Η Levi’s βρήκε έναν τρόπο να κάνει την κάνναβη να μοιάζει με βαμβάκι

Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Δεκέμβριο, η βιομηχανία εξερράγη: οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία υπολογίζουν ότι τα έσοδα θα ανέλθουν σε 13,03 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026.

Ενώ πιθανότατα παρατηρήσατε προϊόντα CBD που προέρχονται από κάνναβη παντού, η κάνναβη έχει σημαντικές επιπτώσεις στα βιώσιμα ρούχα – και η εμβληματική εταιρεία denim, Levi Strauss & Co., έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο για να συμβεί αυτό.

Τον Μάρτιο, η Levi’s ξεκίνησε μια συνεργασία με την μάρκα Outerknown, η οποία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι τζιν και ένα τζάκετ από ένα μείγμα 69% βαμβάκι / 31% κάνναβης που έχει αίσθηση καθαρού βαμβακιού. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Η βιομηχανκή κάνναβη, ένα φυτό κάνναβης με αμελητέα ποσότητα ψυχοδραστικής χημικής THC, χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερα ύδατα και χημικά από το βαμβάκι. Σε αντίθεση με το βαμβάκι, όμως, το υλικό είναι δύσκολο να δουλευτεί.

Οι ίνες βαμβακιού στο πουκάμισό σας προέρχονται από ένα μαλακό μπουμπούκι στην κορυφή ενός φυτού, ενώ οι ίνες βιομηχανικής κάνναβης προέρχονται από έναν ψηλό, εύρωστο κορμό.

“Είναι μια μακρύτερη, σκληρότερη, χοντρότερη ίνα”, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας καινοτομίας προϊόντων Levi’s, Paul Dillinger. “Δεν θέλει να μετατραπεί σε κάτι απαλό, θέλει να μετατραπεί σε σχοινί”. Η Levi’s βρήκε έναν τρόπο να κάνει τις ίνες κάνναβης απαλές και ικανές να αναμειχθούν με βαμβάκι, αλλά με έναν τρόπο που χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό από τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα φυτά κάνναβης σε ακατέργαστο υλικό. “Είναι θαυμάσιο που ανταποκρίνεται με τον καταναλωτή, αλλά είναι πιο σημαντικό που βοηθάμε στην θωράκιση της αλυσίδας εφοδιασμού μας στο μέλλον”, δήλωσε.

Ο Dillinger εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί εδώ και χρόνια, παρά για ένα έργο το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μόνο μερικά προϊόντα υψηλής εξειδίκευσης. “Η πρόθεσή μας είναι να το βρούμε στον πυρήνα της σειράς, να το αναμείξουμε, ώστε να γίνει μέρος του χαρτοφυλακίου της Levi’s “, δήλωσε.

Η Levi’s συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση της ποιότητας της βαμβακοποιημένης κάνναβης, σε σημείο που να μπορεί να είναι σχεδόν το μισό μείγμα στα περισσότερα είδη ένδυσης, καθώς και πλήρες σε ορισμένα προϊόντα. Και σε πέντε χρόνια, δήλωσε, αναμένει «ένα ρούχο 100% βαμβακοποιημένης κάνναβης που είναι όλο κάνναβη και να έχει αίσθηση σαν βαμβάκι».

Ο Dillinger δήλωσε ότι η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις βαμβακιού έγινε εμφανής όταν είδαν την τροχιά ανάπτυξης της ζήτησης βαμβακιού σε σύγκριση με την πρόσβαση σε γλυκό νερό που απαιτείται για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του. Δεδομένου ότι ήταν εξοικειωμένος με τη φύση της κάνναβης, δεν περίμενε να βρει λύση εκεί μέχρι που η Levi’s ανακάλυψε αυτή την έρευνα στην Ευρώπη, όπου η βιομηχανική κάνναβη ήταν ήδη νόμιμη σε πολλές χώρες. Η Levi’s δεν θα αποκαλύψει στους συνεργάτες της λεπτομέρειες για τις ανακαλύψεις της, εκτός του ότι θα έχει υλικό έτοιμο για αγορά μετά από τρία χρόνια.

Όταν η Levi’s βρει έναν τρόπο να φτιάχνει ρούχα 100% βαμβακοποιημένης κάνναβης, «Θα ξεφύγουμε από το ένδυμα που καταναλώνει από 3.781 λίτρα γλυκού νερού, 2.655 από αυτά μόνο για την καλλιέργεια ινών», δήλωσε ο Dillinger, αντλώντας από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το περιβαλλοντικό ίδρυμα της Στοκχόλμης “Έχουμε αφαιρέσει πάνω από τα 2/3 της συνολικής πρόσκρουσης νερού στο ένδυμα. Αυτό εξοικονομεί πολύ.”

Παρά την αισιοδοξία του, ο Dillinger έσπευσε να επισημάνει ότι δεν επιθυμεί διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη βιομηχανία κάνναβης για να μη φανεί πως η Levi’s πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως το βαμβάκι ή να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία σε μια νύχτα. Για να γίνει σωστά, μένουν πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η κάνναβη θα είναι μόνο μία από τις πολλές φυσικές βαμβακερές εναλλακτικές λύσεις.

Η ιδέα είναι ότι τα ρούχα από κάνναβη, είτε σε βαμβακερό μείγμα είτε από μόνη της, δεν πρόκειται να είναι μια τάση. Ο Dillinger δήλωσε ότι ενώ δεν μπορεί να μιλήσει για την εταιρεία σε αυτό το σημείο, δεν ανησυχεί προσωπικά για την εμπορία βαμβακερών ρούχων από κάνναβη, επειδή το ιδανικό είναι οι πελάτες να μην παρατηρήσουν καν κάποια διαφορά.

“Τόσο συχνά υπάρχει η υπόθεση ότι η αγορά ενός βιώσιμου προϊόντος θα περιλαμβάνει μια θυσία, και ότι η επιλογή είναι ανάμεσα σε κάτι ηθικό και κάτι όμορφο”, είπε. “Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε τίποτα για να αγοράσετε βιώσιμα.”