28 Απρ 2024
READING

Το εργαστήριο AI της Samsung μπορεί να δημιουργήσει ένα βίντεο σας από μια μόνο φωτογραφία

3 MIN READ

Το εργαστήριο AI της Samsung μπορεί να δημιουργήσει ένα βίντεο σας από μια μόνο φωτογραφία

Το εργαστήριο AI της Samsung μπορεί να δημιουργήσει ένα βίντεο σας από μια μόνο φωτογραφία

Πριν από δύο χρόνια, ένα νέο λογισμικό AI με ελεύθερη διάθεση με τίτλο “Deepfakes” επέτρεψε στο κοινό να παρέμβει στην πραγματικότητα, τοποθετώντας το κεφάλι κάποιου σε κάποιο άλλο σώμα σε οποιοδήποτε βίντεο.

Το Deepfakes είναι δυνατό, τρομακτικό και απαιτεί δουλειά, αρκετά εντατική που ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται. Η μεγαλύτερη πρόκληση της AI είναι ότι για να λειτουργήσει πειστικά η τεχνολογία, θα πρέπει να συλλεχθούν εκατοντάδες βίντεο και εικόνες για να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό καλούπι του ατόμου που θέλετε να μιμηθείτε.

Αλλά τι γίνεται αν η δημιουργία ενός ψηφιακού κλώνου δεν απαιτεί όλη αυτή την εργασία; Τι γίνεται αν θα μπορούσατε να αποτυπώσετε κάποιον από μια μόνο φωτογραφία; Αυτή είναι η υπόσχεση της νέας έρευνας από το εργαστήριο AI της Samsung. Ξεκινώντας με μία μόνο φωτογραφία, η τελευταία τεχνική AI της Samsung μπορεί να ζωντανέψει μία εικόνα 2D σε ένα πειστικό βίντεο με πλήρη κίνηση. Έχουν μετατρέψει σε animation τη Britney Spears, τον Neil Patrick Harris, τη Marilyn Monroe, ακόμα και την ίδια τη Mona Lisa.

Το σύστημά τους μαθαίνει ποια είναι η γεωμετρία του πυρήνα του προσώπου του ατόμου, ώστε να μπορεί να το εφαρμόσει σαν μάσκα στο πρόσωπο κάποιου άλλου σε ένα βίντεο με πρόσωπα που μιλούν όπως συνεντεύξεις ή μονόλογοι του YouTube.

Σε αντίθεση με το Deepfakes, το οποίο χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται GAN (ή generative adversarial network), στην οποία η AI αντλεί εικόνες σε προσπάθεια να ξεγελάσει μία άλλη AI μέχρι να γίνει πραγματικά καλή στην πλαστογραφία, το σύστημα της Samsung αρχίζει με σάρωση σημείων στο πρόσωπο κάποιου για να καταλάβει πώς θα κινούνταν μέσα σε ένα κάδρο.

Αυτό που βλέπει είναι ένα απλό γραμμικό σχέδιο μιας μύτης, του στόματος, των ματιών, των φρυδιών και του πηγούνιου – το σκίτσο μοιάζει με ένα πορτρέτο του Matisse. Και αυτό το πορτρέτο ενημερώνει όλη την ψηφιακή πλαστογραφία που ακολουθεί, αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν “μαριονέτες”.

Η εκπαίδευση του συστήματος σε μία μόνο φωτογραφία μπορεί να λειτουργήσει καλά ή να αποτύχει παταγωδώς. Οκτώ φωτογραφίες λειτουργούν καλύτερα. Και 32 φωτογραφίες φαίνονται απλά τέλειες στο ερασιτεχνικό μάτι.

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έβλεπαν ποτέ την “μαριονέτα” πίσω από αυτή την τεχνολογία. Θα βλέπαμε το τελικό προϊόν, χωρίς να γνωρίζουμε ότι ένα άτομο «φοράει» την όψη κάποιου άλλου.

Αλλά για τώρα, η έρευνα της Samsung είναι ακριβώς αυτό: απλή έρευνα. Οι τεχνικές είναι διαθέσιμες στο κοινό, αλλά δεν υπάρχει φιλικό προς το χρήστη εργαλείο λογισμικού για να μετατρέψει αυτή την επιστήμη σε μηχανή στιγμιαίας πλαστογραφίας.

Λοιπόν, δεδομένου ότι θα μπορούσατε να αναπτύξετε αυτήν την τεχνική με μια μόνο φωτογραφία, φαίνεται ότι αυτή η AI επιδιώκει ακριβώς να γίνει η επόμενη αστεία, ή εκπληκτική, ή απλώς εξαιρετικά memeable εφαρμογή.

Και αν το λογισμικού του περασμένου έτους μας έχει διδάξει κάτι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εμπορευματοποίηση αυτού του είδους τεχνολογίας που έκανε το Deepfakes διάσημο στο διαδίκτυο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.