19 Απρ 2024
READING

Νέοι πελάτες στην αγορά καλλυντικών και μόδας της Κίνας

4 MIN READ

Νέοι πελάτες στην αγορά καλλυντικών και μόδας της Κίνας

Νέοι πελάτες στην αγορά καλλυντικών και μόδας της Κίνας

Η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με τις πωλήσεις το 2019 να φτάνουν στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας στο τριπλάσιο τις πωλήσεις των ΗΠΑ ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το eMarketer.

Η δύναμη της Κίνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να εξηγηθεί από τον τομέα των καλλυντικών. Μια πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε η εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar για το Tmall δείχνει ότι οι ετήσιες πωλήσεις καλλυντικών, περιποίησης και προσωπικής φροντίδας στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 46%, 40% και 37% αντίστοιχα κατά τους τελευταίους 12 μήνες , υπερβαίνοντας τη συνολική κατηγορία καταναλωτικών αγαθών, η οποία αυξήθηκε κατά 34%.

Τα online καλλυντικά στην Κίνα είναι μια μεγάλη επιχείρηση και μεγαλώνουν κι άλλο – αλλά πώς λειτουργεί αυτό; Ας δούμε τρεις στρατηγικές marketing που χρησιμοποιούνται τόσο από τα κινεζικά όσο και από τα διεθνή εμπορικά σήματα, στην Κίνα.

Συνεργασία με το εμπορικό σήμα

Το λεγόμενο co-branding επιτρέπει στις καθιερωμένες μάρκες να προωθηθούν από έναν νέο συνεργάτη. Η Maybelline συνεργάστηκε με την BigEve, μια μάρκα ομορφιάς που ιδρύθηκε από την 31χρονη Zhang Dayi, μία key opinion leader  (KOL), η οποία επίσης είναι γνωστή με το όνομα BigEve Zhang.

Η συλλογή τους που ονομάζεται BigEve × Maybelline αποτελούνταν από κραγιόν με ιδιαίτερες ονομασίες. Οι 11 εκατομμύρια οπαδοί της BigEve στο Weibo, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από Gen Z γυναίκες των πόλεων έκαναν τη συνεργασία να απογειωθεί. Η συλλογή κραγιόν έφερε περίπου 114.000 δολάρια σε πωλήσεις τους πρώτους τρεις μήνες από την κυκλοφορία της.

Μάρκετινγκ πνευματικής ιδιοκτησίας

Το μάρκετινγκ IP συνεπάγεται συνεργασία με πρωτότυπο περιεχόμενο όπως ταινίες, μυθιστορήματα ή κινούμενα σχέδια. Από τα hashtags και μόνο, η ιδέα αυτή προσπαθεί να παράγει μεγαλύτερο ψηφιακό buzz στην κινεζική αγορά καλλυντικών.

Για παράδειγμα, η L’Oréal Men ξεκίνησε πρόσφατα μια σειρά προϊόντων περιορισμένης έκδοσης, όταν η ταινία Avengers: Endgame προβλήθηκε στην Κίνα.

Εκτός από τις προωθήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων (Wechat, Weibo, LRB και Douyin), η L’Oréal Men ξεκίνησε pop-up καταστήματα σε σημαντικούς κινηματογράφους και διαφημίσεις σε ψηφιακά κανάλια έκδοσης εισιτηρίων.

Περισσότερα από 100.000 προϊόντα περιορισμένης έκδοσης πωλήθηκαν στο Tmall κατά την κυκλοφορία της ταινίας.

Η Winona, μια κινεζική ιατρική επωνυμία περιποίησης επιδερμίδας, συνεργάστηκε με το Budding Pop, μια δημοφιλή μασκότ μεταξύ των κινέζων Gen Z και των millennials, για να ξεκινήσει μια συλλογή περιορισμένης έκδοσης με μάσκες προσώπου κατά την πολύ δημοφιλή στην Κίνα, Single’s Day.

Οι διαφορετικές μάσκες προσώπου περιείχαν μία από τις τέσσερις λειτουργίες: αντι-αλλεργική, ενυδατική, λευκαντική και αναδομητική. Κάθε μάσκα περιείχε συμβουλές για τη βελτίωση του δέρματος.

Οι μάσκες προσώπου προσέλκυσαν περίπου 30.000 αγοραστές και δημιούργησαν πωλήσεις 400.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια της μονοήμερης εκδήλωσης. Για τους τελευταίους 12 μήνες, η Winona υπήρξε μία από τις κορυφαίες 10 μάρκες ομορφιάς στις πωλήσεις του Tmall.

Μάρκετινγκ μεταξύ κατηγοριών

Το Cross-category μάρκετινγκ αναφέρεται στην επώνυμη συνεργασία με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολλά εμπορικά σήματα έχουν ξεκινήσει είδη περιορισμένης έκδοσης σε εκστρατείες συνεργασίας με μουσεία.

Το Perfect Diary, ένα από τα πιο επιτυχημένα κινεζικά καλλυντικά brands τα τελευταία δύο χρόνια, συνεργάστηκε με το Βρετανικό Μουσείο για να ξεκινήσει δύο “Fantastic” κιτ με σκιές ματιών.

Οι αποχρώσεις των ματιών, ένα κιτ με θερμά χρώματα και ένα με ψυχρά, εμπνεύστηκαν από την ιταλική αναγεννησιακή τέχνη ” maiolica “. Και τα δύο κιτ έρχονταν σε πάνινες τσάντες και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια σε σχήμα πολυελαίου.

Εκτός από τη λαμπερή εμφάνιση του κιτ, ένας μεγάλος όγκος επώνυμων αναφορών και σύντομων βίντεο που δημοσιεύθηκαν από influencers, βοήθησε στην προώθηση των πωλήσεων.

Εκπαίδευση για την τέχνη και την ιστορία της αναγέννησης ήταν επίσης διαθέσιμη σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με εμφανές το περιεχόμενο ” Provided by Perfect Diary “.

Αυτή η σειρά στρατηγικών marketing μετέτρεψε το κιτ σε ένα top 10 προϊόν του Tmall. Η συνεργασία παρήγαγε 1,3 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των πωλήσεων της Single’s Day, φέρνοντας τις πωλήσεις στα καταστήματα περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά καλλυντικών της Κίνας εξελίσσεται συνεχώς και ο πήχης για την προσέλκυση της προσοχής αυξάνεται καθημερινά. Τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να συνδέονται με τρίτους, να επωφελούνται από τις πολιτιστικές τάσεις και να αναπτύσσουν προϊόντα εξατομικευμένης και περιορισμένης έκδοσης για να κερδίσουν τους καταναλωτές που αγαπούν να βρίσκουν μια ιστορία μαζί με τα προϊόντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.