19 Απρ 2024
READING

Άλλο ένα κρέας αντικαθίσταται | μπέικον από μανιτάρια

3 MIN READ

Άλλο ένα κρέας αντικαθίσταται | μπέικον από μανιτάρια

Άλλο ένα κρέας αντικαθίσταται | μπέικον από μανιτάρια

Οι Richard και η Kate Hanley ανακάλυψαν τυχαία ένα από τα πιο καινοτόμα προϊόντα τους.

“Μια μέρα μαγειρεύαμε μερικά μανιτάρια στο σπίτι και κάψαμε μια παρτίδα”, λέει ο Richard Hanley, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Kate διαθέτει μια εταιρεία σαλατών που ονομάζεται Hanley’s Foods, με έδρα το Baton Rouge της Λουιζιάνα.

“Παραδόξως είχαν γεύση σαν μπέικον – και η γυναίκα μου και εγώ κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και είπαμε, ίσως μπορούμε να φτιάξουμε μια σαλάτα με αυτά.”

Η Hanley’s Foods άρχισε να πωλεί φυσικά dressing σαλάτας στις τοπικές αγροτικές αγορές περίπου πριν από επτά χρόνια, αλλά από τότε έχει μεταφερθεί σε καταστήματα όπως το Whole Foods.

Όταν ο Hanley υπερέβη το χρόνο των μανιταριών στην σχάρα πέρυσι, αυτός και η Kate σκέφτηκαν ήδη να επεκτείνουν την επιχείρηση σε άλλο τύπο σαλάτας.

Τα τραγανά μανιτάρια, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πιο υγιεινές και πιο βιώσιμες επιλογές για τους ανθρώπους που τους αρέσει το μπέικον στις σαλάτες τους.

Οι Hanleys πήγαν την ιδέα τους στο κρατικό Louisiana State University AgCenter, ένα εκκολαπτήριο  startup που συμβάλλει στην οικοδόμηση πρωτοποριακών επιχειρήσεων τροφίμων.

Εκεί, τελειοποίησαν τη γεύση και σκέφτηκαν τις λοιπές λεπτομέρειες, όπως τη διάρκεια ζωής του προϊόντος (δύο χρόνια) και τα οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με το μπέικον (χωρίς χοληστερόλη έναντι 10mg ανά μερίδα).

Και η έκρηξη του ενδιαφέροντος γύρω από τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις με βάση το κρέας, είπε ο Hanley, τους έπεισε να μεταφέρουν το προϊόν στην αγορά.

“Ο συντελεστής κατανάλωσης νερού, οι διαθέσιμοι πόροι, η δυνατότητα κλιμάκωσης – είναι γενικά ένας καλύτερος και πιο βιώσιμος τρόπος για να φτιάξεις τρόφιμα”, λέει ο Hanley, αναφερόμενος στα φυτικά προϊόντα.

Τα μανιτάρια είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά – έχουν χρησιμοποιηθεί από αλυσίδες fast food σε “ανάμεικτα μπιφτέκια” επειδή μιμούνται το κρέας και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μόδας όπως τα Bolt Threads χρησιμοποιούν τη ριζική δομή των μανιταριών για να φτιάξουν νέα υλικά.

Επειδή είναι ακόμα καινούργιο, οι Hanleys πωλούν κατά κύριο λόγο το topping τύπου μπέικον, που ονομάζονται Bacom bits, στις λαϊκές αγορές στο Baton Rouge.

“Οι αντιδράσεις ήταν απίστευτα καλές “, λέει ο Hanley. Ξεκινώντας από την αρχική αντίδραση, οι Hanleys ξεκίνησαν ένα Kickstarter για να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, ενώ η Whole Foods και η Ralph’s market έχουν ήδη υποσχεθεί να διανείμουν το προϊόν σε περιφερειακό επίπεδο.

Θα πωληθούν επίσης στο Amazon. Τα Bacom bits είναι απλώς ένα μικροσκοπικό κομμάτι της συνολικής αγοράς κρέατος στις Η.Π.Α.

Αν όμως τα μανιτάρια μιμούνται με πειστικό τρόπο ένα τέτοιο αγαπημένο προϊόν, είναι ένα νέο καύσιμο για την ήδη αναπτυσσόμενη αγορά των τροφίμων με φυτική βάση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.