25 Απρ 2024
READING

Είναι το Moby Mart το κινούμενο αυτόματο κατάστημα του μέλλοντος;

6 MIN READ

Είναι το Moby Mart το κινούμενο αυτόματο κατάστημα του μέλλοντος;

Είναι το Moby Mart το κινούμενο αυτόματο κατάστημα του μέλλοντος;

Στο μέλλον, εάν μείνετε από γάλα αργά το βράδυ, μπορεί να μην χρειαστεί να πάτε στο κατάστημα. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να ανοίξετε μια εφαρμογή και να φέρετε το κατάστημα σε εσάς, να μπείτε μέσα και να βγείτε με το γάλα σας. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάποιος να τον πληρώσετε.

Ακούγεται απίθανο; Το Moby Mart εργάζεται ήδη για να φέρει σε πέρας αυτό το κινούμενο αυτόματο κατάστημα του μέλλοντος. Η εταιρεία έχει γίνει όνομα στους αυτοματοποιημένους χώρους, από κινούμενα καταστήματα έως μικρούς χώρους που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Αυτό που όλοι έχουν κοινό, είναι η τεχνολογία που σας επιτρέπει να μπείτε μέσα και να βγείτε χωρίς τη συνηθισμένη εμπειρία ταμείου.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τη συνιδρυτή, Hannah Lina Mazetti, για το από πού προέκυψε η ιδέα, τις προσδοκίες του Moby Mart και γιατί η αυτοματοποιημένη λιανική πώληση μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για ευκολία στο μέλλον:



 
Hannah Lina Mazetti, συνιδρυτής, Moby Mart

Μπορείτε να μας πείτε για την εξέλιξη από Wheelys σε Moby Mart;

Το concept Wheelys είναι ένα καφέ πάνω σε ποδήλατο. Το ονομάζουμε “επιχείρηση σε κουτί”. Κοστίζει περίπου $ 3000 και αυτό σημαίνει ότι κάθε νεαρός επιχειρηματίας που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το άνοιγμα ενός πραγματικού καφέ ή δεν ενδιαφέρεται να δουλέψει απλά στο τοπικό Starbucks της περιοχής του, μπορεί να ξεκινήσει το δικό του καφέ. Ήταν μια εκπληκτική συνειδητοποίηση ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους με αυτό. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είχαμε επεκταθεί σε 80 χώρες και πάνω από 900 καφέ. Αυτή ήταν μια ταχεία επέκταση. Όντας μέρος αυτού, με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία της παροχής αυτών των λύσεων στο κοινό. Ήταν επίσης ο σπόρος του Moby Mart, επειδή κάθε καφέ Wheelys χρειάζεται κάποιον να τα χειριστεί. Σκεφθήκαμε πάνω σε αυτό και την ιδέα αν μπορούσαμε να τα κάνουμε χωρίς προσωπικό, έτσι ώστε λιγότερα από ένα άτομο να μπορούν να λειτουργήσουν πολλά.

Πόσο καιρό χρειάστηκε να αναπτύξετε το concept του Moby Mart και να βγει ένα έξω στους δρόμους;

Ήταν πραγματικά πολύ γρήγορο. Ξεκίνησε ως θυγατρική της Wheelys και είχαμε ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής τους. Αποκτήσαμε μια σουηδική εταιρεία με την επωνυμία Näraffär, η οποία ήταν το πρώτο σύστημα καταστημάτων χωρίς προσωπικό στον κόσμο και μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήσαμε το πρώτο μας Moby Alpha. Αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ενάμιση χρόνο στο Πανεπιστήμιο Hefei της Σαγκάης.
 
Αυτό μένει κυρίως σε ένα σημείο;

Προς το παρόν παραμένει κυρίως σε ένα σημείο, αλλά μπορεί να κινηθεί πραγματικά μέσω τηλεχειριστηρίου. Το Hefei είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια τεχνολογίας στην Κίνα και μας βοηθούν να αναπτύξουμε την τεχνολογία αυτο-οδήγησης. Δεν μπορούμε πραγματικά να το οδηγήσουμε με αυτοπεποίθηση στους δρόμους λόγω της νομοθεσίας, αλλά ελπίζουμε να το καταφέρουμε σύντομα.



Γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε τον έλεγχο στην Κίνα;

Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα στη Σαγκάη και ένα εργοστάσιο εκεί ήδη, οπότε ήταν λογικό από αυτήν την άποψη. Αλλά και η τεχνολογία χωρίς προσωπικό έχει εξελιχθεί πραγματικά πολύ στην Κίνα. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά συνηθισμένοι να πληρώνουν μέσω κινητών και WeChat pay, έτσι έμοιζε σαν ένα καλό μέρος για να δοκιμαστεί. Ανυπομονούμε πραγματικά να το δοκιμάσουμε και στη Δύση.

Τι δοκιμάζετε στις ζωντανές μονάδες;

Δοκιμάζουμε διαφορετικά είδη προϊόντων και διαφορετικές τοποθεσίες. Έχουμε ένα χώρο που πωλεί μόνο φρούτα, που πουλάει ικανοποιητικά για αυτό το είδος καταστήματος. Μέχρι στιγμής τα είδη καθημερινής χρήσης ήταν η πιο επιτυχημένη ιδέα. Εξετάζουμε το ποσοστό κλοπής, τι ζήτηση υπάρχει σε διαφορετικές περιοχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε το κέρδος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν έχουμε καν αρχίσει να δοκιμάζουμε ούτε ένα ποσοστό αυτών.

Ποιό είναι το κοινό στο οποίο στοχεύετε για αυτά τα μοντέλα;

Δεν αμφιβάλλω ότι αυτά τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν σε πολλές χώρες από μερικές μεγαλύτερες αλυσίδες, αλλά το τελικό όραμά μας είναι ότι μπορούμε επίσης να τα πουλήσουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου θα μπορούσαν να γίνουν μια οικογενειακή επιχείρηση. Ακόμη και στη Σουηδία, έχουμε πολλά μικρά χωριά που δεν διαθέτουν mini market και μια λύση μπορεί να είναι για τα χωριά αυτά να κατέχουν και να δουλεύουν μαζί ένα τέτοιο. Αυτή μπορεί να είναι μια λύση ζωής και θανάτου για το χωριό. Εκτός από την απλή ευκολία, το κατάστημα του χωριού είναι πολύ περισσότερο από ένα κατάστημα. Είναι ένας τόπος όπου μπορείτε να συναντήσετε τους γείτονές σας και να συναναστραφείτε μαζί τους.



Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα καταστήματα ενοχλούνται από την έλλειψη προσωπικού;

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι ένα κατάστημα χωρίς προσωπικό και είναι ενθουσιασμένοι αυτόμε. Φυσικά, μερικοί άνθρωποι φοβούνται την AI και το μέλλον και την ιδέα ότι ίσως σε 10 χρόνια δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα κατάστημα και να δείτε ένα φιλικό πρόσωπο. Αλλά νομίζω ότι άνθρωποι που φοβούνται αυτά τα πράγματα, είναι οι ίδιοι που θα εκτιμήσουν την ευκολία περισσότερο στο μέλλον, από το να πάνε σε ένα σούπερ μάρκετ μόνο για να δουν κάποιον. Νομίζω ότι ως εταιρεία που θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, ότι έχουμε επίσης κάποια ευθύνη να κάνουμε αυτή την ανάπτυξη πιο ανθρώπινη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζουμε επίσης στο να φέρνουμε το λιανικό εμπόριο σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι άνθρωποι δεν συναντιούνται πραγματικά μεταξύ τους συχνά.

Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ή τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να χρειαστεί να ξεπεράσετε;

Προφανώς χρειαζόμαστε κάποιους καλούς συνεργάτες. Αυτό ψάχνουμε τώρα. Η εφοδιαστική είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για μια εταιρεία υλικού όπως εμείς. Με την Wheelys, στείλαμε τόσα πολλά καφέ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε τόσα πολλά διαφορετικά μέρη, που ήταν πραγματικά δύσκολο να κάνουμε κάθε κατάστημα όσο καλό θέλαμε και να βοηθήσουμε κάθε ιδιοκτήτη καφέ Wheelys να αυξήσει τα κέρδη του και να τους διδάξουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν. Αν πρόκειται για το Moby Mart, θα επικεντρωθούμε σε μερικές περιοχές και στη συνέχεια θα επεκταθούμε από εκεί.



Έχετε κάποιες σκέψεις σχετικά με τη διάσπαση του επανδρωμένου και μη επανδρωμένου λιανικού εμπορίου στο μέλλον;


Νομίζω ότι η τάση κινείται προς την μεγαλύτερη ευκολία. Λίγα χρόνια πριν, αν ρωτούσατε τους ανθρώπους τι ήταν σημαντικό όταν ψωνίζουν κάτι, θα έλεγαν η τιμή. Τώρα οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάτι επιπλέον για να μην χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι τους ή να μπουν στο αυτοκίνητο. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί ακόμη και στην καθημερινή πώληση, αλλά σίγουρα το αυτοματοποιημένο λιανικό εμπόριο θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν καταστήματα που στελεχώνουν προσωπικό ακόμη σε δέκα χρόνια, αλλά νομίζω ότι το ποσοστό θα είναι πολύ μικρό. Σε 20 χρόνια ίσως μόνο το 1% των αλυσίδων super market που λειτουργούν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, θα κινείται ακόμη σε αυτή τη λογική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.