26 Δεκ 2024
READING

Τι μπορεί να μάθει η Uber από τις εταιρείες που κερδίζουν με τον πολιτισμό τους

6 MIN READ

Τι μπορεί να μάθει η Uber από τις εταιρείες που κερδίζουν με τον πολιτισμό τους

Τι μπορεί να μάθει η Uber από τις εταιρείες που κερδίζουν με τον πολιτισμό τους
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν συχνά άμεση επιτυχία χάρη σε ένα επαναστατικό προϊόν, μια υπηρεσία που ικανοποιεί μια προηγουμένως ανυπόστατη ζήτηση ή μια μαγευτική προσέγγιση στο marketing.

Ωστόσο, οι ίδιες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν γρήγορα εάν έχουν υπό έλεγχο το τελικό προϊόν και τη στρατηγική, αλλά έχουν αφήσει τον πολιτισμό τους στην τύχη.

Όταν οι ηγέτες δεν διαχειρίζονται σκοπίμως την οργανωτική κουλτούρα, αναπτύσσεται εσωτερική αποξένωση, τα επίπεδα αφοσίωσης των εργαζομένων λιμνάζουν ή μειώνονται και τα έργα υποφέρουν από έλλειψη σημαντικότητας.

Αντ ‘αυτού, όταν οι ομάδες ηγεσίας διαχειρίζονται τον πολιτισμό από την κορυφή ως τα νύχια και βελτιώνουν τον πολιτισμό ανάλογα με τις οργανωτικές αλλαγές και τις αλλαγές της αγοράς, τοποθετούν την εταιρεία τους σε θέση για διαρκή επιτυχία.

Εδώ είναι οι ηγέτες της βιομηχανίας που πραγματοποιούν ακριβώς αυτό για να δημιουργήσουν την καλύτερη εταιρική κουλτούρα:

1. Google: Υποστήριξη του Μεγαλύτερου Ταλέντου στην Τεχνολογία



Για όλο το θόρυβο σχετικά με τα πλεονεκτήματα του χώρου εργασίας – από τις υπηρεσίες στεγνού καθαρισμού εντός του χώρου μέχρι τις διαφανείς παιδικές χαρές μέσα στην πανεπιστημιούπολη της Silicon Valley – αυτό που κάνει τον πολιτισμό του τεχνολογικού γίγαντα εξαιρετικό είναι η εμπιστοσύνη των ηγετών και των υπαλλήλων ότι η Google είναι πιστή στις αξίες της .

Αυτή η αίσθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης δημιουργεί υψηλά επίπεδα ευθυγράμμισης γύρω από μια ενιαία κοινή αποστολή: “να οργανώσουμε τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνουμε παγκοσμίως προσβάσιμες και χρήσιμες”.

Η Google συγκεντρώνει όλες τις επιχειρησιακές στρατηγικές και την πολιτιστική της πρωτοβουλία γύρω από αυτό το σκοπό, από την προσέλκυση των πιο λαμπρών τεχνολογιών μέσα από μια αυστηρή και στοχαστική διαδικασία πρόσληψης για την προώθηση ενός υγιούς και ευτυχισμένου χώρου εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο, η Google ξεχωρίζει για την ικανότητά της να καλλιεργεί μερικούς από τους κορυφαίους οραματιστές του κόσμου, διασφαλίζοντας ότι αισθάνονται δημιουργικά ενδυναμωμένοι αλλά δεν υποφέρουν από εξάντληση.

2. Chili’s: Αφιερωμένο στην διαφάνεια και την ευθυγράμμιση



Η Chili’s τονίζει ότι “η εργασία είναι κάτι περισσότερο από ένας μισθός, είναι για να ζήσεις την καλύτερη ζωή που μπορείς”. Η αλυσίδα εστιατορίων προσφέρει οφέλη στους εργαζόμενους για να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, της στέγασης, της ιατρικής ασφάλειας, του νομικού προγραμματισμού και της βοήθειας στη συνεχή εκπαίδευση.

Ωστόσο, ο πολιτισμός στο χώρο εργασίας είναι κάτι περισσότερο από ένα ελκυστικό πακέτο προνομίων – ο πολιτισμός αποτελείται από τις διάφορες πεποιθήσεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες μιας ομάδας.

Η ευθυγράμμιση γύρω από τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες προκύπτει μόνο όταν όλα τα μέλη μιας ομάδας στοχεύουν σε συλλογικά συμφωνημένους στόχους.

Ως εκ τούτου, η ηγετική ομάδα της Chili έχει μια σειρά επιθυμητών οργανωτικών αποτελεσμάτων, τα οποία εκπαιδεύουν κάθε υπάλληλο -από τους οδηγούς των λεωφορείων έως τα επικεφαλής στελέχη- να διατηρούνται σε άριστη νοητική κατάσταση στην καθημερινή τους εργασία.

3. Amazon: Πρωτοπορία με διαβαθμίσεις



Από τότε που ξεκίνησε, το 1995, η Amazon έχει γίνει ο πρώτος μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο, αλλά η αποστολή της από την αρχή έχει παραμείνει “να είναι η πιο πελατο-κεντρική εταιρία της Γης”.

Κατά συνέπεια, η Amazon καλλιέργησε συνειδητά μια κουλτούρα που ανταμείβει την καινοτομία και την απλούστευση.

Είναι φανερά ειλικρινής – οι αρχές της ηγεσίας παροτρύνουν τους ηγέτες να παρακινήσουν τους υπαλλήλους προς το μεγαλείο, δίνοντας ειλικρίνεια και σεβασμό στην ανατροφοδότηση, επειδή “οι ηγέτες δεν πιστεύουν ότι η οσμή του σώματος τους ή της ομάδας τους μυρίζει άρωμα”.

Η επιτυχία του Amazon είναι μια απόδειξη της πολιτισμικής δύναμης της βαθιάς δέσμευσης των εργαζομένων, της προώθησης της ανοικτής επικοινωνίας και της εμπέδωσης της μεγαλύτερης συλλογικής επιτυχίας μέσω της συνεργατικής καινοτομίας.

4. Ocean Spray: Εμπιστοσύνη των Εργαζομένων στην Ανάληψη Ευθύνης



Ο κατασκευαστής χυμών και σνακ, Ocean Spray, όχι μόνο εμπιστεύεται τα μέλη της ομάδας να αναλάβουν την ευθύνη για την εργασία εκτός της εμβέλειας των καθηκόντων τους, αλλά την ενθαρρύνει ανοιχτά.

Σύμφωνα με έναν υπάλληλο, ένας επιτυχημένος εργάτης της Ocean Spray πρέπει να είναι “πρόθυμος να αναλάβει νέες προκλήσεις, νέες εργασίες και με αυτό να έρθει ένα νέο επίπεδο ευθύνης”.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Ocean Spray κατανοούν ότι η πρόσληψη ταλέντων που είναι πρόθυμα να εκτελούν καθήκοντα που συνήθως προορίζονται για υψηλότερα επίπεδα διαχείρισης, οδηγεί στην καινοτομία και ότι η συλλογική εμπιστοσύνη μεταξύ των εργαζομένων είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία να το πράξουν.

5. Etsy: Επένδυση σε γυναικεία ταλέντα



Η Etsy έχει κάνει πολλά βήματα στην πρόσληψη αντιπροσωπευτικού τεχνικού ταλέντου. Το ποσοστό γυναικών μηχανικών στο προσωπικό της είναι 33%, και το τμήμα διαχείρισης δεδομένων είναι 100% διοικούμενο από 4 γυναίκες αρχηγούς. αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών μηχανικών στο προσωπικό της κατά 500% εντός ενός έτους.

Ολόκληρη η εταιρεία αποτελείται από γυναίκες κατά 55% και οι ομάδες διοίκησης αποτελούνται κατά 50% από γυναίκες. Η Etsy προσφέρει επίσης γονική άδεια 26 εβδομάδων ανεξαρτήτως φύλου του γονέα.

Μπόρεσε η Etsy να καλλιεργήσει μια ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς εταιρική κουλτούρα. Ο CTO, Mike Fisher , ισχυρίζεται ότι “οι ομάδες που διαθέτουν ποικίλη σύνθεση και ταλέντα, είναι πιο ανθεκτικές.

Όταν αναζητούμε διαφορετικές οπτικές, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και δομούμε καλύτερα προϊόντα”. Η Etsy είναι απόδειξη ότι η εστίαση στην ποικιλομορφία και την ένταξη δημιουργεί μια εταιρική κουλτούρα αυξημένης συνεργασίας, ενοποίησης και κινήτρου.

Η Uber δεσμεύεται για Θετική Αλλαγή



Η απογοητευτική IPO της Uber την περασμένη εβδομάδα, μας κάνει να αναρωτηθούμε τι ρόλο έχει η εταιρική κουλτούρα με την αποτίμηση της αγοράς και την τιμή των μετοχών.

Τα τελευταία χρόνια, η κουλτούρα της εταιρίας Uber έχει υποστεί ένα πλήθος δημόσιων faux-pas. Η ηγετική της ομάδα παραδέχτηκε ανοιχτά ότι αυτά τα παραπτώματα θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν αν είχε διαμορφωθεί η σωστή κουλτούρα.

Η Uber έκτοτε έχει αποδείξει την υπευθυνότητα για τα λάθη της και έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αλλάξει, από την πρόσληψη ενός νέου Διευθύνοντος Συμβούλου έως την εφαρμογή ενός προγράμματος εταιρικής εκπαίδευσης για τους υπαλλήλους από καθηγητές του Harvard για το οποίο έχουν εγγραφεί πάνω από το ένα τρίτο των οδηγών της Uber στις πρώτες 60 ημέρες του προγράμματος.

Η Uber έχει τρόπους να ταξιδέψει προτού αποδειχθεί ότι είναι ένας υγιής και ευσυνείδητος χώρος εργασίας, αλλά έχει επιδείξει πολιτιστική αντοχή, αποδεχόμενη δημόσια αρνητικές ανατροφοδοτήσεις και κάνοντας ευρείες προσπάθειες για να διορθώσει την πορεία της.

Το ερώτημα είναι, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για την Uber σήμερα, εάν είχαν διαμορφώσει σκόπιμα την εταιρική τους κουλτούρα από την αρχή, αντί να την αφήσουν στην τύχη;

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.