20 Απρ 2024
READING

Πράσινη ανάπτυξη και κηπουρική

4 MIN READ

Πράσινη ανάπτυξη και κηπουρική

Πράσινη ανάπτυξη και κηπουρική

Η κηπουρική παρουσιάζει μια αναζωπύρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με ποσό των £ 4.6 δισ. το 2018, αυξημένο κατά 5% από το 2017 που αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% στο 2022.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κλάδους λιανικής, το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε παρακμή, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο κανάλι.Από το 2012 το λιανικό εμπόριο στα προϊόντα κηπουρικής έχει μειωθεί κατά 6% και τώρα αντιπροσωπεύει το 87%. Το υπόλοιπο 13% καταλαμβάνεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο και την αγορά στο σπίτι, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 75% από το 2012.

Η ανάπτυξη οδηγείται από τους νεότερους καταναλωτές, από την αύξηση των online πωλήσεων και των πλατφορμών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ τα παραδοσιακά κέντρα κήπου εξελίσσονται για να αποτελέσουν προορισμούς αναψυχής. Η επιθυμία για βιωσιμότητα βοήθησε επίσης την αγορά της κηπουρικής, με το “grow-your-own” να παρέχει συγκομιδή κερδών τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους καταναλωτές.

Κέντρα κηπουρικής


Τα κέντρα κήπων αποτελούν κατά παράδοση τα σημεία συγκέντρωσης για προϊόντα κηπουρικής. Ωστόσο, από το συνολικό κύκλο εργασιών που οφείλεται στην κηπουρική το 2017, μόνο 37% δαπανήθηκε σε κέντρα κήπου και λίγο περισσότερο από το ήμισυ από αυτά δαπανήθηκε για αγροτικά προϊόντα. Το υπόλοιπο 42% του εισοδήματος προέρχεται από καφέ, βιβλία, δώρα και εποχιακές σειρές. Αυτό αντικατοπτρίζει τον μεταβαλλόμενο ρόλο των κέντρων κήπου στην αγορά όπου η αναψυχή, τα τρόφιμα, τα ποτά και το γενικό περιβάλλον γίνονται όλο και πιο σημαντικά.

DIY


Η Homebase και η B&Q κλείνουν σήμερα τα καταστήματά τους και η Wyevale, ο πρώην μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά κέντρου κήπου, ανακοίνωσε πέρυσι ότι πωλεί 145 καταστήματα.

Η Dobbies, η οποία αγόρασε 31 καταστήματα της Wyevale, είναι τώρα ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφοροποιεί την προσφορά της. Ο έμπορος λιανικής έχει υπογράψει συμφωνία με τη Nisa για να εγκαινιάσει μια πρόταση foodhall σε 35 κέντρα και έχει συνεργαστεί με τα Booths, για να προμηθεύσει τα σούπερ μάρκετ με προϊόντα της δικής της μάρκας.

Η Blue Diamond, η οποία λειτουργεί 30 καταστήματα κήπου και ειδών σπιτιού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Νήσους της Μάγχης, σχεδιάζει να επενδύσει και να αναδιαμορφώσει διάφορα κέντρα σε κέντρα προορισμού, με σκοπό να δημιουργήσει ένα φιλόδοξο περιβάλλον, να προσφέρει πολλαπλές προτάσεις F&B και να διαφοροποιήσει τη λιανική προσφορά προσφέρωντας ασυνήθιστα προϊόντα.

Μπουτίκ


Ένα νέο φάσμα ανεξάρτητων μπουτίκ αναδύεται για να αντικαταστήσει την «παλιομοδίτικη» εικόνα των κέντρων κήπου. Μικρές μονάδες, τοποθεσίες αστικών κέντρων, vintage έπιπλα, εμπορικά καταστήματα, οικιακά αξεσουάρ, όμορφα φυτά και ένας λογαριασμός Instagram αποτελούν όλα τα χαρακτηριστικά αυτών των μπουτίκ που απευθύνονται σε νεότερους αστικούς καταναλωτές. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν πρωταρχική σημασία για την επιτυχία τους, παράλληλα με την σαφή εστίαση στην εμπειρία και την εμπλοκή των καταναλωτών.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το House of Hackney , το οποίο ειδικεύεται στα οικιακά σκεύη αλλά έχει επεκτείνει την πρότασή του στα φυτά, το Geo-fleur που προσφέρει «αρχιτεκτονικά φυτά», το Botanique Workshop το οποία περιγράφει τον εαυτό του ως «όχι άλλο ένα συνηθισμένο φυτώριο», το Conservatory Archives το οποίο ειδικεύεται σε κρεμαστά φυτά, το Prick  που ειδικεύεται σε κάκτους και παχύφυτα και το Grace & Thorn  το οποίο προσφέρει επίσης εργαστήρια καλλιέργειας λουλουδιών.

Online

Εκτιμάται τώρα ότι £ 1 σε κάθε £ 10 των δαπανών για φυτά κήπου δαπανώνται online. Τα Patch, Sprout London, Lazy Flora και Bloombox Club έχουν ξεχωρίσει για το ότι εξυπηρετήσουν την νεότερη, αστική, millennial αγορά. Παρέχουν άμεση παράδοση, συνδρομητικές υπηρεσίες και καθοδήγηση σχετικά με τη φροντίδα των φυτών, καθώς και ειδίκευση σε φυτά εσωτερικού χώρου. Σε αναγνώριση αυτού του τμήματος καταναλωτών, το RHS ξεκίνησε το The Urban Garden Show το 2016.

Μια ήρεμη επανάσταση συμβαίνει στην αγορά λιανικής πώλησης κηπουρικής, ενώ οι προτάσεις προσαρμόζονται ώστε να είναι πιο ποικίλες και βιωματικές και οι νέοι διαδικτυακοί φορείς να απευθύνονται στον νεότερο αστικό πελάτη. Οι νικητές, όπως πάντα, θα είναι εκείνοι που παραμένουν μπροστά στην αγορά και συνεχίζουν να εξελίσσουν τις προτάσεις τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.