24 Απρ 2024
READING

Η Audi, η Google, η Hertz και οι Avengers | το Endgame μετατρέπεται σε μηχανή marketing

3 MIN READ

Η Audi, η Google, η Hertz και οι Avengers | το Endgame μετατρέπεται σε μηχανή marketing

Η Audi, η Google, η Hertz και οι Avengers |  το Endgame μετατρέπεται σε μηχανή marketing

Μετά από 21 ταινίες που κυκλοφόρησαν για περισσότερο από μια δεκαετία, ο πρώτος κύκλος του Marvel Cinematic Universe πλησιάζει το δραματικό του τέλος με την κυκλοφορία του Avengers: Endgame. Και ποιος καλύτερος τρόπος να ταυτιστείτε με αυτή την μοναδική pop πολιτισμική στιγμή στη ζωή σας από το να κάνετε το ομοίωμα του εαυτού σας με την Ulta Beauty, να νοικιάσετε ένα Audi από την Hertz, να πάρετε ένα happy meal στα McDonald και να τραβήξετε μια φωτογραφία με το Google Pixel 3 τηλέφωνο σας;

Με εκτιμήσεις που κυμαίνονται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, η νεότερη ταινία Avengers μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη διαφημιστική εκστρατεία marketing στην ιστορία των Marvel Studios, ξεπερνώντας την εκστρατεία των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε το προηγούμενο Avengers: Infinity War.

Σύμφωνα με την Kantar, μέχρι τις 21 Απριλίου, τα Marvel Studios δαπάνησαν περίπου 13,6 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ σε πληρωμένα μέσα ενημέρωσης για το Avengers: Endgame. Το στούντιο έχει κυκλοφορήσει 10 προσαρμοσμένα διαφημιστικά, και την τελευταία εβδομάδα, έχει τρέξει 927 εθνικές διαφημίσεις που εκπέμπουν σε 39 δίκτυα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του προϋπολογισμού των Η.Π.Α. δαπανήθηκε στην τηλεόραση, με τις διαφημίσεις του ενός λεπτού να τρέχουν κυρίως στην τηλεοπτική ζώνη των  talkshow: το Today show, το Corden’s Late Late Show και το Late Night with Seth Myers.

Ενώ τα 200 εκατομμύρια δολάρια είναι προφανώς πολλά, οι εκτιμήσεις του box-office για το άνοιγμα που έγινε και το 1ο Σαββατοκύριακο ήταν κάπου στα 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τη Βόρεια Αμερική. Και αυτά χωρίς τα περιφερειακά brands.

Επιστρέφοντας στην πρώτη ταινία, ο Nick Fury περιγράφει την ιδέα των Avengers στον Captain America, λέγοντας: “Η ιδέα ήταν να συγκεντρώσουμε μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων, να δούμε αν θα μπορούσαν να γίνουν κάτι περισσότερο. Να δούμε αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν όταν τους χρειαζόμασταν για να πολεμήσουμε σε μάχες που δεν θα μπορούσαμε εμείς. “

Θα μπορούσε η ίδια μάρκα να πουληθεί διαφορετικά αν συνεργαστεί με τα Marvel Studios; “Κανονικά, απλά πουλάτε αυτοκίνητα, burger, δημητριακά και κινητά τηλέφωνα. Αλλά από κοινού, μπορείτε να πουλήσετε αυτοκίνητα, burger, δημητριακά και κινητά τηλέφωνα για υπερ-ήρωες. “

Όμως, καθώς οι ιστορίες των Εκδικητών εξελίχθηκαν σε πάνω από τις τέσσερις ταινίες, οι τρόποι με τους οποίους τα εμπορικά σήματα χρησιμοποιούν αυτό το τεράστιο franchise παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι.

Το Endgame μπορεί να είναι το μεγαλύτερο blitz μάρκετινγκ εκδηλώσεων που έχουμε δει ποτέ, αλλά οι δεσμοί μάρκας δεν είναι πραγματικά κάτι καινούργιο. Ας συγκρίνουμε και ας αντιπαραβάλλουμε μερικά εμείς.

Φέτος έχουμε το τηλέφωνο Pixel 3 της Google να μπαίνει στη δράση, εμπλουτισμένο με αυτοκόλλητα επαυξημένης πραγματικότητας “Playmoji” των ηρώων.

Πίσω στο 2012, ήταν η Walmart που έβγαλε μια παρόμοια AR συσκευή σε συνεργασία με τους εκδικητές.

Φανταστείτε να πρέπει να οδηγείτε ενώ ο πλανήτης δέχεται επίθεση. Τόσο η Hertz όσο και η Acura θα το έκαναν σίγουρα. Η διαφήμιση για το Endgame σας συμβουλεύει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιπλέον ασφάλεια.

Πηγαίνοντας πίσω στο διαφημιστικό σποτ της Acura το 2012 για τους πρώτους Avengers, θα δούμε πως το λογισμικό GPS μας κατευθύνει μακριά από μια εξωγήινη επίθεση.

Ένα άλλο concept στο οποίο οι μάρκες έχουν δώσει βαρύτητα καθ’όλη την πορεία των Avengers είναι οι φιγούρες δράσης. Το Target έκανε πάταγο με το παρακάτω σποτ για το  Age of Ultron του 2015.

Για το περσινό Infinity War και η Geico’s Gecko δημιούργησε μια δική της εκδοχή για το Dark Helmet.

Αυτό μπορεί να είναι το τέλος της διαδρομής των ισχυρότερων ηρώων της Γης, αλλά αν οι μάρκες που συνδέονται μαζί του αποτελούν οποιαδήποτε ένδειξη, τότε το marketing εξακολουθεί να είναι ο τομέας των απλών θνητών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.