steve.

Ήξερε ότι η δημιουργία της τέλειας αλληλεπίδρασης του φυσικού και του ψηφιακού θα οδηγούσε σε καλύτερη εμπειρία.

“Ο Steve θεωρούσε τον εαυτό του συνθέτη και φρόντιζε να διατηρεί τους δύο κλάδους μας  χωριστά.

Η δύναμη του Jony κατέληξε στην κατανόηση της επιθυμίας του Steve να έχει και η ίδια η συσκευή τη δική της ομορφιά, είτε όταν λειτουργεί, είτε όταν είναι κλειστή.

Είχαμε όλοι καταλάβει πραγματικά την όμορφη μαγεία του λογισμικού.

“Ο Jony ήξερε την αξία της ομαδικής εργασίας και θα μοιραζόμασταν κρυφά μαζί πράγματα στα οποία εργαζόμασταν από κοινού, παρά με τον Steve.

Την πρώτη φορά που μοιράστηκα το λογισμικό του iPhone με συναδέλφους από την ομάδα σχεδιασμού, ήταν από την ασφάλεια του χώρου στάθμευσης της Apple, πάνω στο καπό του αυτοκινήτου μου.

“Όπως μια μεγάλη μουσική συμφωνία, ήταν πάντα πολύπλοκο, μερικές φορές επικίνδυνο και πάντα όμορφο. Ο μαέστρος και η μουσική άλλαζαν συνεχώς στην Apple και μαζί, όσοι πραγματικά κατανοούσαν ότι η ομορφιά έπρεπε να εξελίσσεται, ακόμα και ο Jony.

“- Imran Chaudhri, συνιδρυτής του Humane και πρώην διευθυντής σχεδίασης της ομάδας ανθρώπινων διεπαφών της Apple.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.