Σύμφωνα με την Eurostat το 2018 τους τελευταίους 12 μήνες, το 69% των Ευρωπαίων με πρόσβαση στο διαδίκτυο πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές. Η ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2017, είναι αρκετά μέτρια και ανέρχεται στο 1,5%. Οι κορυφαίες πέντε χώρες με πάνω από το 80% των χρηστών του Διαδικτύου που κάνουν online αγορές παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Γερμανία και η Νορβηγία.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πού οι Ευρωπαίοι αγοράζουν online περισσότερο και να συγκρίνουμε τις εθνικές έναντι των διασυνοριακών διαδικτυακών παραγγελιών.
Κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι που παρήγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του Διαδικτύου για ιδιωτική χρήση, το τελευταίο έτος το έκαναν ως επί το πλείστον 88% από εθνικούς πωλητές. Οι ηγέτες είναι η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Σουηδία, όπου πάνω από το 90% των αγοραστών πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές παραγγελίες από εγχώριους πωλητές.
Οι ηλεκτρονικές αγορές από πωλητές στο εξωτερικό άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες πραγματοποιήθηκαν από το 46% των ευρωπαίων αγοραστών στο διαδίκτυο. Πάνω από το 85% των online αγοραστών στη Μάλτα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία και το Μαυροβούνιο εκτελούν διασυνοριακές διαδικτυακές συναλλαγές.
Το ένα τέταρτο (26%) των ευρωπαίων αγοραστών έχει παραγγείλει αγαθά ή υπηρεσίες από χώρες εκτός της ΕΕ. Πάνω από το 60% των διαδικτυακών παραγγελιών στο Μαυροβούνιο, την Ισλανδία και τη Μάλτα πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες του κόσμου εκτός της ΕΕ.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές από πωλητές με άγνωστη χώρα προέλευσης πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικούς αγοραστές από τη Γαλλία (24%), την Ιταλία (21%), την Αυστρία (18%), το Ηνωμένο Βασίλειο (17%) και την Ισπανία (16%).
Αφού διαπιστώθηκε ότι οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ευρώπη πραγματοποιούνται κυρίως από εθνικούς πωλητές και από πωλητές στο εξωτερικό εντός της Ευρώπης άλλες χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες, ας ρίξουμε μια ματιά στους ηλεκτρονικούς λιανοπωλητές – την πλευρά της προσφοράς.
Ο δείκτης λιανικής πώλησης ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε τους 100 κορυφαίους λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη το 2017 με συνολικό κύκλο εργασιών. Μεταξύ των κορυφαίων 25 κορυφαίων e-λιανοπωλητών, οι περισσότεροι (10) προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τέσσερις είναι από τη Γαλλία, τρεις από τη Γερμανία, δύο από την Ισπανία και άλλοι από την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Οι ηλεκτρονικοί λιανοπωλητές που κάνουν όλες τις πωλήσεις τους (100%) στο διαδίκτυο είναι οι εταιρείες Amazon (ΗΠΑ), Zalando (Γερμανία), NET A PORTER (Ιταλία), Top Shop (UK), ASOS (UK) και Ocado (UK). Με € 30.400 εκατ. η Amazon είχε τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στις πωλήσεις στο διαδίκτυο το 2017.
Εάν αναλύσουμε ανά τομέα, οι περισσότεροι έμποροι λιανικής πώλησης πωλούν online μόδα, υποδήματα ή σε όλους τους τομείς όπως το Amazon. Το ποσοστό της διαδικτυακής λιανικής πώλησης στον τομέα των τροφίμων εξακολουθεί να είναι χαμηλό. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν σταθερή αύξηση (4,2%) στις ηλεκτρονικές αγορές στον τομέα τροφίμων και παντοπωλείων, καθώς το 25% των διατιθέμενων ηλεκτρονικών αγαθών και υπηρεσιών προορίζονται για τρόφιμα και είδη διατροφής.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.