19 Απρ 2024
READING

H Converse αναδιαμορφώνει ήσυχα ένα από τα πιο εμβληματικά παπούτσια της Αμερικής

4 MIN READ

H Converse αναδιαμορφώνει ήσυχα ένα από τα πιο εμβληματικά παπούτσια της Αμερικής

H Converse αναδιαμορφώνει ήσυχα ένα από τα πιο εμβληματικά παπούτσια της Αμερικής

Αυτό τον Αύγουστο, η Converse θα κυκλοφορήσει μια νέα σειρά βιώσιμων παπουτσιών από απορριπτόμενα τζιν.

Ονομάζεται Renew Denim και κάθε ένα θα είναι μοναδικό γιατί προέρχεται από φθαρμένα τζιν.

Αλλά το Renew Denim είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα χάρτη πορείας για την Converse προς την παραγωγή εκατομμυρίων Chuck Taylors και Chuck 70s από ανακυκλωμένα υφάσματα όλων των ειδών.

Μέσα σε λίγους μήνες, η ομάδα ανάπτυξης άρχισε να πειραματίζεται, προσκαλώντας τους εργαζομένους της Converse να φέρουν παλιά ενδύματα που ήταν σημαντικά για αυτούς και στη συνέχεια να κοπούν και να ραφτούν, μετατρεπόμενα σε νέα παπούτσια.

Όμορφα παπούτσια. Μοναδικά, υψηλής αισθητικής Chuck Taylors. Και σε κάθε περίπτωση, τα παπούτσια ήταν λειτουργικά και καλαίσθητα, επειδή η απλή, κατασκευή του Chuck που χρονολογείται έναν αιώνα πίσω – μια σόλα από καουτσούκ και ένας καμβάς στο πάνω μέρος -αποδείχτηκε να είναι μια προσαρμόσιμη πλατφόρμα για σχεδόν οποιοδήποτε κλωστοϋφαντουργικό προϊόν.

Με τα δύο πράγματα οι άνθρωποι δημιούργησαν κάτι νέο. Ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικό ήταν κάθε στοιχείο, η χαρακτηριστική φύση των Chuck Taylor αγκάλιασε τα στοιχεία αυτά και τα έφερε στη ζωή.

Η ομάδα ανάπτυξης έσπρωξε τα όρια της ιδέας, τόσο πολύ ώστε τελικά, άρπαξε κυριολεκτικά ένα χαρτί από τα γραφεία της και το πρόσθεσε στα σχέδια.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα τσαλακωμένο, χάρτινο ζευγάρι Chucks που απέδειξε τη θεωρία: η Converse μπορεί να κάνει το πιο εμβληματικό παπούτσι της από οτιδήποτε και το παπούτσι είναι πιο ενδιαφέρον για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η ομάδα ήξερε ότι είχε βρει κάτι. Έτσι, περίπου πριν από δύο χρόνια, άρχισαν να σκέπτονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τα πειράματά τους.

Η ομάδα ανάπτυξης γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κάνει χιλιάδες παπούτσια το χρόνο από όλες τις αγαπημένες μας μπλούζες.

Θα ήταν ο εφιάλτης των logistics. Απαιτούνταν πολλά μοναδικά υλικά που θα έπρεπε να φτάσουν σε μια γραμμή συναρμολόγησης.

Χρειάζονταν μια πηγή παλιών ενδυμάτων που θα είχε και με μια αίσθηση ιστορίας, ακόμα κι αν δεν ήταν η προσωπική σας ιστορία.

Αφότου μίλησαν με τον έμπορο χρησιμοποιημένων ενδυμάτων Beyond Retro με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνειδητοποίησαν ότι το ένδυμα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μπορεί να είναι παλιά τζιν.

Όλοι αγαπάμε τα τζιν, και υπάρχει κάτι το οικείο σε ένα παλιό τζιν από ότι σε ένα καινούργιο. Μόνο στις ΗΠΑ, αγοράζονται 450 εκατομμύρια τζιν το χρόνο – μια συνήθεια με ένα ιδιαίτερα τοξικό οικολογικό αποτύπωμα.

Το Beyond Retro ήδη αποθήκευε αμέτρητα τζιν κάθε χρόνο. θα μπορούσε να προσφέρει στην Converse όχι μόνο κλασικό denim, αλλά και denim σε διαφορετικά χρώματα, ύφανση και βάρη.

Το τζιν θα καθαρίζεται με ατμό και θα κόβεται, αφαιρώντας ραφές και φερμουάρ, και στη συνέχεια θα παραδίδεται στο εργοστάσιο.

Αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα που η ομάδα ανάπτυξης έπρεπε ακόμα να λύσει. “Τα σχέδια συνήθως κατασκευάζονται από ύφασμα σε κύλινδρο. Αντί για αυτά τώρα, η εταιρεία θα παραλάμβανε τζιν στη μορφή του τζιν!”, λέει η Jessica L’Abbe, ανώτερος διευθυντής υλικών.

Ο καμβάς είναι πλατύς και ομοιόμορφος, σαν ένα απέραντο κάλυμμα. Τα τζιν είναι λεπτά και συχνά έχουν ελαττώματα που πρέπει να κοπούν.

Στέκοντας στη μέση του εργοστασίου τους, η ομάδα συζητούσε πώς να πάρει ένα ζευγάρι τζιν και να το μετατρέψει σε παπούτσι σε κλίμακα εκατομμυρίων.

Τότε κάποιος κοίταξε τι συμβαίνει κυριολεκτικά δίπλα από εκεί που στέκονταν. Μικρά δερμάτινα καλούπια – επίσης γεμάτα με απρόβλεπτες ατέλειες – ελέγχονταν από εργοστασιακούς εργάτες που χρησιμοποίησαν χαλύβδινους σωλήνες και υδραυλικό πρεσάρισμα για να κόψουν αποτελεσματικά τα δέρματα στα παπούτσια.

Η Converse είχε ήδη την τεχνογνωσία, αν αντιμετώπιζε το παλιό denim σαν νέο δέρμα.

Το Renew Denim θα είναι διαθέσιμο σε τρεις αποχρώσεις (ανοιχτό, μεσαίο και σκούρο) τον Αύγουστο. Τα μποτάκια θα ξεκινούν από $ 90.

Η Converse δεσμεύεται ότι τα παπούτσια Renew θα κοστίζουν μόνο $ 5 έως $ 10 περισσότερο από τα αντίστοιχα με τον καμβά.

Εκατοντάδες χιλιάδες παπούτσια Renew θα φθάσουν στα ράφια το επόμενο έτος, με στόχο την κλιμάκωση του έργου ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Renew Denim δεν είναι το μόνο παιχνίδι βιωσιμότητας που παίζει η Converse αυτή την περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία ανέπτυξε επίσης ένα παπούτσι με ύφανση από ανακυκλωμένο πλαστικό ΡΕΤ και ένα παπούτσι από ανακυκλωμένα βαμβακερά απορρίμματα από το πάτωμα του ίδιου του εργοστασίου της.

Όσο για το Renew Denim, είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά ανακυκλωμένα Chuck Taylors που προέρχονται από διάφορα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθένα από τα οποία θα είναι μαζικής παραγωγής με μοναδική ιστορία.

“Κάθε τζιν είναι διαφορετικό, διότι κάθε ζευγάρι τζιν φοριέται διαφορετικά. Ο καθένας θα αισθάνεται άκρως οικεία, ακόμη και σε κλίμακα », λέει ο L’Abbe. “Πιστεύουμε ότι είναι μια ξεχωριστή στιγμή για αυτό το πρόγραμμα.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.