24 Απρ 2024
READING

Τα έξυπνα νέα ελαστικά της Michelin διασφαλίζουν ότι δεν θα πάθετε λάστιχο ποτέ ξανά

3 MIN READ

Τα έξυπνα νέα ελαστικά της Michelin διασφαλίζουν ότι δεν θα πάθετε λάστιχο ποτέ ξανά

Τα έξυπνα νέα ελαστικά της Michelin διασφαλίζουν ότι δεν θα πάθετε λάστιχο ποτέ ξανά

Ο κατασκευαστής ελαστικών Michelin και ο γίγαντας των αυτοκινήτων GM συνεργάζονται για να εξαλείψουν το πρόβλημα του σκασμένου λάστιχου. Πως? Βγάζοντας τον αέρα από τα ελαστικά γενικότερα.

Η Michelin αναπτύσσει ένα ελαστικό που ονομάζεται Uptis (ή Unique Dust-proof Tire System), το οποίο είναι ένα ελαστικό που δεν μπορεί ποτέ να σκάσει ή να ανατιναχθεί γιατί δεν απαιτεί αέρα για να παραμείνει άκαμπτο.

Αντ ‘αυτού, το Uptis διαθέτει ένα εσωτερικό σύστημα ευέλικτων ακτίνων που υποστηρίζουν το ελαστικό.

Το Uptis είναι ένα πρωτότυπο εργασίας που θα ξεκινήσει δοκιμές σε ορισμένα μοντέλα Chevy Bolt φέτος στο Michigan.

Μέχρι το 2024, οι δύο εταιρείες ελπίζουν να κυκλοφορήσουν το Uptis σε εμπορικά διαθέσιμο όχημα.



Τα ελαστικά χωρίς αέρα δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα. Υπάρχουν ήδη στον κόσμο της ποδηλασίας και ακόμη και η Michelin πωλεί κάτι που ονομάζεται Tweel για χλοοκοπτικές μηχανές.

Το Tweel μοιάζει πολύ με μια μίνι έκδοση του Uptis, με τις ίδιες ελαστικές ακτίνες στο κέντρο του ελαστικού. Όπως εξηγούν τα υλικά μάρκετινγκ της Tweel, αυτές οι ακτίνες δεν αντικαθιστούν απλά την ανάγκη για αέρα, λειτουργούν σαν μίνι αμορτισέρ, παραμορφώνοντας τις ανωμαλίες για να εξασφαλίσουν μια ομαλότερη βόλτα από ό, τι προσφέρει ένα φουσκωμένο ελαστικό σήμερα.

Ωστόσο, η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν σκεπτική στην υιοθέτηση των ελαστικών χωρίς αέρα, επειδή όταν περιέχεται σωστά, ο αέρας είναι από πολλές απόψεις το τέλειο υλικό για ένα ελαστικό.

Ο αέρας είναι σχεδόν αβαρής, επομένως δεν επηρεάζει την απόδοση του οχήματος. Ο αέρας μπορεί επίσης να χτυπηθεί από τη μία λακκούβα μετά την άλλη και δεν χάνει οποιαδήποτε δομική ακεραιότητά του. Στην τελική, είναι απλά αέρας.

Είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η Michelin να θέλει να δημιουργήσει ένα ελαστικό χωρίς αέρα; Ένα ελαστικό που δεν τρυπάει ποτέ δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα αγόραζαν ξανά ελαστικά;

Φυσικά, η Michelin είναι στην επιχείρηση ελαστικών. Ακριβώς επειδή τα ελαστικά της Uptis δεν μπορούν να έχουν διαρροή, δεν σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθούν να φθείρονται.

Από τα πέλματα στην ίδια την εσωτερική δομή στήριξης, όλα αυτά τα στοιχεία φαίνονται επιρρεπή στην συνεχιζόμενη “τιμωρία του δρόμου”. Τούτου λεχθέντος, τα ελαστικά της Uptis θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο από τα συμβατικά, δήλωσε η Michelin, απλώς και μόνο επειδή οι οδηγοί δεν μπορούν ποτέ να κάνουν το λάθος να τα υπερ-φουσκώσουν ή το αντίθετο, κάτι που μπορεί να κοστίσει στα ελαστικά την μακροζωία τους.



Πράγματι, δεν είναι μόνο η υπόσχεση για πρόσθετη ασφάλεια, αλλά η απρόσκοπτη εμπειρία του χρήστη που θα μπορούσε να κάνει την Uptis ακαταμάχητη για πολλούς αγοραστές αυτοκινήτων.

Ευτυχώς, τα αυτοκίνητα τείνουν να αλλάζουν από εξαιρετικά περίπλοκες μηχανικές μηχανές σε απλούστερες. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν ήδη κινητήρες που απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες τους και δεν απαιτούν αλλαγή λαδιού κάθε 3.000 μίλια.

Οι προβολείς LED μπορούν να λειτουργούν 14.000 ώρες πριν αντικατασταθούν, σε αντίθεση με τα αλογόνα του παρελθόντος. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο το σκάφος μοιράζονται περισσότερα ανταλλακτικά μεταξύ των οχημάτων σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος και την πολύπλοκη προμήθεια εξαρτημάτων.


Είναι εύκολο να βλέπετε την Uptis να ευθυγραμμίζεται με αυτές τις τάσεις, παρέχοντας ένα ελαστικό για ένα όχημα που μας οδηγεί σε απρόσκοπτη μετακίνηση.

Μια αίσθηση της αδρεναλίνης που τροφοδοτείται από περιπέτεια δεν είναι το θέμα αυτού του project, αλλά σίγουρα θα φτάσουμε σε αυτό, όπως κι αν είναι η διαδρομή, χωρίς σκασμένο λάστιχο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.