Πώς η τάση της νοσταλγίας της δεκαετίας του 90 προκάλεσε την επιστροφή δύο παλιών αθλητικών μαρκών

Η βιομηχανία της μόδας διακατέχεται σήμερα από μια “θύελλα νοσταλγίας”. Ενώ τα mom jeans, τα αθλητικά-πλατφόρμες και άλλες τάσεις της δεκαετίας του ’90 θεωρούνταν ξεπερασμένα, τώρα αποτελούν παγκόσμια τάση.

Ταξιδεύοντας σε αυτό το κύμα νοσταλγίας, η ιταλική μάρκα Fila και η αμερικανική Champion απολαμβάνουν μια νέα πνοή ζωής.

Η κόκκινη, μπλε και άσπρη παλέτα χρωμάτων και το κεντημένο “C” της Champion, τα οποία και είχαν ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουν συγκεντρώσει την προσοχή καθώς η ζήτηση νοσταλγικών, εμβληματικών σχεδίων του παρελθόντος αυξάνεται γρήγορα.

“Η ρετρό τάση της δεκαετίας του 90 είναι πολύ hot αυτή τη στιγμή και η Fila και η Champion βρίσκονται στο επίκεντρο της”, δήλωσε ο Matt Powell, ανώτερος αναλυτής της αθλητικής βιομηχανίας στην ερευνητική εταιρεία NPD Group της Νέας Υόρκης.

Από το 2016 έως το 2018 μόνο, οι πωλήσεις της Fila αυξήθηκαν στην Κορέα κατά 205% από 821 εκατομμύρια δολάρια σε 2,51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Fila Κορέα έγινε το παγκόσμιο αρχηγείο της μάρκας το 2007, μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων της παγκόσμιας θυγατρικής της Fila, της Sports Brands International, μαζί με το σύνολο των παγκόσμιων επιχειρήσεων.

Οι πωλήσεις της Champion το 2018, εκτός του αμερικανικού μαζικού καναλιού, ανήλθαν σε 1,36 δισ. δολάρια, από περίπου 1 δισ. δολάρια το 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Hanesbrands αναγνωρίζει επίσης το αθλητικό σήμα ως “αναπτυξιακή πρωτοβουλία” που απέδωσε “πολύ περισσότερο από όσο αναμένόταν” το 2018.

Σε σύγκριση με τους κύριους παίκτες της βιομηχανίας όπως η Nike και η Adidas, οι δύο αυτές εταιρείες είναι μικρότερες, μοναδικές μάρκες, οι οποίες κερδίζουν τώρα και αυξάνονται ταχύτερα από τη συνολική βιομηχανία, είπε ο Powell.

“Ο νεότερος καταναλωτής θέλει να φορέσει μοναδικά προϊόντα, κατασκευασμένα από μοναδικά εμπορικά σήματα που πωλούνται σε μοναδικούς λιανοπωλητές”, πρόσθεσε.


Εστίαση στην κληρονομιά

Αντί για την ταχεία ανάκαμψη των τάσεων στην αγορά, η Champion και η Fila αξιοποίησαν τη συνεχιζόμενη εμμονή της δεκαετίας του ’90 και βελτίωσαν τη στρατηγική τους για να επικεντρωθούν στην κληρονομιά τους.

Για την Champion, αυτό σήμαινε βαθιά αναζήτηση μέσα στα αρχείο της και επιλογή των κλασικών, εμβληματικών στυλ, όπως τα best-selling φούτερ, Reverse Weave, τα οποία ανακατασκευάστηκαν για τους σημερινούς καταναλωτές, δήλωσε η Susan Hennike, πρόεδρος της Champion North America.

“Για να ανταποκριθούμε στην επιθυμία των καταναλωτών μας για νέα χαρακτηριστικά, στυλ και κατασκευές, παίξαμε με διάφορες prints και χρώματα, σε μια προσπάθεια να τα ενημερώσουμε με έναν σύγχρονο τρόπο που εξακολουθεί να είναι αληθινός για το εμπορικό σήμα”, δήλωσε στο CNBC.

Ομοίως, ένας εκπρόσωπος της Fila Κορέα απέδωσε την επιτυχία της εταιρείας στην επανεξέταση της ιστορίας της μάρκας και της κληρονομιάς της.

Ο οδηγός της αναζωογόνησης της μάρκας είναι το Fila’s Disruptor 2 – μια ενημερωμένη έκδοση του αυθεντικού πάνινου παπουτσιού που κυκλοφόρησε το 1996 – το οποίο ονομάστηκε “Shoe of the Year” το 2018 από την News Footwear.

Το νέο sneaker ενσωματώνει μια σύγχρονη εκδοχή, προσφέροντας μεταλλικές και παστέλ επιλογές για να εξυπηρετήσει τους σύγχρονους καταναλωτές.

Τα αθλητικά παπούτσια-πλατφόρμες της Fila και τα μπλουζάκια της Champion με την αντίστροφη ύφανση είναι “άμεσα αναγνωρίσιμα, υποστηριζόμενα από τους χρήστες των κοινωνικών μέσων για την ανάκαμψη στις τάσεις της δεκαετίας του ’90”, δήλωσε η Kayla Marci, αναλυτής της λιανικής αναλυτικής εταιρίας Edite.


Streetwear τάση

Η άνοδος του streetwear – που ορίζεται από το Λεξικό της Οξφόρδης ως ένα περιστασιακό ύφος ρουχισμού που φοριέται από μέλη νέων προερχόμενων από διάφορες κουλτούρες – διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο εργασιών αυτών των σημάτων.

Το Streetwear εκτιμάται σήμερα στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδόν το 71% των millenials και το 74% των καταναλωτών της Gen Z φορούν την τάση εποχιακά ή όλο το χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση 2018 Holiday Outlook της PwC που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι δύο αθλητικές μάρκες έχουν συνεργαστεί με αξιόλογες μάρκες streetwear – η Champion με την Supreme και την Off-White και η Fila με την BAPE.

Αυτές οι συνεργασίες τους βοήθησαν να δημιουργήσουν προβολή σε ένα διαφορετικό κοινό και να προσφέρουν μεγαλύτερη εμβέλεια στην κερδοφόρα αγορά streetwear, δήλωσε ο Marci.

“Αυτή η τακτική δίνει στον πελάτη της Gen-Z την ευκαιρία να αγοράσει αυτές τις high-end ετικέτες.

Με τη σειρά του, αυτό βελτιστοποιεί το «fashion cred» μιας μάρκας κληρονομιάς », πρόσθεσε.

“Οι τάσεις που εμπνέονται από το street style και τη νοσταλγία θα συνεχίσουν τη μακροζωία τους, καθώς τα λογότυπα και η εμφάνιση του εμπορικού σήματος εμφανίζονται ως βασικό θέμα στις πασαρέλες”.

Θα διαρκέσει;

Επί του παρόντος, η Fila λειτουργεί σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο με 37 κάτοχους αδειών.

Η Champion, από την άλλη πλευρά, έχει πάνω από 150 καταστήματα παγκοσμίως, με την πλειοψηφία τους στην Ευρώπη.

Για να διατηρήσουν τη δημοτικότητα τους και να ανταγωνιστούν τους μεγάλους παίκτες αθλητικών ειδών, η Fila και η Champion πρέπει να ανταπεξέλθουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και περιβάλλοντα του καταναλωτή και να παραμείνουν γνωστές στα social.

“Και τα δύο αυτά σήματα έχουν πλούσια ιστορία και ευρεία πελατειακή βάση. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουν και τα δύο για να παραμείνουν σχετικά.

Ενώ οι τάσεις του ρετρό μπορεί να έχουν απήχηση τώρα, είναι σημαντικό τα εμπορικά σήματα να συνεχίσουν να κινούνται με τις τάσεις των καιρών και να συνεχίζουν να καινοτομούν καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν “, πρόσθεσε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here