22 Δεκ 2024
READING

Οι κορυφαίοι καταναλωτές οnline σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

5 MIN READ

Οι κορυφαίοι καταναλωτές οnline σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

Οι κορυφαίοι καταναλωτές οnline σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

Η ηλεκτρονική αγορά τροφίμων και σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο να κάνουν χρήση πιο βολικών τρόπων για ψώνια και να εξοικονομήσουν χρόνο.

Ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων και σούπερ μάρκετ είναι ίσως μία από τις πιο δύσκολες στη διαχείριση έχοντας κατά νου τη λήξη των προϊόντων, την παράδοση, την τεράστια ποικιλία κλπ. για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, απαιτεί πολύ καλό UI και UX, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν πραγματική ευκολία οι χρήστες.

Στην Ευρώπη, το 2009, τα online ψώνια τροφίμων και παντοπωλείων αντιστοιχούσαν στο 13% των παραγγελθέντων αγαθών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Από το 2009 έως το 2018 το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών τροφίμων και σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν διπλασιαστεί (92% αύξηση) – και το 2018, το 25% των διαδικτυακών παραγγελιών έγινε για τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ (Eurostat, 2018). Αυτό δείχνει ότι ο τομέας αυτός έχει δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αγκαλιάζουν τις ηλεκτρονικές αγορές FMCG και άλλων βασικών προϊόντων.

Υπάρχουν έξι εταιρείες ηλεκτρονικής λιανικής πώλησης στον τομέα των τροφίμων που κατατάσσονται στις κορυφαίες 25 στην Ευρώπη. Μόνο μία από αυτές, η Ocado από το Ηνωμένο Βασίλειο, πωλεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο.

Στη Sainsbury’s επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 20% των πωλήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις εταιρείες πραγματοποιούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του κύκλου εργασιών τους στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ASDA (Wallmart) και Tesco που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν μόνο το 8% και το 7% των πωλήσεών τους στο διαδίκτυο, ενώ η E.Leclerc και η Carrefour με έδρα τη Γαλλία, 8% και 4% αντίστοιχα.

Η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων του τομέα τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρονικού εμπορίου. Επιπλέον, η ανάλυση αυτής της αγοράς μπορεί να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες για τους ηλεκτρονικούς εμπόρους λιανικής πώλησης.

Πρώτα από όλα, ας ρίξουμε μια ματιά στην αύξηση των online πωλήσεων ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ ως μερίδιο των παραγγελθέντων αγαθών και υπηρεσιών online το 2009 και το 2018, από τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα σε ορισμένες χώρες, η ανάπτυξη ήταν εκθετική.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στην ηλεκτρονική αγορά στον τομέα αυτό είναι η Ελλάδα, η Τσεχία, η Μάλτα, η Λετονία και η Σουηδία – αύξησαν τις παραγγελίες ηλεκτρονικών ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ κατά 5 έως 11 φορές το 2018 σε σύγκριση με το ποσοστό παραγγελιών ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ του 2009.

Η Σλοβακία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία πήγαν επίσης καλά και έκαναν online παραγγελίες ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ πάνω από 3 φορές περισσότερο. Οι τέσσερις κορυφαίες χώρες, στις οποίες το μερίδιο των online αγορών είναι πάνω από 30% ως μερίδιο όλων των online παραγγελιών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία. Όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό IGD, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία προβλέπεται να έχουν τα υψηλότερα μεγέθη ηλεκτρονικής αγοράς σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη.

Ακολουθούν μερικά πρόσθετα ευρήματα σχετικά με τα ηλεκτρονικά ψώνια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

1. Το κοινό με τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές αγορές ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Ενώ μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ευκολία της ηλεκτρονικής αγοράς καθημερινών προμηθειών μπορεί να είναι πιο ελκυστική για τους ηλικιωμένους, ταυτόχρονα η πιο ηλικιωμένη ομάδα έχει χαμηλότερο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι εξαιρέσεις – οι ηλικιωμένοι ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών εκτέλεσαν τις περισσότερες από τις διαδικτυακές παραγγελίες ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με τις νεότερες ομάδες.
Επίσης, η Εσθονία, η Τσεχία και η Ελλάδα αποτελούν εξαιρέσεις – οι νέοι ηλικίας 20 έως 24 ετών αγοράζουν περισσότερα είδη διατροφής και σούπερ μάρκετ από ό, τι οι άλλες ομάδες.

2. Οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα από το σύνολο των νοικοκυριλων είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ online, από ό,τι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Για την πρώτη ομάδα, το 27% των διαδικτυακά παραγγελθέντων αγαθών ή υπηρεσιών ήταν για τρόφιμα και είδη διατροφής, ενώ το 20% για τη δεύτερη ομάδα.
Η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​είναι εξαιρέσεις – τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα των νοικοκυριών πραγματοποίησαν περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ ως ποσοστό των παραγγελθέντων αγαθών και υπηρεσιών από άτομα με υψηλότερο εισόδημα.

3. Οι άνθρωποι που ζουν στις  μεγάλες πόλεις αγοράζουν περισσότερα είδη διατροφής και σούπερ μάρκετ online από αυτούς που ζουν σε πόλεις, προάστια και αγροτικές περιοχές. Το 2018, τα άτομα που ζουν σε μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν το 27% της ηλεκτρονικής αγοράς ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ και το 23% πραγματοποιήθηκε από άτομα που ζούσαν σε πόλεις και προάστια, καθώς σε αγροτικές περιοχές.
Η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση – οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών αγόρασαν λίγο περισσότερο από τους πολίτες των προαστίων και των πόλεων.

4. Όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του ατόμου, τόσο καλύτερος αγοραστής online είναι. Το 2018, άτομα με υψηλή τυπική μόρφωση έκαναν το 30% της ηλεκτρονικής τους αγοράς ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ. Τα άτομα με μέση τυπική μόρφωση έκαναν το 23% και τα άτομα με χαμηλή ή τυπική μόρφωση έκαναν το 17% των online αγορών τους ειδών διατροφής και σούπερ μάρκετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.