25 Απρ 2024
READING

Η Lufthansa σχεδιάζει να αλλάξει το πρόγραμμα Miles & More

5 MIN READ

Η Lufthansa σχεδιάζει να αλλάξει το πρόγραμμα Miles & More

Η Lufthansa σχεδιάζει να αλλάξει το πρόγραμμα Miles & More

Ο όμιλος Lufthansa θα μετατρέψει το πρόγραμμα πιστότητας Miles & More, το οποίο προσφέρει δωρεάν πτήσεις στις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Eurowings μεταξύ άλλων, σε ένα μοντέλο δυναμικής τιμολόγησης.

Η κίνηση, όταν θα πραγματοποιηθεί, θα ακολουθήσει τον εταίρο της Star Alliance United Airlines, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα αλλάξει επίσης το πρόγραμμα μιλίων. Η Delta Air Lines χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια δυναμική τιμολόγηση στα δώρα από πτήσεις και μίλια. Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για καμία ανακοίνωση, όμως, όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα, ο Frank Naeve, αντιπρόεδρος των πωλήσεων στην Αμερική, είπε: «Σίγουρα αυτή είναι η κατεύθυνση που πηγαίνουμε».

Είπε ότι η κίνηση θα “αντικατοπτρίζει την κατάσταση της ζήτησης σε μια συγκεκριμένη πτήση” και την περιγράφει ως “κάτι που προσθέτει αξία”. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η British Airways δήλωσε ότι θα κάνει αλλαγές στον αριθμό των μιλίων που απαιτούνται για τις εξαργυρώσεις των πελατών-επιβατών, δεν ανακοινώνουν όμως συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Lufthansa είναι μία από τις τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες στην Ευρώπη, ενώ οι άλλες είναι η International Airlines Group, η οποία περιλαμβάνει τις British Airways, Iberia, Aer Lingus, LEVEL και Vueling, ενώ η Air France-KLM περιλαμβάνει τις French και Dutch airlines.

Ενώ η δυναμική τιμολόγηση φαινομενικά παρέχει καλύτερες προσφορές για την εξαργύρωση μιλίων για πτήσεις χαμηλής ζήτησης, οι συχνές πτήσεις δεν θα είναι έτσι απαραιτήτως καθώς απαιτείται να συσσωρευτούν αρκετά μίλια για να εξαργυρωθούν τα εισιτήρια για έναν συγκεκριμένο προορισμό μέσω μιας κατηγορίας υπηρεσίας.

Παραδείγματος χάριν, στο παραδοσιακό μοντέλο προγραμμάτων αφοσίωσης, ένα εισιτήριο business-class από οπουδήποτε στη Βόρεια Αμερική σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης μπορεί να χρεώνεται στα 140.000 μίλια, με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν το κόστος εξαργύρωσης κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα με το μοντέλο δυναμικής τιμολόγησης που χρησιμοποιεί η Delta, σημαίνει ότι κάθε διαδρομή, ημέρα της εβδομάδας και πτήση ενδέχεται να έχουν διαφορετική τιμολόγηση.

Για ένα ζευγάρι που μαζεύει μίλια για να εξαργυρώσει τα εισιτήρια για τις διακοπές των ονείρων του στη Βενετία, σημαίνει ότι δεν θα ξέρουν πόσα μίλια θα χρειάζονται έως τη στιγμή που θα είναι έτοιμοι να κλείσουν το ταξίδι. Θεωρητικά, θα μπορούσε να σημαίνει μόνο να έχουν αρκετά μίλια για πτήσεις σε ένα μέρος όπου ίσως υπάρχει μικρότερη ζήτηση ή πτήσεις κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις οικογένειες που δεσμεύονται με την περίοδο των σχολικών διακοπών.

Οι επιβάτες που χρησιμοποιούν Skymiles έχουν διαμαρτυρηθεί για τα εισιτήρια business class που μερικές φορές κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο μίλια για ένα εισιτήριο, ενώ τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών ισχυρίζονται ότι η δυναμική τιμολόγηση τους επιτρέπει να ανοίξουν επιπλέον θέσεις για εξαργύρωση σε υψηλότερα επίπεδα σε διαδρομές υψηλής ζήτησης. Μπορεί επίσης να σημαίνει χαμηλότερες απαιτήσεις σε χιλιόμετρα για ορισμένες διαδρομές όπου οι φόροι και οι τιμές είναι χαμηλές, λένε.

Καλύτερα νέα για τους πελάτες 1ης θέσης είναι όμως ότι ο πρόεδρος του ομίλου και διευθύνων σύμβουλος Carsten Spohr, δήλωσε ότι η Swiss θα διατηρήσει την first class σε ολόκληρο τον στόλο της σε μακρινές αποστάσεις. Η Lufthansa, η οποία έχει μειώσει τα δρομολόγια που προσέφερε η καμπίνα υψηλής ποιότητας τα τελευταία χρόνια, θα διατηρήσει την πρώτη θέση σε τουλάχιστον 40% του στόλου της σε μακρινές αποστάσεις, λίγο κάτω από το σημερινό επίπεδο του 50%. Η United, η Air France, η Cathay Pacific, η Korean Air, η Qantas και η Emirates ανήκουν στις αεροπορικές εταιρίες που έχουν πρόσφατα μειώσει ή αφαιρέσει εντελώς τις θέσεις first-class.

Το First Class Terminal της Lufthansa και τα lounges έθεσαν το πρότυπο για τις ευκολίες που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες στις κορυφαίες εταιρείες επιβατών. Είπε ότι η εισαγωγή των νέων θέσεων business class της Lufthansa θα κλείσει το χάσμα μεταξύ των δύο κορυφαίων προϊόντων.

Επιπλέον, ο Spohr δήλωσε ότι οι αναφορές για τεταμένες διατλαντικές σχέσεις λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης δεν επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς επιβατών του ομίλου, οι οποίοι ανέφεραν ότι φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και είναι ισχυροί τόσο για τις θέσεις business, όσο και του ταξιδιώτες αναψυχής.

Είπε ότι είναι μια τάση που συνεχίζεται από τότε που ξεκίνησε με την αεροπορική εταιρεία πριν από 30 χρόνια, σημειώνοντας ότι όταν έδρευε στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’80, η Lufthansa προσέφερε τρεις πτήσεις την εβδομάδα με ένα αεροσκάφος που συνδύαζε επιβάτες και εμπορευματικές μεταφορές. Σήμερα έχει τρεις πτήσεις ημερησίως από το αεροδρόμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας στην Ευρώπη.

Πρόσφατα ξεκίνησε πτήσεις προς το Ώστιν του Τέξας και θα αρχίσει να φτάνει στο Λας Βέγκας αργότερα φέτος. Σχέδια για προσθήκη του Ft. Lauderdale απορρίφθηκαν επειδή δεν υπήρχε χώρος στάθμευσης για τα αεροπλάνα  κατά τη διάρκεια των περιόδων που ήθελε να πετάξει σε αυτή τη διαδρομή. Οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου προσφέρουν σήμερα 110 πτήσεις την ημέρα προς και από τις Η.Π.Α., ανέφερε.

Ο Spohr δήλωσε ότι το νέο σύνθημα μάρκετινγκ της Lufthansa “Πείτε ναι στον κόσμο” υπογραμμίζει “τον ρόλο που διαδραματίζει η αεροπορία στην παγκοσμιοποίηση” και πώς “η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στην ανάπτυξη της αεροπορίας”.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα δαπανά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για νέα αεροσκάφη, τα οποία είναι όχι μόνο πιο οικονομικά αποδοτικά αλλά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Επί του παρόντος, οι αεροπορικές εταιρείες της λειτουργούν περίπου 800 αεροσκάφη με πάνω από 220 από την Airbus και την Boeing. Σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη για να μετατρέψουν όλα τα οχήματα εδάφους σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η εταιρεία να καταβάλλει φόρους άνθρακα για ταξίδια all staff.

Το 2018, ο όμιλος είχε πωλήσεις 35,8 δισ.ε και μετέφερε 142 εκατ. επιβάτες. Σήμερα εξυπηρετεί 343 προορισμούς σε 103 χώρες και απασχολεί πάνω από 135.000 εργαζομένους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.