19 Απρ 2024
READING

Fresh Bowl |τα νέα μηχανήματα αυτόματης πώλησης φρέσκων, υγιεινών σαλατών

3 MIN READ

Fresh Bowl |τα νέα μηχανήματα αυτόματης πώλησης φρέσκων, υγιεινών σαλατών

Fresh Bowl |τα νέα μηχανήματα αυτόματης πώλησης φρέσκων, υγιεινών σαλατών

Όταν οι μετακινούμενοι με το μετρό κατεβαίνουν στο σταθμό Fulton Street στο κέντρο του Μανχάταν και αναζητούν να αγοράσουν κάποιο γρήγορο έτοιμο γεύμα, υπάρχει μια νέα επιλογή κοντά στα τυποποιημένα προϊόντα που προσφέρονται από τα Dunkin και τα Wetzel: ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης φρέσκων σαλατών σε γυάλινα επαναχρησιμοποιούμενα βάζα.

Τρεις από τις μηχανές αυτόματης πώλησης, που δημιουργήθηκαν από μια startup που ονομάζεται Fresh Bowl, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την περασμένη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση στα υγιεινά τρόφιμα – και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην πλαστική συσκευασία που συνήθως περιέχει τις έτοιμες σαλάτες.

Κάθε γυάλινο βάζο μπορεί να επιστραφεί στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης δίνοντας έκπτωση στο επόμενο γεύμα.

“Αν το επιστρέψετε, δεν εξοικονομείτε μόνο χρήματα, αλλά κάνετε κάτι καλό για το περιβάλλον”, λέει ο Chloe Vichot, συνιδρυτής της startup.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Vichot οργάνωνε το Ancolie, ένα καφέ στο West Village που σερβίρει επίσης υγιεινές σαλάτες σε γυάλινα βάζα.

Ο Zachary Lawless, επιχειρηματίας, τον πλησίασε με μια ιδέα επέκτασης σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Ο Vichot συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους παρά με τη  δαπανηρή διαδικασία κατασκευής νέων καταστημάτων και ενοικίασης περισσότερων αποθηκευτικών χώρων στο Μανχάταν.

“Η κατοχή ενός αυτόματου πωλητή είχε πολύ νόημα, διότι ξαφνικά θα μπορούσαμε να φέρουμε την αποστολή μας να είμαστε πιο βιώσιμοι και να προσφέρουμε πιο υγιεινό φαγητό σε πολλούς ανθρώπους τοποθετώντας μια μηχανή σε 10, 20 ή 100 θέσεις” λέει.

Για τους τελευταίους έξι μήνες, η startup λειτούργησε πιλοτικά την μηχανή αυτόματης πώλησης σε ένα γραφείο coworking της WeWork, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από επαγγελματίες που έτρωγαν τις σαλάτες στο διάλλειμα για μεσημεριανό γεύμα.

Οι συνταγές τροποποιήθηκαν από το μενού στο καφέ, το οποίο ο Vichot θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου για να επικεντρωθεί στην επέκταση του δικτύου των μηχανών αυτόματης πώλησης.

Οι σαλάτες περιλαμβάνουν dressing στο κάτω μέρος, ακολουθούμενη από συστατικά όπως φακές ή φασόλια που το απορροφούν. Οι πρασινάδες είναι στην κορυφή για να παραμένουν τραγανά.

Όταν κάποιος είναι έτοιμος να φάει τη σαλάτα, κουνάει το βάζο για να ανακατευτεί καλά. Το τρέχον μενού περιλαμβάνει επίσης μια σαλάτα ζυμαρικών και μια φυτική έκδοση spaghetti bolognese φτιαγμένη από κολοκύθα αντί για ζυμαρικά και φακές αντί για βόειο κρέας.

Η startup προετοιμάζει τις σαλάτες κάθε πρωί και παρακολουθεί τις πωλήσεις για να αποφευχθεί η υπερπαραγωγή και τα απόβλητα τροφίμων.

“Για κάθε μηχανή, προσπαθούμε πραγματικά να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε πόσες σαλάτες θα πρέπει να ετοιμάζουμε σε καθημερινή βάση”, λέει ο Vichot.

Το κόστος κυμαίνεται από $ 6-12 για ένα βάζο, αλλά κάθε φορά που κάποιος επιστρέφει το γυάλινο βάζο στο μηχάνημα, θα λάβει μια έκπτωση 2 $.

Δύο από τα πρώτα μηχανήματα θα βρίσκονται σε γραφεία, όπου οι ιδρυτές αναμένουν να δουν υψηλά ποσοστά επιστροφής. Στην WeWork, το 80% των βάζων επεστράφη.

Ορισμένα εστιατόρια αρχίζουν να πειραματίζονται με επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας Just Salad, η οποία πωλεί ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπολ που λέει ότι εξαλείφει 75.000 λίρες πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο.

Αλλά για τις περισσότερες καφετέριες, η “βιώσιμη” συσκευασία μπορεί να σημαίνει διασπώμενα μπολ και πηρούνια που δεν μπορούν απαραίτητα να ανακυκλωθούν-λιπασματοποιηθούν αν κάποιος δεν βρίσκεται δίπλα στους σωστούς κάδους απορριμμάτων.

Το Fresh Bowl ήθελε να προσφέρει μια άλλη επιλογή. Σχεδιάζει να επεκταθεί σε τουλάχιστον 10 τοποθεσίες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μια παρόμοια ιδέα στο Σικάγο έχει τώρα δεκάδες μηχανές αυτόματης πώλησης σαλάτας. Για τον Vichot, είναι ένας απλός τρόπος να δοθεί στους ανθρώπους η ευκαιρία να δράσουν στο μεγαλύτερο πρόβλημα των αποβλήτων.

“Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι μεμονωμένες ενέργειές τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο συνολικό αποτύπωμά τους στον πλανήτη”, λέει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.