25 Απρ 2024
READING

WeChat είναι το νέο αγαπημένο κινεζικό app ηλεκτρονικού εμπορίου

5 MIN READ

WeChat είναι το νέο αγαπημένο κινεζικό app ηλεκτρονικού εμπορίου

WeChat είναι το νέο αγαπημένο κινεζικό app ηλεκτρονικού εμπορίου

Το WeChat έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Και αυτοί οι χρήστες μπορούν τώρα να κάνουν αγορές χωρίς να πρέπει να φύγουν από το WeChat: μέσω mini‑programs.

Ήδη το 18% των mini‑programs είναι αφιερωμένο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο, οι διεθνείς μάρκες δεν έχουν επωφεληθεί πλήρως από αυτήν την ευκαιρία πώλησης. Η Elena Gatti της Azoya Consulting εξηγεί γιατί τα διεθνή εμπορικά σήματα πρέπει τώρα να εξετάσουν προσεκτικά τα mini‑programs.

Η WeChat υπήρξε η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικού εμπορίου στην Κίνα εδώ και χρόνια και έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Αλλά ενώ πολλοί από τη Δύση εξακολουθούν να συγκρίνουν το WeChat με το Facebook και το WhatsApp, η κινεζική super app είναι πολύ περισσότερο από αυτό.

Έχει εξελιχθεί σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα που οι Κινέζοι χρησιμοποιούν για σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητά τους. Χτισμένο πάνω από την υπάρχουσα πλατφόρμα της WeChat και την υποδομή πληροφορικής της, τα mini‑programs είναι μικροεφαρμογές που μπορούν να προσπελάσουν και να χρησιμοποιήσουν χωρίς να εγκαταλείψουν την εφαρμογή WeChat. Και αυτό είναι και πάλι δύσκολο να γίνει αντιληπτό για τους διεθνείς χρήστες.

Αντί να χρησιμοποιούν διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές υπηρεσίες, οι χρήστες WeChat χρησιμοποιούν mini‑programs για να κλείσουν εισιτήρια κινηματογράφου, να παραγγείλουν τρόφιμα και πολλά άλλα. Αυτό καθιστά τα mini‑programs ένα όλο και σημαντικότερο κανάλι για τους εμπόρους λιανικής πώλησης για να προσελκύσουν πελάτες. Ωστόσο, μόνο μια χούφτα κορυφαίων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων έχουν αρχίσει να πωλούν στην Κίνα με mini‑programs WeChat.

Υπάρχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια mini‑programs στην αγορά και ήδη το 18% αφιερώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η ηλεκτρονική αγορά ήταν η πιο συνηθισμένη εφαρμογή το 2018, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων ALDZS.

Τα mini‑programs  του WeChat επωφελούνται από περισσότερα από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένα μέλη της WeChat και οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενσωματωμένη υπηρεσία WeChat Pay για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου. Και πάλι, δεν χρειάζεται ποτέ να εγκαταλείψουν το WeChat κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας αγορών.

Τα οφέλη των miniprograms

Πρώτα απ ‘όλα, τα μίνι προγράμματα περιορίζονται σε 2 megabytes δεδομένων ανά σελίδα, καθιστώντας το κατάλληλο για τους χρήστες να φορτώνονται γρήγορα και να τα μοιράζονται με άλλους χρήστες. Στην πραγματικότητα, το 35% των χρηστών έχει πρόσβαση σε αυτά επειδή τα μοιράζονται φίλοι ή η οικογένεια στο WeChat.

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 60 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε mini‑programs ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς ενσωματώνονται σχεδόν παντού στο περιβάλλον εργασίας WeChat, καθιστώντας τους εύκολο να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν.

Δεύτερον, οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν συναλλαγές κλειστού τύπου, όπου μπορούν να ανακαλύψουν, να περιηγηθούν και να πληρώσουν για όλα τα προιόντα χωρίς να κατεβάσουν μια εφαρμογή ή να φορτώσουν μια σελίδα σε ξεχωριστό πρόγραμμα περιήγησης. Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τη χρήση διεθνών εφαρμογών, όπου βασικά πρέπει να κατεβάσετε διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές υπηρεσίες, καταστήματα ή πληρωμές. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς ποτέ να εγκαταλείψουν το οικοσύστημα WeChat.

Αυτή η ενοποίηση είναι δυνατή επειδή όλα τα mini‑programs είναι εξοπλισμένα με WeChat Pay, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητού τηλεφώνου με λίγες κινήσεις του δακτύλου. Η ευκολία του WeChat και του οικοσυστήματος αυτού είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου ξοδεύουν το ένα τρίτο του διαδικτυακού χρόνο τους στο WeChat κάθε ημέρα.

Τα οφέλη των εταιρειών να χρησιμοποιούν miniprograms

Οι μάρκες μπορούν να σχεδιάσουν το περιβάλλον εργασίας τους με τον τρόπο που θέλουν – με φανταχτερά εικόνες, βίντεο, GIF κ.λπ. – και μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση και να αναλύουν τα δεδομένα των πελατών όπως θέλουν. Οι ηλεκτρονικές αγορές, όπως οι Tmall και JD, από την άλλη πλευρά, κατέχουν τα δεδομένα των πελατών και ενδέχεται να περιορίσουν την πρόσβαση των εμπορικών σημάτων. Αυτό είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ αυτών των δύο καναλιών πωλήσεων.

Δεύτερον, η κοινωνική φύση του WeChat και των mini‑programs σημαίνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές είναι πιθανότερο να μοιράζονται τις προσφορές και τα αντικείμενα ηλεκτρονικού εμπορίου με τους φίλους και την οικογένειά τους. Αυτά τα αντικείμενα είναι πιο οπτικά και ελκυστικά όταν μοιράζονται σε ένα mini‑program, αντί για έναν απλό σύνδεσμο.

Η κατανομή προϊόντων μειώνει τα νέα κόστη απόκτησης πελατών, καθώς τα εμπορικά σήματα δεν χρειάζεται να δαπανούν τόσο πολύ για τις διαφημίσεις ώστε να προσεγγίσουν νέους πελάτες.

Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα μοντέλου μοιράσματος είναι πιθανότατα το Pinduoduo. Η εταιρεία χρησιμοποιεί διαφημιστικές προσφορές για να ενθαρρύνει την κοινή χρήση πελατών, γεγονός που μείωσε το μέσο κόστος απόκτησης πελατών σε μόλις 11 RMB / άτομο (1,64 $ / άτομο) το 2017, σε σύγκριση με 225 RMB / άτομο για το JD.com και 310 RMB / Alibaba. Η Pinduoduo ήταν τόσο επιτυχημένη με το μοντέλο αγορών της που η εταιρεία πήγε από το μηδέν μέχρι την IPO σε μόλις τρία χρόνια.

Άλλες μάρκες προσαρμόζουν τα mini‑programs των καταστημάτων τους με νέους τρόπους που βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών και αυξάνουν την αφοσίωση της επωνυμίας. Για παράδειγμα, οι εταιρείες λιανικής πώλησης χρησιμοποιούν οκτώ διαφορετικούς τύπους mini‑programs ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της εξατομίκευσης, των social δωρεών και της εξυπηρέτησης πελατών.

Για να βοηθήσει τις ξένες εταιρείες λιανικής να κατανοήσουν τα μίνι προγράμματα WeChat, η Azoya Consulting δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση “The WeChat Mini-Program Playbook for Ecommerce “. Η έκθεση προβάλλει πώς κορυφαία brands όπως η YSL, η Dior και η Sephora χρησιμοποιούν for Ecommerce WeChat για να πωλούν απευθείας στους κινέζους καταναλωτές. Η Azoya βοηθά τους λιανοπωλητές και τα εμπορικά σήματα καθώς εκείνοι επεκτείνονται στην κινεζική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.