25 Απρ 2024
READING

Τα unicorns της λιανικής

5 MIN READ

Τα unicorns της λιανικής

Τα unicorns της λιανικής

Οι unicorns είναι στα πάνω τους και όχι μόνο στους τοίχους των παιδιών. Οι μυθικά εντυπωσιακές αποτιμήσεις που πέτυχαν φέτος ορισμένες επιχειρήσεις λιανικής και ο πολυπόθητος τίτλος φαίνεται να δίνεται συχνότερα στις direct-to-consumer (DTC) startups.

Από τον Μάρτιο, οι Away, Casper, Glossier και Rent the Runway έχουν κερδίσει όλες τον τίτλο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ισχυρή ανάπτυξή τους, δήλωσε ο Glenn Kaufman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων D Cubed Group.

Πολλοί αγοραστές, ιδιαίτερα νέοι, επιθυμούν διαφορετικά πράγματα από τους προκατόχους τους, συμπεριλαμβανομένης μιας ενεργούς σχέσης με τα αγαπημένα τους εμπορικά σήματα και μιας αίσθησης αυθεντικότητας από τις επιχειρήσεις.

Αυτό εκδηλώνεται με την προσέγγιση πολλών εμπορικών σημάτων DTC, τα οποία καλλιεργούν τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας αλληλεπιδρώντας με τους αγοραστές και ενθαρρύνουν τους πελάτες να δώσουν feedback, το οποίο ενσωματώνεται συχνά στα μελλοντικά προϊόντα.

Η Away είναι ένα εμπορικό σήμα που ταιριάζει με αυτή την περιγραφή. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τελευταία της χρηματοδότηση για να επεκταθεί σε διάφορες γειτονικές κατηγορίες, όπως είναι η ένδυση και η ευεξία, και χρησιμοποιεί ενεργά τα σχόλια “για να καταλάβουμε τι θέλουν και χρειάζονται οι πελάτες μας σε αυτούς τους χώρους”, είπε ο Jen Rubio, συνιδρυτής και επικεφαλής αξιωματικός μάρκας.

Ο Rubio και ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Steph Korey, αισθάνονται και οι δύο ότι η Away έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στους πελάτες της και με την υποστήριξη ενός επιφανή τίτλου – unicorn – και την αποτίμηση που δείχνει, τα σχέδια αυτά φαίνονται εφικτά.

“Ο όρος «unicorn» είναι αντίθετος με την πραγματικότητα του τι έχουν δημιουργήσει αυτές οι εταιρείες επειδή ο μονόκερος είναι μυθοπλασία.

Αυτό που έχουν κάνει αυτές οι εταιρείες, αντίθετα, είναι απίστευτα πραγματικό.” δήλωσε ο Kaufman, προσθέτοντας ότι η επιτυχία ξεπερνά την εύρεση μιας φρέσκιας αγοράς για να μπεις.

Στο μυαλό του, η RealReal θα πρέπει να είναι unicorn (και μπορεί να είναι απίστευτα κοντά στο να γίνει) όχι από την αποτίμησή της, αλλά για αυτό που έχει επιτύχει στο χώρο του re-commerce. “Αυτά τα πράγματα δεν είναι μαγικά, αλλά απαιτούν ένα συγκεκριμένο είδος DNA”.

Αυτό το DNA βοήθησε εταιρείες όπως η Allbirds και η MedMen να μεταβούν σε καθεστώς unicorn τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το έτος έχει παραγάγει μέχρι στιγμής τέσσερις μεγάλους unicorn του εμπορίου.

Δεν ήταν ποτέ μόνο οι βαλίτσες το θέμα για τους ιδρυτές της Away. Η μάρκα ήταν πάντα μια καυτή startup με μεγάλα σχέδια.

Και αυτά τα σχέδια έχουν πρόσφατα εκδηλωθεί σε νέα προϊόντα και συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης pop-up προσπάθειας με την Nordstrom.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης δίνει στην εταιρεία περισσότερα κεφάλαια για να ακολουθήσει κάποια από αυτά τα όνειρα.

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που η Away έχει προγραμματίσει είναι μια επέκταση σε είδη ένδυσης, ευεξίας και “αξεσουάρ lifestyle”, μια ένδειξη ότι η επιχείρηση που εστιάζει στις αποσκευές προσπαθεί να γίνει κάτι πολύ περισσότερο.

Αυτές οι φιλοδοξίες δεν προκαλούν έκπληξη. Ο Rubio δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η εταιρεία έχει βλέψεις να γίνει ένα πλήρες οικολογικό σήμα.

Λίγα χρόνια αφότου ξεκίνησε το ταξίδι της να κάνει τον ύπνο cool ξανά, η Casper φαίνεται να είναι το χρυσό αυγό σε ένα χώρο γεμάτο με μια σειρά από παρόμοιες νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως οι Purple, Tuft & Needle και Leesa, μεταξύ άλλων.

Μέσα από όλα αυτά, παράλληλα με τη “διαταραχή” του χώρου του στρώματος, η Casper ήταν επίσης σαφής για ένα πράγμα: δεν είναι μόνο μια εταιρεία στρωμάτων. Πωλεί στρώματα, ναι, αλλά ο μεγαλύτερος στόχος της είναι να είναι μια συνολική, πλήρης επιχείρηση ύπνου.

Εάν αυτό ακούγεται οικείο, είναι επειδή η επέκταση έξω από μια ενιαία κατηγορία είναι ένας κοινός στόχος για τις μάρκες DTC που προσπαθούν να γίνουν μεγάλες.

Για την Casper, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαζικά σχέδια ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων 200 φυσικών καταστημάτων έως το 2021, καθώς και επεκτάσεις προϊόντων που σχετίζονται με τον ύπνο σε άλλες περιοχές, όπως κλινοσκεπάσματα, κρεβάτια σκύλων και έξυπνο νυχτερινό φως που βαθμιαία ανάβει όλο και πιο φωτεινά μέχρι το πρωί και σκοτεινιάζει πριν από πέσουμε για ύπνο.

Μέρος της επέκτασης της κατηγορίας της εταιρείας είναι ακριβώς να σκεφτόμαστε ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας, δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ Jeff Brooks.

Η Rent the Runway αναγνωρίζεται ευρέως με τη διάδοση του μοντέλου μίσθωσης λιανικής με την προσφορά του σε πιο προσιτή πρόσβαση με πολυτελή είδη ένδυσης όπως επίσημα φορέματα, για παράδειγμα.

Το αίτημα του πελάτη είναι σαφές: Γιατί να δώσετε εκατοντάδες δολάρια για να αγοράσετε ένα φανταχτερό φόρεμα που ίσως χρειαστεί να φορέσετε μόνο μία φορά, όταν μπορείτε να πληρώσετε σημαντικά λιγότερο και να το νοικιάσετε;

Το ίδιο μοντέλο υιοθετήθηκε από startups επίπλων. Ακόμα και το Rent the Runway έχει αναλάβει δράση αυτό το διάστημα, με μια συνεργασία με την West Elm για ενοικίαση ειδών διακόσμησης σπιτιού, όπως ανακοίνωσε το Μάρτιο.

Στον υπερβολικά δημοφιλή χώρο ομορφιάς, η Glossier χαράζει ένα δρόμο για τον εαυτό της με υπαλλήλους που φορούν ροζ ολόσωμες φόρμες και καταστήματα Instagrammable.

Η μάρκα ομορφιάς επικεντρώνεται αποκλειστικά στα κοινωνικά μέσα και την αλληλεπίδραση, βασιζόμενη σε ένα δίκτυο μελών της κοινότητας για να εξαπλώσει την αγάπη του εμπορικού σήματος και να λάβει σχόλια για να βελτιώσει τις προσφορές της.

 Η Glossier είναι μία από τις πολλές νέες μάρκες που αναδιαμορφώνουν τον χώρο της ομορφιάς και προκαλούν στους παραδοσιακούς λιανοπωλητές να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην κατηγορία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.