19 Απρ 2024
READING

Omega | Μια μάρκα με μεγάλη κληρονομιά κοιτάζει στο μέλλον και γιορτάζει το παρελθόν της

5 MIN READ

Omega | Μια μάρκα με μεγάλη κληρονομιά κοιτάζει στο μέλλον και γιορτάζει το παρελθόν της

Omega | Μια μάρκα με μεγάλη κληρονομιά κοιτάζει στο μέλλον και γιορτάζει το παρελθόν της

Στον νέο κόσμο του ψηφιακού marketing, πολλές ιστορικές μάρκες δεν έχουν ακόμη διασχίσει το ψηφιακό χάσμα. Στηρίζονται στο ιστορικό τους παρελθόν και τα προηγούμενα επιτεύγματά τους για να προσεγγίσουν το κοινό και δεν επικεντρώνονται σε δημιουργικούς νέους τρόπους καινοτομίας.

Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες για ψηφιακά μέσα αυξάνονται σε ετήσια βάση με εντυπωσιακό ρυθμό, η προσέγγιση πολλών εμπορικών σημάτων προς τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα ψηφιακά μέσα στην καλύτερη περίπτωση είναι ληθαργική.

Ακόμα και όταν οι εταιρίες αποφασίζουν να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο, τα στελέχη του marketing βλέπουν τα ψηφιακά μέσα απλά ως μια νέα έξοδο για να κάνουν το ίδιο με ό,τι έκαναν παλιά. Μπορεί να αναρτούν διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, αλλά δεν επικεντρώνονται σε αυτό που πραγματικά λειτουργεί σε αυτά τα δίκτυα ή στις διάφορες δημογραφικές ομάδες που προσελκύουν αυτά.

Ενισχύουν απλώς τα ίδια μηνύματα σε αυτές τις νέες πλατφόρμες που ίσως έχουν λειτουργήσει για αυτούς κατά την πάροδο των ετών, μέσω προηγούμενων παραδοσιακών εκστρατειών εντύπων και χορηγίας. Αυτό συχνά οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα.

Για να επιβιώσει οποιοδήποτε εμπορικό σήμα, πρέπει να συνεχίσει να προσεγγίζει νέους πελάτες και να διευρύνει το κοινό του. Τα δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα το Facebook, το Instagram και το YouTube έχουν γίνει οι βασικοί πάροχοι ψηφιακού marketing.

Η πρόκληση για τα εμπορικά σήματα είναι ότι η μέσος όρος ηλικίας των ενεργών χρηστών αυτών των δικτύων αποτελείται κυρίως από ένα νεότερο δημογραφικό. Προκειμένου οι προσπάθειές τους να είναι αποτελεσματικές, οι εταιρίες πρέπει να είναι δυναμικές και ευέλικτες, δημιουργώντας εκστρατείες που θα απευθύνονται σε αυτά τα νέα ακροατήρια.

Πρόσφατα, η ελβετική ωρολογοποιία Omega γιόρτασε την επερχόμενη 50η επέτειο της αποστολής του Apollo 11, την πρώτη ανθρώπινη προσγείωση στη Σελήνη το 1969. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε κάτω από τον τεράστιο πυραύλο του Saturn 5 στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στο Cape Canaveral στη Φλόριντα κι ήταν γεμάτο διάσημες προσωπικότητες, λάμψη, αστροναύτες και αίγλη.

Η εκδήλωση γιόρτασε όχι μόνο τη σεληνιακή αποστολή, αλλά το γεγονός ότι το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη ήταν το Omega Speedmaster. Το ρολόι, πιο γνωστό ως Moonwatch, επιλέχθηκε από την ίδια τη NASA για την ακρίβεια και την αντοχή του. Η Omega επωφελήθηκε την ευκαιρία να ξεκινήσει ακόμη ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της μάρκας, μια επαιτειακή έκδοση 50 ετών από το αρχικό Omega Speedmaster Moonwatch.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Omega, Raynald Aeschlimann, ξεκίνησε τη βραδιά λέγοντας: “Είναι τεράστιο επίτευγμα η προσγείωση σε έναν άλλο κόσμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν καλύτερο λόγο για να αποδώσω φόρο τιμής”. Η Omega παρέθεσε γεύμα στους κλασσικούς αστέρες όταν ο κ. Aeschlimann παρουσίασε τον πιο γνωστό πρεσβευτή του οίκου, τον George Clooney, ο οποίος σχολίασε: “Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ και τιμή μου.Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους που έκαναν τις αποστολές Apollo μετέτοια επιτυχία ».

Ο Clooney βρισκόταν στη σκηνή μαζί με το βετεράνο τεσσάρων διαστημικών αποστολών της NASA και διοικητή του Apollo 10, υπολοχαγού στρατηγού Thomas Stafford και τον Charlie Duke, τον άνθρωπο που επικοινωνούσε με το Apollo 11 από τη γη και αστροναύτη-εξερευνητή του Apollo 16.

Η μνεία της Omega στο ιστορικό της παρελθόν ήταν αναμενόμενη και απαιτούμενη. Όλα όσα προσδοκούνταν από ένα παραδοσιακό εμπορικό σήμα πολυτελών προϊόντων, ήταν εκεί στο λανσάρισμα του Moonwatch από το διαστημικό κέντρο Kennedy: λαμπεροί ηθοποιοί, red carpet φωτογραφίσεις, ένα εκπληκτικό και μοναδικό σκηνικό και μια PR εκστρατεία για να ταιριάξει με όλα αυτά.

Το πιο περίεργο, ωστόσο, ήταν η εισβολή της Omega στα νέα, ψηφιακά, κοινωνικά μέσα. Πολλές μάρκες πολυτελείας εμπλέκουν τώρα γνωστούς influencers για να επεκτείνουν τις παραδοσιακές εκστρατείες τους στα Instagram, Facebook και You Tube στην ψηφιακή εποχή.

Για αυτή την καμπάνια, η Omega στρατολόγησε την Chiara Ferragni, μία από τις πιο γνωστές influencers σήμερα. Η Ferragni γοήτευσε πολλούς από τους οποίους δεν είχαν ιδέα ποιά ήταν. Όταν ένα γνωστό κινηματογραφικό αστέρι ενημερώθηκε ότι αυτή ήταν που “έχει 16,5 χιλιάδες followers, που ακολούθησαν την κάθε κίνηση της”, αντέδρασε λέγοντας “ώστε είναι μία από εκείνους!”.

Η Omega δεν εμπλέκεται μόνο στους φυσικούς και προφανείς στόχους των κοινωνικών μέσων όπως η Ferragni. Σκοπός της είναι να βρει millenial και Gen Z πρότυπα που αποτυπώνουν το ίδιο πνεύμα περιπέτειας με αυτό των αποστολών Apollo.

Υπεύθυνοι του εγχειρήματος αυτού ήταν δύο από τα στελέχη της Omega: ο Jean-Pascal Perret, VP επικοινωνίας και PR και ο Gent Hoxhati digital PR της Omega και υπεύθυνος στρατηγικής επιρροής.  Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη να μεταφέρθεί η εξαιρετική κληρονομιά της Omega στην επόμενη γενιά πελατών της.

Και οι δύο αισθάνονται ότι με την εξεύρεση των σωστών τρόπων της σύγχρονης εποχής, η Omega μπορεί να ενισχύσει τα ίδια μηνύματα που δημιούργησαν το πρωτότυπο DNA της μάρκας με τρόπο που θα προσελκύσει επίσης μια νεότερη και πιο ποικιλόμορφη πελατειακή βάση.

Υπήρξαν πολλά νέα πρόσωπα στο event που αξιοποιήθηκαν από την Omega για να εκπροσωπήσουν το εμπορικό σήμα. Ο Jay Alvarrez, γνωστός για τα κινηματογραφικά του βίντεο, που καταγράφει παράτολμα ακροβατικά σε εξωτικές τοποθεσίες, θα αναπαράγει μια εκστρατεία στα social media για την Omega, η οποία θα περιλαμβάνει τον ηθοποιό Jace Norman και το μοντέλο Rachel Cook.

Ο Sam Cossman, γνωστός ως “Indiana Jones της Ψηφιακής Εποχής”, βουτά σε ενεργά ηφαίστεια και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία για να τεκμηριώσει τα ατρόμητα επιτεύγματά του. Στο άλλο άκρο του φάσματος, ο Antoni Porowski, γνωστός για το ρόλο του ως εμπειρογνώμονα τροφίμων και οίνου στο “Queer Eye” της Netflix, φέρνει μια εντελώς διαφορετική αισθητική και κοινό στο εμπορικό σήμα.

Τα παλαιότερα brands όπως η Omega που είναι πρόθυμα να προσαρμόσουν δημιουργικά το κεντρικό μήνυμά τους με τα νέα ταλέντα για να προσεγγίσουν τους βασικούς πελάτες και τους νέους καταναλωτές τους, είναι τα εμπορικά σήματα που θα επιβιώσουν και θα ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.