27 Απρ 2024
READING

Το Amazon ξεπερνάει την Walmart ως τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή στον κόσμο

3 MIN READ

Το Amazon ξεπερνάει την Walmart ως τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή στον κόσμο

Το Amazon ξεπερνάει την Walmart ως τον μεγαλύτερο λιανοπωλητή στον κόσμο

Το “τέρας” του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναπήδησε 25 θέσεις στο # 28 στον παγκόσμιο κατάλογο των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, σύμφωνα με το Global 2000, σύμφωνα με μια σύνθετη βαθμολογία εσόδων, κερδών, περιουσιακών στοιχείων και αγοραίας αξίας.

Αυτό ήταν αρκετό για να κλέψει τον τίτλο του μεγαλύτερου retailer παγκοσμίως από την Walmart, η οποία έπεσε πέντε θέσεις στο # 29 στη συνολική λίστα του φετινού έτους.

Η Amazon συνέχισε να διαγράφει μια πορεία προς τη λιανική κυριαρχία, με τον αριθμό των Αμερικανών που είναι μέλη του Amazon Prime να φτάνουν τα 100 εκατομμύρια το 2019.

Η εταιρεία έχει ενισχύσει τα οφέλη που συνδέονται με την ετήσια συνδρομητική υπηρεσία της σε μια προσπάθεια να την κάνει απαραίτητη για κάθε νοικοκυριό, όπως η προσφορά ειδικών εκπτώσεων στο Whole Foods, η μεγάλη επένδυση στην τηλεόραση και τις ταινίες και η επέκταση της δωρεάν αποστολής.

Τον Απρίλιο, η Amazon δήλωσε ότι θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει νέα πραγματικότητα την ημερήσια αποστολή, από την κανονική διήμερη που προσφέρει η εταιρεία έως τώρα.


Χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών για την ανάπτυξη του, η Amazon έχει μία υψηλή μετοχή στο Χρηματιστήριο που έχει κάνει τον ιδρυτή της, τον Jeff Bezos, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και έδωσε κεφαλαιοποίηση ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία ανταγωνίζεται μόνο η Apple. Με βάση αυτό το κριτήριο, η Walmart, παραμένει πίσω με ένα ανώτατο όριο αγοράς κάτω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Amazon έχει πετύχει και άλλους στόχους. Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε ρεκόρ 10 δισ. δολαρίων κερδών, που τροφοδοτήθηκε από την προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του cloud computing.

Αυτό σημαίνει 3 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από το προηγούμενο έτος και άνω των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω από την κερδοφορία της Walmart.

Παρ ‘όλα αυτά, η Walmart παραμένει μεγαλύτερη σε ορισμένα σημεία: κατέχει ακόμα περισσότερο από το διπλάσιο των εσόδων και έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της λόγω της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που κατέχει.

Διαθέτει επίσης 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, αριθμός που είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των εργαζομένων που κατέχει η Amazon.



Πίσω από την Amazon και την Walmart, ο τρίτος μεγαλύτερος retailer στον πλανήτη είναι ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Alibaba.

Η βασική του δραστηριότητα είναι η πώληση αγαθών μέσω του διαδικτύου, αλλά έχει επίσης επενδύσει σε τομείς όπως η ψυχαγωγία, η εφοδιαστική και οι πληρωμές. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 51% στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το οικονομικό έτος 2019, λόγω της δαπάνης των 654 εκατομμυρίων ενεργών λιανικών πελατών.

Ενώ η Alibaba εξακολουθεί να βλέπει τεράστια ανάπτυξη, ο ρυθμός ανάπτυξής της έχει σημειώσει πτώση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα καταστήματα  ειδών σπιτιού, όπως το Home Depot (# 126) και το Lowe’s (# 234) συνεχίζουν να λειτουργούν καλά, όπως και τα εκπτωτικά καταστήματα όπως το TJ Maxx (# 394) και το Ross (# 671).

Εν τω μεταξύ, η CVS έπεσε από τους τρεις μεγαλύτερους retailers. Η αλυσίδα φαρμακείου έχασε 600 εκατομμύρια δολάρια το 2018, καθώς η εξαγορά της Aetna ύψους 69 δις δολαρίων και η αποζημίωση υπεραξίας στην επιχείρηση μακροχρόνιας περίθαλψης, Omnicare, απομείωσαν την κερδοφορία της. Η εταιρεία κατατάσσεται τώρα στο # 410 της συνολικής λίστας, πέφτοντας απότομα από το #69 του 2017.

Άλλοι retailers αντιμετωπίζουν περισσότερα υπαρξιακά προβλήματα. Η μητρική εταιρεία της Victoria’s Secret, η L Brands, έπεσε 230 θέσεις στο # 1311 στον συνολικό κατάλογο, καθώς αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από upstarts όπως το ThirdLove και το True & Co και παραδοσιακούς παίκτες όπως το Target και το Chico.

Το Bed Bath & Beyond, το οποίο πρόσφατα απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλό του και διέλυσε το συμβούλιο του σε ανταπόκριση της πίεσης μιας ομάδας ακτιβιστών επενδυτών, έπεσε 348 θέσεις στο # 1997. Το Sears, πρόσφατα υπό πτώχευση, έπεσε 166 θέσεις στο # 1913

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.