25 Απρ 2024
READING

Η Alibaba δημιουργεί τη δική της μοναδική γραμματοσειρά

4 MIN READ

Η Alibaba δημιουργεί τη δική της μοναδική γραμματοσειρά

Η Alibaba δημιουργεί τη δική της μοναδική γραμματοσειρά

Το 2018, ο κινεζικός κολοσσός Alibaba ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων.

Καθώς η Alibaba συνεχίζει να αναπτύσσεται, η εταιρεία στρέφεται προς το σχεδιασμό ως τρόπο υποστήριξης όλων των ψηφιακών εμπόρων που τροφοδοτούν την επιχείρησή της.

Όπως και η Amazon, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba παρέχει κατά κύριο λόγο μια πλατφόρμα στους μικρότερους εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της ψηφιακής υποδομής της εταιρείας, είτε πρόκειται για το Alibaba.com όπου οι χονδρέμποροι πωλούν σε μικρές επιχειρήσεις, σε ιστοτόπους ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Taobao ,ο μεγαλύτερος ιστοχώρος αγορών της Κίνας, όπου οι μικροί έμποροι πωλούν τα προϊόντα τους, ή το Tmall, το οποίο φιλοξενεί μεγαλύτερες μάρκες.

Αλλά οι πολλές μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Alibaba δεν έχουν πάντοτε τους πόρους για να επενδύσουν σε branding και, ως εκ τούτου, υπάρχει πληθώρα και σύγχυση μεταξύ αυτών των πωλητών. Το Taobao, για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξει να είναι μία ζούγκλα εικόνων και χρωμάτων για τους χρήστες που προσπαθούν να πλοηγηθούν σε αυτό.

Για να συμβάλει στην εξορθολογισμό των ιστοσελίδων της και να τυποποιήσει το σχεδιασμό των πολλών μικρών επιχειρήσεων της, η Alibaba κυκλοφορεί τη δική της γραμματοσειρά που ονομάζεται Alibaba Sans, η οποίο θα χρησιμοποιηθεί και στην επωνυμία της εταιρείας σε πολλά τμήματα της, από το ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud computing έως τις πληρωμές, ακόμα και ψυχαγωγία. Η Alibaba Sans είναι διαθέσιμη δωρεάν για οποιεσδήποτε από τις μικρές επιχειρήσεις που πωλούν μέσω των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba για να τη χρησιμοποιήσουν και αυτές.

Σχεδιασμένη από το αμερικανικό studio γραμματοσειρών Monotype στις Η.Π.Α., η Alibaba Sans έχει 11 διαφορετικά πάχη και λειτουργεί σε 172 διαφορετικές γλώσσες.

Μια κινεζική έκδοση, σχεδιασμένη από την Hanyi Font στην Κίνα, έχει πέντε πάχη και περιλαμβάνει 116.895 κινέζους χαρακτήρες. “Το άκαμπτο βάρος του Black, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα της εταιρείας”, δήλωσε ο Akira Kobayashi, διευθυντής τύπου του Monotype για την περιοχή Ασία-Ειρηνικός.

“Από την άλλη πλευρά, το βάρος Light Italic είναι κατάλληλο για αντικείμενα που πρέπει να εμφανίζονται πιο προσιτά. Τα ποικίλα πάχη δίνουν την ευελιξία της γραμματοσειράς. “

Το πιο σημαντικό, κάθε χαρακτήρας έπρεπε να είναι εύκολο να διαβαστεί σε όλα τα μεγέθη, αν και οι σχεδιαστές είχαν δώσει προτεραιότητα σε μικρότερα μεγέθη λόγω της πελατείας πρώτα μέσω κινητού τηλεφώνου του Alibaba.

“Οι διάφορες γραμματοσειρές σχεδιάστηκαν για να είναι ευχάριστες αισθητικά από μικρά σε μεγάλα μεγέθη σε οποιαδήποτε συσκευή ή τοποθεσία – από οθόνες προβολής σε κτίρια γραφείων, έως την εταιρική πανεπιστημιούπολη και τις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου”, λέει ο Kobayashi.

Η γραμματοσειρά προορίζεται να αποτελέσει εργαλείο για μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν επενδύσει στο branding. Η εταιρεία παράσχει επίσης ένα εργαλείο επεξεργασίας βίντεο που μετατρέπει αυτόματα μια σελίδα προϊόντος σε μια σύντομη προσφορά και ένα εργαλείο με τεχνολογία AI που δημιουργεί αντίγραφο προϊόντος βασισμένο σε εκατομμύρια δείγματα για τους εμπόρους που χρησιμοποιούν δωρεάν. Ενώ ένας εκπρόσωπος της Alibaba λέει ότι ο στόχος δεν είναι να ομογενοποιηθεί ο σχεδιασμός των μικρών εμπορικών σημάτων στην πλατφόρμα, η Alibaba Sans φαίνεται σαν ένας τρόπος για την εταιρεία να προσφέρει μια πιο εξορθολογισμένη οπτική εμπειρία στους αγοραστές, ανεβάζοντας το σχεδιασμό του site ολοκληρωτικά. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για μεμονωμένους εμπόρους να ξεχωρίσουν, ειδικά αν πολλοί από αυτούς υιοθετήσουν τη γραμματοσειρά. Ωστόσο, η Alibaba Sans μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών για τους καταναλωτές, ανεβάζοντας το σχεδιασμό κάθε μικρής επιχείρησης.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, η ίδια η γραμματοσειρά κρύβει ένα μικρό μυστικό: Εάν ένας χρήστης πληκτρολογήσει τη λέξη “Alibaba”, η γραμματοσειρά αλλάζει αυτόματα ώστε να μοιάζει περισσότερο με το λογότυπο της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρύτερου κεφαλαίου “A” και ένα πεζό “l” χωρίς ουρά. Έτσι τελικά, όποιος χρησιμοποιήσει την Alibaba Sans αναμφίβολα θα δώσει ώθηση στην επωνυμία της εταιρείας του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.