Η Adidas απέτυχε στην προσπάθεια να επεκτείνει το trademark των τριών λωρίδων της στην ΕΕ, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ήταν αρκετά «διακριτό».
Η εταιρεία «δεν απέδειξε ότι το σήμα αυτό απέκτησε σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ διακριτό χαρακτήρα μετά τη χρήση που είχε γίνει», δήλωσε το γενικό δικαστήριο της ΕΕ την Τετάρτη.
Το λογότυπο των τριών λωρίδων εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τον ιδρυτή της Adidas, Adi Dassler, πάνω σε ένα ποδοσφαιρικό παπούτσι στις 18 Αυγούστου 1949, αλλά το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν αρκεί για να προσδιοριστούν τα προϊόντα ως προερχόμενα από το εμπορικό σήμα.
Η απόφαση αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης διένεξης μεταξύ του γερμανού κατασκευαστή αθλητικών ειδών και της βελγικής εταιρείας Shoe Branding Europe.
Το 2014, η Adidas παρουσίασε ένα εμπορικό σήμα με “τρεις παράλληλες λωρίδες πανομοιότυπου πλάτους, εφαρμοζόμενες στο προϊόν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, σε ρούχα, καπέλα και παπούτσια.
Ωστόσο, το 2016, η Shoe Branding Europe υπέβαλε αίτηση στο γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ για την ακύρωση του εμπορικού σήματος.
Ο Mark Caddle, ειδικός δικηγόρος σε εμπορικά σήματα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας Withers & Rogers, δήλωσε ότι η Adidas «απέτυχε να παράσχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να δείξει ότι όταν βλέπει κανείς τρεις ρίγες σε ρούχα, υποδήματα ή καπέλα, συνδέει άμεσα τα προϊόντα αυτά με την Adidas».
Η Adidas, η οποία μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση, αλλά εξακολουθεί να αξιολογεί τις επιπτώσεις της.
“Η απόφαση αυτή περιορίζεται στη συγκεκριμένη εκτέλεση του σήματος των τριών λωρίδων και δεν επηρεάζει το ευρύ πεδίο προστασίας που έχει η Adidas στο γνωστό λογότυπο τριών λωρίδων της σε διάφορες μορφές στην Ευρώπη”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της.
Ο David Stone, ο παγκόσμιος επικεφαλής πνευματικής ιδιοκτησίας στο δικηγορικό γραφείο Allen & Overy, δήλωσε ότι η ακύρωση του εμπορικού σήματος “δεν θα έχει μεγάλη πρακτική διαφορά στο δρόμο”, επειδή η Adidas έχει εμπορικά σήματα στο λογότυπο τριών λωρίδων σε διάφορες θέσεις.
Πρόσθεσε ότι η υπόθεση έδωσε έμφαση στην πρόκληση για γνωστές μάρκες που προσπαθούν να αποκτήσουν προστασία σε ολόκληρη την ΕΕ.
“Το κόστος είναι τεράστιο – και το να χάσουν τη Μάλτα, για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί μοιραία. Το εκκρεμές έχει μπερδευτεί πιθανότατα σε αυτή την κατεύθυνση και ίσως είναι καιρός να δεχτούμε ότι οι καταναλωτές της ΕΕ αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια ως εμπορικά σήματα “, δήλωσε ο Stone.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Adidas απέτυχε να προστατέψει το μοτίβο των τριών λωρίδων. Το 2003, έχασε μια διαμάχη με την ολλανδική εταιρεία Fitnessworld, η οποία χρησιμοποιούσε ένα σχέδιο δύο λωρίδων.
Οι μεγάλες εταιρείες προσφεύγουν τακτικά στο δικαστήριο σε προσπάθειες για την προστασία των εμπορικών τους σημάτων. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες μπορεί μερικές φορές να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
Τον Ιανουάριο, η επιχείρηση Supermac με έδρα το Galway έπεισε την IPO της ΕΕ να ακυρώσει τη χρήση του εμπορικού σήματος Big Mac από τη McDonald, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του Supermac σε ολόκληρη τη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Nestlé απέτυχε να κατοχυρώσει το σχέδιο των “τεσσάρων τραπεζοειδών ράβδων που συνθέτουν μαζί μία ορθογώνια βάση” – επίσης γνωστό και ως KitKat.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.