27 Απρ 2024
READING

Crocs | η εταιρεία των “ugly shoes”

3 MIN READ

Crocs | η εταιρεία των “ugly shoes”

Crocs | η εταιρεία των “ugly shoes”

Με την πάροδο των ετών, τα clogs των Crocs προστέθηκαν στη λίστα των “50 Χειρότερων Εφευρέσεων” όλων των εποχών.

Αλλά παρά το γεγονός αυτό, η Crocs έχει μια πιστή βάση οπαδών και αυτό φαίνεται από την ανάπτυξή της το 2018. Τα έσοδα έφτασαν τα 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερπηδώντας το 6,3% σε σχέση με το 2017, άρα σαφώς καταφέρνουν να κερδίσουν περισσότερους ανθρώπους.

Η εκμετάλλευση του κινήματος των lovers και των haters των Crocs, είναι η βασική γραμμή που κινείται η εταιρεία, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, Andrew Rees.

“Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους haters να αγαπήσουν το εμπορικό σήμα”, δήλωσε πρόσφατα ο Rees.

“Είναι ένα κατόρθωμα που δημιουργεί ευκαιρίες, δημιουργεί PR, δημιουργεί μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί ενδιαφέρον, δημιουργεί πολλά που θα μας κόστιζαν περισσότερα με άλλες συνθήκες”.

Πιο πρόσφατα, αυτή η ένταση έχει αποτυπωθεί στις συνεργασίες της Crocs με μάρκες και σχεδιαστές όπως ο Balenciaga, ο Christopher Kane και ο ράπερ Post Malone, οι οποίοι δημιούργησαν τις δικές τους εκκεντρικές σειρές.

Αυτές οι συνεργασίες έδωσαν στο παπούτσι μεγαλύτερη έκθεση στα μέσα, το έφεραν στη σφαίρα της υψηλής μόδας, και μάλιστα το μεταμόρφωσαν σε fashion statement.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης γύρω από αυτές τις συνεργασίες συμβάλλει στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών γύρω από τα Crocs.

Αλλά ο Rees είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι συχνά οι μεγάλες κατακτήσεις, ακολουθούνται από μεγάλες απογοητεύσεις.

Η Crocs ήρθε κοντά στην πτώχευση το 2009, αφότου δύο χρόνια πρίν, η ζήτηση για τα παπούτσια της εταιρείας είχε απογειωθεί. Βρέθηκε με υπερβολικό στοκ όταν η ύφεση έπληξε την εταιρεία και έχασε 185 εκατομμύρια δολάρια το 2008.

Έτσι, ο Rees επικεντρώνεται έντονα στην εξεύρεση τρόπων για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υπερβολικά αμφιλεγόμενος στις συνεργασίες του.

“Η συνεργασία θα πρέπει να είναι ελαφρώς αμφιλεγόμενη, αλλά όχι τόσο πολύ, και πρέπει να είναι σαφές ότι η στάση σας είναι στάση αποδοχής, όχι κριτικής”, δήλωσε.

Πρόσθεσε: “Ο κίνδυνος είναι να είστε ευθυγραμμισμένοι με έναν καλλιτέχνη ή μια μάρκα πολύ αμφιλεγόμενη που ο κόσμος δεν κατανοεί”.

Τι πιο σημαντικό από την άνεση;

Οποιοσδήποτε αληθινός οπαδός των Crocs θα παραδεχόταν ότι τα παπούτσια του είναι άσχημα, όμως και πολύ άνετα. Και τι πιο σημαντικό από την άνεση;

Η στροφή προς τα πιο casual παπούτσια είναι κάτι που η Crocs έχει προετοιμαστεί να επωφεληθεί από αυτό και που ο Rees δεν βλέπει να εξασθενεί ως τάση σύντομα.

«Οι κανόνες της κοινωνίας και οι προσδοκίες αλλάζουν», είπε, ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια στην Αγγλία, όπου τα παιδιά έπρεπε να φορούν μαύρα γυαλιστερά παπούτσια στο σχολείο, τα οποία έπρεπε να γυαλίζουν καθημερινά.

“Δεν ήταν πραγματικά τόσο άνετα, αλλά αυτή ήταν η προσδοκία», είπε.

Για να ανταποκριθεί σε αυτή την τάση, η Crocs πηγαίνει την άνεση στο επόμενο επίπεδο και την καθιστά το εστιακό σημείο του marketing.

Τον Φεβρουάριο, η Crocs ξεκίνησε τη νέα συλλογή της Reviva, η οποία κοστίζει περίπου $ 35 έως $ 40.

Αυτά τα σανδάλια έχουν ενσωματωμένες φυσαλίδες που έχουν σχεδιαστεί για να έχουν αίσθηση μασάζ όταν περπατάτε. Αυτά είναι τα παπούτσια στα οποία η εταιρεία εστίασε  περισσότερο στην άνεση από ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.