18 Απρ 2024
READING

Το Albert Heijn δοκιμάζει την ΑΙ στις εκπτώσεις βάσει της ημερομηνίας λήξης τους

2 MIN READ

Το Albert Heijn δοκιμάζει την ΑΙ στις εκπτώσεις βάσει της ημερομηνίας λήξης τους

Το Albert Heijn δοκιμάζει την ΑΙ στις εκπτώσεις βάσει της ημερομηνίας λήξης τους

Η ολλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Albert Heijn πειραματίζεται με δυναμικές εκπτώσεις στα φρέσκα προϊόντα. Η έκπτωση δεν εξαρτάται μόνο από την ημερομηνία, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως ο καιρός και καθορίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.

Μια δοκιμή στο τμήμα πουλερικών και ψαριών σε ένα κατάστημα στις Κάτω Χώρες διαθέτει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει την ιδανική έκπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την εναπομένουσα διάρκεια ζωής του προϊόντος, την τοποθεσία, τον καιρό, τις ιστορικές τάσεις των πωλήσεων και το απόθεμα στο κατάστημα. Οι ηλεκτρονικές ετικέτες τιμών δείχνουν δύο τιμές: την κανονική τιμή και την μειωμένη τιμή σε συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Το κύριο πλεονέκτημα είναι, φυσικά, ότι το σύστημα είναι δυναμικό: οι τιμές μπορούν να μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς η ημερομηνία λήξης πλησιάζει. Το σημερινό σύστημα βασίζεται σε είδη που λήγουν την επόμενη μέρα, με ένα αυτοκόλλητο που ανακοινώνει “έκπτωση 35% επειδή είναι κρίμα να πετάμε φαγητά”. Αυτό το αυτοκόλλητο επικολλάται στις 10 π.μ. και η έκπτωση παραμένει η ίδια κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Η δοκιμή εντάσσεται στην πολιτική βιωσιμότητας της θυγατρικής Ahold Delhaize και θέλει να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τράπεζες τροφίμων και με το Instock, ένα εστιατόριο που φτιάχνει γεύματα από άλλα εναπομείναντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.