3 τρόποι που η Ασία διαμορφώνει τους ψηφιακούς καταναλωτές του μέλλοντος

Η περιοχή Ασία-Ειρηνικός άνοιξε το δρόμο για την επέκταση και την εξέλιξη των ψηφιακών καταναλωτών. Οι καταναλωτές μέσω κινητού στην Ασία και τον Ειρηνικό θα ξεπεράσουν τις άλλες περιοχές σε πολλές πτυχές.

Μια έξαρση στη χρήση smartphone κατά την τελευταία δεκαετία ώθησε ένα συναίσθημα με την κινητή συσκευή να έχει μετατραπεί σε εμπορική δραστηριότητα.

Ακόμη και οι δραστηριότητες που εκτελέστηκαν κατά κύριο λόγο σε άλλες συσκευές μετατοπίζονται πλέον στα κινητά τηλέφωνα σε μεγαλύτερο αριθμό.

Η άνοδος του social commerce, των digital wallet και τώρα των super apps είναι τρεις από τους πιο ξεκάθαρους τρόπους με τους οποίους η Ασία έχει επηρεάσει περισσότερο τον ψηφιακό καταναλωτή παγκοσμίως.

Αυτές είναι όλες οι τάσεις που κέρδισαν δημοτικότητα για πρώτη φορά στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός. Αυτές, σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν επιχειρήσει να αναπαράγουν τουλάχιστον τμήματα της στρατηγικής.

Παρακάτω εξετάζεται πώς αυτές οι τρεις τάσεις διαμορφώθηκαν στην Ασία και τι μπορούν να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος από αυτές τις εξελίξεις:

1) «Το πάντρεμα» της κοινωνικής ζωής με το εμπόριο

Οι ασιάτες καταναλωτές υιοθετούν μια ρεαλιστική προσέγγιση στο χρόνο που αφιερώνεται στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, το WeChat μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλέσει ένα ταξί, να παραδώσει τρόφιμα, να αγοράσει εισιτήρια κινηματογράφου, να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και να κλείσει ένα ραντεβού στο γιατρό, όλα μέσω μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής.

Αντίθετα, τα κοινωνικά μέσα στη Δύση είναι πολύ πιο κατακερματισμένα, με μια ποικιλία εφαρμογών από μια πληθώρα ανταγωνιστών που ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες.

Καθώς τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αυξήθηκαν σε δημοτικότητα στην Ανατολή, αυτές οι πλατφόρμες συνεργάστηκαν με εταιρείες για να φέρουν τα μηνύματα της μάρκας τους στο ευρύ δίκτυο influencers τους.

Ως αποτέλεσμα, ήταν ένα από τα πρώτα μέρη όπου η κοινωνική σύγκλιση με το εμπόριο έφερε η Ασία-Ειρηνικός.

Αντίθετα, οι δυτικοί φορείς κοινωνικής δικτύωσης των μέσων ενημέρωσης έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την εισαγωγή αγοραστικών εργαλείων και τον τρόπο μόχλευσης των κοινωνικών πλατφορμών στη διαδικασία εμπλοκής των καταναλωτών για την οικοδόμηση πιο γνήσιων σχέσεων.

2) Η επανάσταση των super app

Εκτός από το κοινωνικό εμπόριο, η περιοχή Ασία-Ειρηνικός προκάλεσε επίσης την επανάσταση των super app.

Μια υπερ-εφαρμογή είναι μια πολυλειτουργική εφαρμογή για κινητά που συνδυάζει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως επικοινωνία, lifestyle, social, οικονομία και λιανικό εμπόριο, σε μια ενιαία πλατφόρμα.

Αυτός ο τύπος εφαρμογής επιτρέπει στις εταιρείες να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή τους για να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων και να αυξήσουν την εμπλοκή των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει αυτές τις εφαρμογές all-in-one επειδή προσφέρουν μια απρόσκοπτη, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εμπειρία.

Αυτές οι εφαρμογές εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ασία στο πίσω μέρος των δημοφιλών κοινωνικών πλατφορμών όπως το WeChat.

Η Tencent εμπλούτισε με πρόσθετες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα βοηθήσουν με τις πτυχές της οικονομικής και λιανικής ζωής ενός καταναλωτή, στην πλατφόρμα της βασικής ανταλλαγής μηνυμάτων για να οδηγήσει τη χρήση και τη δέσμευση.

3) Μια εστία για την εξερεύνηση των digital wallet

Τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι ένας άλλος τομέας όπου η Ασία και ο Ειρηνικός αναλαμβάνουν το προβάδισμα όσον αφορά το εμπνευσμένο από την τεχνολογία εμπόριο.

Η Ασία-Ειρηνικός έχει ξεπεράσει αυτές τις εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν λάβει διάφορες μορφές ανάλογα με τη δυναμική της αγοράς.

Στην Κίνα, περισσότερα από τα μισά από τα 2 δισεκατομμύριο άτομα χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητών πληρωμών, όπως η Alipay και η WeChat Pay, για να πραγματοποιούν συναλλαγές σε καταστήματα online και φυσικά.

Στη Σιγκαπούρη, η βιομηχανία είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη σε σύγκριση με την Κίνα, με το νησιωτικό έθνος να διαθέτει 27 διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια.

Ακόμη και σε κοινωνίες που κυριαρχούσαν σε μετρητά, όπως η Ινδία, τα κινητά πορτοφόλια όπως το Paytm συνέβαλαν στην αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

Η Ασία θα συνεχίσει να γράφει την ιστορία του ψηφιακού καταναλωτή για τα επόμενα χρόνια.

Η Ασία-Ειρηνικός είναι ήδη μια σημαντική περιοχή που βασίζεται σε πολλές μετρήσεις και θα αυξήσει την ηγεσία της στο μέλλον.

Με την παγκόσμια ισορροπία ισχύος να συνεχίζει να μετατοπίζεται στην Ασία, η περιοχή θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη αγορά ψηφιακού εμπορίου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Φυσικά, η Κίνα είναι ο βασικός μοχλός. Μέχρι το 2023, η Κίνα θα κατέχει το 64% του ψηφιακού εμπορίου στην Ασία-Ειρηνικό και το 27% παγκοσμίως, σύμφωνα με την Euromonitor International.

Οι έμποροι λιανικής και τα εμπορικά σήματα που επιθυμούν να κερδίσουν στην Ασία πρέπει να ενσωματώσουν το ψηφιακό κανάλι ως βασικό στοιχείο για την προσέγγιση και την εμπλοκή των καταναλωτών.

Είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σε μεγαλύτερες επιλογές τρόπου ζωής, όπως τα κοινωνικά μέσα.

Το Mobile θα συνεχίσει να διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο, παρόμοια με τις τρεις τάσεις που επισημάνθηκαν παραπάνω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here