23 Απρ 2024
READING

Stan Smith | ο δημιουργός μοιράζεται τις αναμνήσεις, τις εξελίξεις και τα αγαπημένα του σχέδια του sneaker της Adidas

5 MIN READ

Stan Smith | ο δημιουργός μοιράζεται τις αναμνήσεις, τις εξελίξεις και τα αγαπημένα του σχέδια του sneaker της Adidas

Stan Smith | ο δημιουργός μοιράζεται τις αναμνήσεις, τις εξελίξεις και τα αγαπημένα του σχέδια του sneaker της Adidas

Ο Stan Smith ο ίδιος δεν μπορεί να συμβαδίσει με όλες τις νέες συνεργασίες και σχέδια του κλασικού υποδήματος της Adidas.

Αλλά αυτό είναι καλό για τον αμερικανικό μύθο του τένις γιατί σημαίνει ότι το μοντέλο Stan Smith εξακολουθεί να έχει άφθονη σχετικότητα τέσσερις πλέον δεκαετίες μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Καθώς η Adidas συνεχίζει να αναβαθμίζει τα μοντέλα του Stan Smith, το νεώτερο έρχεται με την έκδοση του Home of Classics που περιλαμβάνει ένα άσπρο Stan Smith ενημερωμένες λεπτομέρειες. Ο Smith εκτιμά τι το κρατά σχετικό για τόσες δεκαετίες.

“Ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα είναι ότι είναι σαν καμβάς,” λέει ο Smith “, βλέπετε καλλιτέχνες και σχεδιαστές να κάνουν τόσα πράγματα στο λευκό.

Η Adidas έχει κάνει πολύ καλές συνεργασίες με διάφορους σχεδιαστές, την Colette στο Παρίσι, τον Raf Simons και τώρα τον Pharrell.

Ο Marc Jacobs αγάπησε πραγματικά το παπούτσι και η Kate Moss έκανε ένα σόου με διασημότητες όπου έφερε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. “

Αλλά υπήρξε μία περίοδος πριν από λίγο καιρό, που ο Smith πίστευε ότι το ταξίδι έφτανε στο τέλος του.

Θυμάται μια συνάντηση με τα στελέχη της Adidas στο Wimbledon το 2011, όπου του είπαν ότι θα απέσυραν το παπούτσι από την αγορά για δύο χρόνια και θα το επανέφεραν.

“Βγήκα έξω από το δωμάτιο και είπα ότι είχαν περάσει σχεδόν 40 χρόνια, ήταν μια καλή πορεία, αλλά αμφιβάλλω αν θα το δούμε και πάλι”, λέει.

Στη συνέχεια, όμως, στις 15 Ιανουαρίου 2014, η Adidas το επανέφερε και το παπούτσι απογειώθηκε σε δημοτικότητα. “Αυτή ήταν μια πολύ συναρπαστική μέρα και ήταν διασκεδαστικό να βλέπουμε μερικές από τις νέες εκδόσεις και τι είχαν κάνει με τις limited editions”, λέει ο Smith.

Η έκρηξη του σχεδιασμού γύρω από τον Stan κρατά τον Smith στα πόδια του. Θυμάται να ταξιδεύει στη Φλωρεντία και να βλέπει το παπούτσι του σε κατάστημα σε μαύρο χρώμα για πρώτη φορά.

Έβγαλε την κάρτα του με την ελπίδα ότι η υπάλληλος θα αναγνώριζε το όνομά του και απλά θα του έδινε τα παπούτσια. ” Τέλειο,έχετε το ίδιο όνομα ” είπε η υπάλληλος, θυμάται ο Smith.

Έπρεπε να αγοράσει τα παπούτσια τελικά, αλλά ήταν τόσο ενθουσιασμένος που τα έβλεπε σε μαύρο χρώμα που δεν τον ένοιαζε.

Από τότε, διασκέδαζε πολύ με τα υλικά, με το σουέτ να είναι το αγαπημένο του. Αν ο Σμιθ έπρεπε να φτιάξει ένα ζευγάρι τώρα, θα επέλεγε πιθανότατα ένα με περισσότερο σουέτ.

“Έκανα ένα πριν από περίπου ένα χρόνο με ένα σπασμένο μαύρο δέρμα με υλικό μπάλας του τένις στην πλάτη και μια κίτρινη εικόνα στη γλώσσα που ταιριάζει με το υλικό τένις στην πίσω πλευρά”, λέει.

“Έκανα ένα μαύρο παπούτσι από σουέτ με τα πανεπιστημιακά μου χρώματα. Θα μπορούσα να κάνω και πάλι άλλο ένα, αλλά νομίζω ότι αν έπρεπε να κάνω κάτι τώρα, θα έκανα ένα μπλε σουέτ.

Αγόρασα πριν λίγο καιρό και χρειάζομαι καινούργια, με μπλε σουέτ και τη λευκή φωτογραφία μπροστά και λευκό στο πίσω μέρος. “

Η προσωπική συλλογή του Smith ποικίλλει, από άφθονο σουέτ, κλασικό λευκό-πράσινο και αρκετές ειδικές εκδόσεις, όπως ένα μπλε μοντέλο με την εικόνα του Smith που παίζει με τον Ilie Nastase σε λευκό χρώμα.

Εν πάση περιπτώσει, ο Smith αριθμεί μεταξύ 70 και 80 παπούτσια στην ντουλάπα του, όλα φθαρμένα σε κάποιο βαθμό.

Αλλά είναι και αυτά που δεν έχει πια. «Μακάρι να είχα κρατήσει τα αρχικά παπούτσια που φορούσα το 1972», λέει. “Έχω κάποια που είναι αρκετά παλιά.” Ενώ δεν κρατούσε όλες τις εκδόσεις, τώρα φυλάσσει τα πάντα.

Η εισαγωγή του Smith στο signature παπούτσι του ξεκίνησε στην πραγματικότητα ως ένας τρόπος να δώσει η Adidas έναν νέο αέρα σε ένα νέο signature μοντέλο.

Ο Γάλλος Robert Haillet ξεκίνησε να εισάγει ένα ολοκαίνουριο δερμάτινο παπούτσι για τένις από την Adidas το 1964.

Ήταν η πρώτη φορά που το δέρμα είχε φτάσει στα γήπεδα, προσφέροντας ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα από τον καμβά για τη γερμανική μάρκα.

Αλλά όταν αποχώρησε ο Haillet, η Adidas χρειαζόταν έναν νέο υποστηρικτή στο γήπεδο για το αθλητικό παπούτσι που κατασκευαζόταν στη Γαλλία. Στράφηκαν στον Αμερικανό που άλλαξε το παπούτσι Uniroyal που φορούσε.

«Όταν ξεκίνησα με την Adidas, ήταν μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της μεγάλης μάρκας», λέει. “Κατά τη γνώμη μου ήταν το καλύτερο εμπορικό σήμα εκεί έξω και εξακολουθώ να αισθάνομαι έτσι.

Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι ως εδώ με το παπούτσι και φυσικά ήταν απροσδόκητο να βλέπουμε πόσο δημοφιλές είναι όλον αυτόν τον καιρό “.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Smith φόρεσε το παπούτσι και σύντομα το όνομά του αντικατέστησε του Haillet, με την εικόνα του Γάλλου ακόμα στη γλώσσα.

Όλα αυτά άλλαξαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και ο Smith είχε πλήρη ανάληψη του μοντέλου, από όνομα σε φωτογραφία και υπογραφή.

Κατά την πάροδο των ετών, ενώ ο Smith δεν ήθελε να χαλάσει τον απλό, καθαρό σχεδιασμό του δερμάτινου παπουτσιού με οπές στο πλάι αντί για ρίγες – θεωρείται τεχνολογική πρόοδος λόγω της δυνατότητας αναπνοής – ο Smith έκανε δύο προτάσεις για το μοντέλο που το βελτίωσαν.

Το χρωματισμένο μέρος της φτέρνας ήρθε ως μέρος της προσπάθειάς του να προσθέσει στήριξη στο πίσω μέρος και να το ψηλώσει ως προστασία της αχίλλειου πτέρνας. Και το γύρισμα της γλώσσας ήταν ο τρόπος του Smith να κρατάει τη γλώσσα να μην μετατοπίζεται.

“Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από κάτι που έχει γίνει τόσο καλά”, λέει. “Αυτό είναι το μυστικό της συνταγής, είναι κλασικό με τον δικό του τρόπο, καθαρό, λευκό, άνετο και ικανό να φορεθεί με σχεδόν κάθε είδους ρούχα. Δεν θα θέλατε να πειράξετε μια συνταγή όπως αυτή. “

Τώρα, λατρεύει να βλέπει τους νέους να φορούν το παπούτσι του – μερικές φορές πολλές γενιές της ίδιας οικογένειας, κάτι σχεδόν ανήκουστο στα προϊόντα μόδας – και θυμάται μια φορά στο μετρό του Παρισιού με τη σύζυγό του, Margie, να βλέπει έναν νεαρό που φορούσε το signature μοντέλο του και να ονειρεύεται να τα φορούν τα παιδιά του. Τώρα τα φορούν και τα εγγόνια του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.