25 Απρ 2024
READING

Τα μεγάλα επιτεύγματα του Lee Iacocca

3 MIN READ

Τα μεγάλα επιτεύγματα του Lee Iacocca

Τα μεγάλα επιτεύγματα του Lee Iacocca

Ο Lee Iacocca μεταμόρφωσε τη βιομηχανία αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που απλώνεται από τη γέννηση του Ford Mustang, έως τον θάνατο της Αμερικανικών Motors.

Η εμβληματική φιγούρα της αυτοκινητοβιομηχανίας, γνωστός και ως “Lee”, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με τον επί πολλών ετών συνάδελφό του, Bob Lutz, ο οποίος εργάστηκε με τον Lacocca για σχεδόν δύο δεκαετίες, “ο Lee ήταν ο “πράκτορας” της αλλαγής. Μπορεί να ήταν σκληρός, αλλά ακόμα και τότε, ήταν θαυμάσιος. “

Εδώ είναι τα τρία μεγαλύτερα επιτεύγματα του Lacocca στην αυτοκινητοβιομηχανία σύμφωνα με τον Lutz:

“Εσωσε” την Chrysler

“Ο Lee πήρε τις σωστές αποφάσεις οικονομικά για να σώσει την Chrysler, αλλά αυτή η χρεοκοπία τον ανάγκαζε να βρίσκεται μπροστά ως το πρόσωπο της εταιρείας, δουλεύοντας ακούραστα”, εξήγησε ο Lutz.

Οι πρώτες ημέρες της θητείας του Lacocca στη Chrysler απαιτούσαν επίσης τολμηρές αποφάσεις.

“Θα είμασταν σε μια συνάντηση συζητώντας την επόμενη κίνηση μας στην Chrysler και ο Lee θα άκουγε υπομονετικά. Στη συνέχεια, θα τραβούσε μια ρουφηξιά από το πούρο του, θα χτυπούσε τη γροθιά του στο τραπέζι και θα έλεγε: “Σταματήστε όλοι! Αυτό θα κάνουμε και θα το κάνουμε έτσι».

Εξαγόρασε την American Motors

Μετά τη σταθεροποίηση της Chrysler στις αρχές της δεκαετίας του 80, ο Lacocca δεν ήθελε να μείνει στατικός.

Έθεσε τα βλέμματά του στην American Motors, μια αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκε εν μέρει στη Renault και αγωνίστηκε να παραμείνει σχετική.

Τι είδε ο Lacocca στην American Motors ότι αξίζει να δαπανήσει $1,5 δισεκατομμύριο; Την Jeep.

“Ο Lee ήταν ένας έξυπνος παίκτης που έπαιρνε ρίσκο”, δήλωσε ο Lutz.

“Πάρτε παράδειγμα την απόφαση να αγοράσει την American Motors. Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή τη συμφωνία, η Chrysler δεν θα είχε αποκτήσει ποτέ το brand της Jeep, το οποίο γινόταν στη συνέχεια ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της Chrysler.”

Εισήγαγε το μίνι-βαν της Chrysler

Κοιτάζοντας πίσω τώρα, είναι δύσκολο για πολλούς να εκτιμήσουν πόσο πολύ το minivan άλλαξε τη βιομηχανία αυτοκινήτων.

Πριν από το πρώτο minivan, οι οικογένειες που ήθελαν χώρο οδηγούσαν station wagons ή πλήρους μεγέθους βαν. Όλα αυτά άλλαξαν το 1984 όταν ο Lacocca και η ομάδα του εισήγαγαν το πρώτο minivan.

“Το minivan έσωσε βασικά την εταιρεία”, δήλωσε ο Lutz. Ακόμα και τα στελέχη της Chrysler δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν πλήρως τη δημοτικότητα του minivan.

“Κατασκευάσαμε 200.000 μινι-βαν σε ένα εργοστάσιο και ο Lee ήθελε να ανοίξει ένα δεύτερο εργοστάσιο για να διπλασιάσει την παραγωγή”, δήλωσε ο Lutz.

Θυμάται ότι πολλοί στο εσωτερικό της εταιρείας ήταν ενάντια στην ιδέα, “αλλά ο Lee εξακολουθούσε να πιστεύει ότι θα λειτουργήσει. Έτσι μετασχηματίσαμε το εργοστάσιο στο Σεντ Λούις και μόλις ετοιμάστηκαν όλα, ξεπουλήσαμε σχεδόν αμέσως ό,τι είχαμε παράγει. Ο Lee είχε δίκιο. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.