24 Απρ 2024
READING

Η διετής προσπάθεια να επανασυνδεθεί η Ikea στην ψηφιακή εποχή

5 MIN READ

Η διετής προσπάθεια να επανασυνδεθεί η Ikea στην ψηφιακή εποχή

Η διετής προσπάθεια να επανασυνδεθεί η Ikea στην ψηφιακή εποχή

Η Ikea είχε το ίδιο, άμεσα αναγνωρίσιμο λογότυπο από τη δεκαετία του 1960, με μεγάλα μπλε, χοντρά γράμματα τοποθετημένα μέσα σε ένα κίτρινο οβάλ που κάθεται μέσα σε ένα μπλε κουτί. Αλλά σήμερα, η Ikea ανακοινώνει μια αλλαγή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την εταιρεία να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά καθώς αυξάνει την ψηφιακή της παρουσία.

Αυτό το νέο σύστημα λογότυπων, το οποίο ονομάζεται Fönster, η σουηδική λέξη για το “παράθυρο”, διατηρεί τα γράμματα και το κλασικό οβάλ σχήμα μέσα στο ορθογώνιο σχήμα του λογότυπου της Ikea, αλλά εγκαταλείπει το χρωματικό του σχήμα.

Αντίθετα, μια ολόλευκη εκδοχή του λογότυπου βρίσκεται πάνω από οποιοδήποτε βίντεο ή φωτογραφία και το ωοειδές σχήμα γίνεται “παράθυρο” στην εικόνα πίσω από αυτό. Το νέο λογότυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επισημάνει οπτικά ένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό των επίπλων της Ikea, που ενεργεί σχεδόν σαν ένας μεγεθυντικός φακός για να κατευθύνει την προσοχή των ανθρώπων, είτε σε ένα από τα νέα αστικά καταστήματα μικρής μορφής είτε σε μία από τις νέες εφαρμογές της.



Η γραμμή είναι λεπτή για το σχεδιασμό. Επειδή η Ikea είναι τόσο μεγάλη και το λογότυπό της είναι τόσο γνωστό, μια ριζική αλλαγή στο branding θα λειτουργούσε κατά του στόχου της ενίσχυσης της online μάρκας της εταιρείας.

Αντίθετα, η εταιρεία επέλεξε το σχεδιασμό του παραθύρου, επειδή είναι αρκετά ευέλικτο για να λειτουργεί σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η Ikea για να προσεγγίσει τους καταναλωτές και θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές πλατφόρμες με βάση την εικόνα.

Το δυναμικό λογότυπο σχεδιάστηκε από την διαφημιστική εταιρεία 72andSunny Amsterdam, η οποία θέλησε να δημιουργήσει ένα ευέλικτο εργαλείο που θα βοηθούσε τους χρήστες να συνδεθούν πιο συναισθηματικά με την ηλεκτρονική μάρκα, προβάλλοντας φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων που συναρμολογούν και χρησιμοποιούν προϊόντα Ikea υπό το νέο, ολόλευκο λογότυπο.

Ενώ είναι μια έξυπνη ενημέρωση της επωνυμίας, ο σχεδιασμός δείχνει επίσης μια ευρύτερη στροφή στην Ikea, η οποία ανακινεί ολόκληρο το επιχειρησιακό της μοντέλο.

Κατά το οικονομικό έτος 2017-2018 , 957 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τα 422 καταστήματα της Ikea σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, 2,5 δισεκατομμύρια επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα της.

Η Ikea προσαρμόζεται στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεκινώντας μια σειρά από πειραματικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν AR και VR για να βοηθήσουν τους χρήστες να ψωνίσουν πιο ουσιαστικά και να κάνει ντεμπούτο στα μικρότερα αστικά καταστήματα που λειτουργούν μόνο ως εκθεσιακοί χώροι όπου οι αγοραστές παραγγέλνουν τα πάντα από το διαδίκτυο.



Αποτελεί μέρος της μετάβασης της εταιρείας από τα καταστήματα μεγάλου μεγέθους και την παραδοσιακή εμπειρία αγορών Ikea, η οποία με πολλούς τρόπους είναι παρωχημένη για τους νεότερους αστικούς κατοίκους που θέλουν να αγοράσουν έπιπλα: τα καταστήματα Ikea βρίσκονται συνήθως στα προάστια και απαιτούν πρόσβαση και μεταφορά με αυτοκίνητο.

Ακόμα, η εταιρεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει, με τιμές αποστολών που μπορεί να είναι πολύ υψηλές για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν για την δωρεάν αποστολή του Amazon Prime.

“Πολλοί άνθρωποι συναντούν την Ikea μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων τους”, λέει η Åsa Nordin, η identity and symbols leader της Inter Ikea Systems, της εταιρείας που επιβλέπει τα franchises και τα εμπορικά σήματα της Ikea.

“Όλοι δεν επισκέπτονται τις μεγάλες, μπλε αποθήκες μας, οι οποίες αποτελούν ισχυρή ταυτότητα για την Ikea, το πώς οι άνθρωποι συναντούν τις μάρκες, εξαρτάται πολύ περισσότερο από το πώς εμφανιζόμαστε σε έναν ψηφιακό χώρο. “

Η διαδικασία σχεδιασμού χρειάστηκε δύο χρόνια και είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ανατροφοδότησης από τα καταστήματα Ikea σε όλο τον κόσμο, λέει η Nordin. Έμαθε ότι οι ιδιοκτήτες franchise βρίσκουν ότι ενώ ένα κατάστημα Ikea big-box προσφέρει μια επώνυμη εμπειρία σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη, αυτό δεν συνέβαινε online.

“Θα μπορούσαμε να δούμε μια σαφή ανάγκη να έχουμε πολύ ισχυρότερη αναγνώριση της μάρκας και επίσης να εκφράσουμε την προσωπικότητα του brand μας με έναν ισχυρότερο τρόπο”, λέει.



Το λογότυπο Fönster αποτελεί μέρος αυτής της μεγαλύτερης προσπάθειας για την υποστήριξη των ψηφιακών καταστημάτων της Ikea. Το πρώτο βήμα στην ανανέωση του branding ήταν να αναθεωρηθεί με λεπτότητα το ίδιο το μπλε-κίτρινο λογότυπο, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστο σε μικρές οθόνες, μια αλλαγή που η εταιρία παρουσίασε στο κοινό νωρίτερα αυτό το έτος.

Το Fönster φτάνει αυτή την ιδέα στο λογικό της συμπέρασμα, δημιουργώντας μια digitally native έκδοση του λογότυπου που μπορεί να μεταμορφωθεί για να χωρέσει σε οποιοδήποτε ψηφιακό σενάριο μπορεί να προκύψει.

Προς το παρόν, μια από τις βασικές περιπτώσεις χρήσης του είναι τα κοινωνικά μέσα. Αντί να βάλουν ένα λογότυπο στη γωνία ενός Instagram story, για παράδειγμα, οι διαχειριστές των κοινωνικών μέσων της Ikea θα είναι πλέον σε θέση να ενσωματώσουν το λογότυπο στο περιεχόμενό τους πιο φυσικά. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν ένα animation μετάβασης ή να δώσει στους σχεδιαστές έναν τρόπο να προσθέσουν τέλεια μια δευτερεύουσα εικόνα μέσα στην ευρύτερη.

“Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε περισσότερες πληροφορίες ή να κάνετε τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή σε μια λεπτομέρεια”, λέει ο Carlo Cavallone, εκτελεστικός δημιουργικός διευθυντής στο 72andSunny. “Και έπειτα θα γίνει ένας τρόπος να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους τη μάρκα σε μια κατάσταση online, όπου μας αποσπούν εύκολα πολλά πράγματα και συναντάμε εκατομμύρια εικόνες.”

Είναι μια απλή ιδέα, αλλά η ικανότητα του Fönster να προσαρμόζεται σε πολλές ψηφιακές καταστάσεις θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την Ikea καθώς η εταιρεία επεκτείνει το παραδοσιακό αποτύπωμα του big-box καταστήματος μέσω της ιστοσελίδας, της εφαρμογής και των μικρότερων αστικών καταστημάτων της, όπου η online αγορά αποτελεί βασικό μέρος της εμπειρίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.