26 Απρ 2024
READING

Η τελευταία ανέση της Apple, της Nike και της Goldman Sachs; Τα πολυτελή ντουλαπάκια προσωπικού

4 MIN READ

Η τελευταία ανέση της Apple, της Nike και της Goldman Sachs; Τα πολυτελή ντουλαπάκια προσωπικού

Η τελευταία ανέση της Apple, της Nike και της Goldman Sachs; Τα πολυτελή ντουλαπάκια προσωπικού

Όταν ο Travis Hollman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σχεδιασμού ντουλαπιών Hollman Inc., καλέστηκε για πρώτη φορά στο χώρο που θα γινόταν το σημερινό κεντρικό «διαστημόπλοιο» της Apple, μπερδεύτηκε.

“Εμφανίστηκα με την ομάδα μου και υπήρχε ένα τρέιλερ στη μέση του οικοπέδου”, λέει. Η Apple δεν είχε ρίξει καν ακόμη τα θεμέλια. “Η εταιρεία ενημέρωσε τον Hollman ότι ο Steve Jobs, πριν πεθάνει, είχε κάνει δύο ξεκάθαρες σχεδιαστικές επιλογές για το Apple Park που σκόπευαν να τιμήσουν .

Apple



“Το ένα ήταν ο στρογγυλός υαλοπίνακας στο εξωτερικό του κτιρίου,” θυμάται ο Hollman. “Το άλλο ήταν αυτά τα ντουλαπάκια.”

Τον Hollman δεν εξέπληξε το γεγονός ότι η Apple είχε προσλάβει την εταιρεία του για να σχεδιάσει ντουλαπάκια πολυτελείας – η Hollman Inc. έχει κάνει το ίδιο πράγμα για πελάτες όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι New York Times, η Google και η Goldman Sachs.

Αλλά η Apple, αναπάντεχα, ήξερε ήδη τι ήθελε. “Ήθελαν να έχουμε μια συνάντηση για την πορεία των ντουλαπιών κάθε εβδομάδα”, λέει ο Hollman. “Αυτό συνέβαινε για δυόμισι χρόνια.”

Μα, μισό λεπτό. Ντουλαπάκια πρισωπικού δεν είναι εκείνα τα μεταλλικά κουτιά με τις πόρτες για να πετάτε μέσα τα πράγματα σας; Από πότε το design ντουλαπιών έγινε κάποιου είδους υψηλή μόδα;

Facebook
Visa


Σύμφωνα με τον Travis Hollman, όλα ξεκίνησαν με τον Tiger Woods.

“Το γκολφ πήρε φωτιά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας του και οι λέσχες αναβάθμισαν τα γήπεδα γκολφ “, λέει. “Όταν οι κατασκευαστές επίπλων δεν μπόρεσαν να αποδώσουν σωστά, αφού το ξύλο έχε μεγάλη φθορά από τους υδρατμούς των αποδυτηρίων, εταιρείες όπως η Hollman άρχισαν να αξιοποιούν τη νέα απαίτηση για ντουλαπάκια που θα μπορούσαν να έχουν αθλητική χροιά ενώ δείχνουν και όμορφα.

Δύο δεκαετίες αργότερα, η Hollman ελέγχει το 70% της μη-μεταλλικής μερίδας αυτής της αγοράς ντουλαπιών δισεκατομμυρίων δολαρίων -μόνο τα γυμνάσια και οι κυβερνητικές οργανώσεις αγοράζουν μεταλλικά ντουλάπια πλέον- και βοηθά τις αθλητικές ομάδες εξοπλίζοντάς τες με ντουλάπια 12.000 δολαρίων εξοπλισμένα με βίντεο οθόνες, σταθμούς φόρτισης συσκευών και μηχανοκίνητα ράφια.

Goldman-Sacks


Αντί να πωλεί μέσα από έναν κατάλογο ντουλαπιών προκατασκευασμένων μερών και συνδυασμών αν και το κάνει και αυτό, η Hollman κατατάσσει τον εαυτό της ως κορυφαίο σχεδιαστή εσωτερικής αρχιτεκτονικής που δημιουργεί επί παραγγελία λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μεμονωμένων πελατών.

Νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά και μουσεία – μέρη όπου οι άνθρωποι πρέπει να αποθηκεύσουν τα πράγματα τους χωρίς να αισθάνονται ότι εισέρχονται σε μια δημόσια πισίνα ή ότι παραδίδουν προσωπικά αντικείμενα στη φυλακή. «Έχει μετασχηματιστεί με τα χρόνια από μια βασική επιχείρηση σε αυτό που είναι σήμερα», λέει ο Hollman.

Και τότε ήρθε η Apple.

“Δεν ήθελαν τίποτα στις λαβές, όλα στο παραδοσιακό “Apple White”, το οποίο ήταν χειροποίητο από την Ιταλία”, λέει ο Hollman.

“Το εσωτερικό έπρεπε να είναι μινιμαλιστικό, χωρίς ορατές οπές ή βίδες, μόλις μια γκρίζα- άσπρη επένδυση με μερικά άγκιστρα. Δεν τους άρεσε κανένα από τα γκρι που τους είχαμε δείξει, έτσι έγινε και αυτό custom. Και οι αριθμοί στην κλειδαριά έπρεπε να είναι στην ίδια γραμματοσειρά με το τηλέφωνό τους. Δεν ζήτησαν καθόλου συσκευή φόρτισης, κάτι που μας εξέπληξε”, προσθέτει. “Προφανώς, έτσι ήθελε ο Steve”.

Nike



Πού κατευθύνεται λοιπόν το luxury locker design -εταιρικό, αθλητικό ή οτιδήποτε άλλο; Η απάντηση δεν θα σας σοκάρει.

“Θα καταλήξουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ντουλάπια για να ψαρέψουμε δεδομένα στο χώρο εργασίας”, λέει ο Hollman. “Θα θέλουν να μάθουν ποιο ντουλάπι χρησιμοποιείτε, πόσο καιρό το χρησιμοποιείτε” – και να συνδέσουν αυτές τις πληροφορίες με άλλα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του γραφείου, τις συνδέσεις σε υπολογιστές της εταιρείας και οτιδήποτε άλλο είναι στο cloud.

Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μια εταιρεία για να “βοηθήσουν στην προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος για να κάνουν τους εργαζόμενους πιο ευτυχείς”, λέει ο Hollman. Ή να τους επιτηρεί για να επιβάλει καθεστώτα επιδόσεων. Εσείς διαλέγετε!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.