Η startup τροφίμων Just σχεδιάζει να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά

Μέχρι πρόσφατα, η αμερικανική επιχείρηση JUST παρασκευής τροφίμων ήταν γνωστή για την παραγωγή μιας πρωτοποριακής και αμφιλεγόμενης μαγιονέζας χωρίς αυγό.

Ωστόσο, κατά το περασμένο έτος, το εμβληματικό προϊόν της JUST έγινε το φυτικό υγρό αυγό της. Απλά ονομασμένο “JUST Egg”, το ωχροκίτρινο, εμφιαλωμένο αυγό παρασκευάζεται από φασόλια mung, ένα όσπριο που καλλιεργείται στην Ασία.

Με λίγα λόγια, τα ακατέργαστα φασόλια Mung αποσπώνται και αλέθονται για να παράγουν αλεύρι, από το οποίο διαχωρίζεται το πρωτεϊνικό εκχύλισμα χάρη στη φυγοκέντρηση.

Μέχρι στιγμής, η JUST έχει πουλήσει το φυτικό ισοδύναμο με αντιστοιχία περισσότερων από 6 εκατομμυρίων αυγών κοτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Κίνα και την Ευρώπη. Η εισαγωγή στην κινεζική αγορά θα αποτελέσει σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία για το JUST δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η χώρα καταναλώνει περίπου 1 δισεκατομμύριο αυγά την ημέρα.

Ομοίως, η είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά – όπου οι προβλέψεις της ΕΕ λένε ότι το 2019 σχεδόν 400 εκατομμύρια όρνιθες ωοπαραγωγής θα παράγουν περίπου 7,3 εκατομμύρια τόνους αυγών – θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα.

 Ένα από τα βασικά συστατικά της συνταγής JUST για μια ευρωπαϊκή επιτυχία είναι η «σταθερή υποδομή» που οικοδομεί η εταιρεία στην ήπειρο.

Υπέγραψαν συμφωνία με την ιταλική εταιρία Eurovo, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής αυγών. Θα αναλάβουν την παραγωγή και τη διανομή του προϊόντος. Έχουν επίσης επισυνάψει συμφωνία με τον γερμανικό όμιλο PHW Group που θα βοηθήσει με την εμπειρία του στην διανομή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο αυξανόμενος αριθμός των φαινομενικά απίθανων συμμαχιών μεταξύ των παραδοσιακών παραγωγών κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών και των καινοτόμων παραγωγών φυτικής και εργαστηριακής προέλευσης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην ακμάζουσα αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών.

Για να είναι επιτυχημένοι, πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτικοί. Και για να είναι οικονομικά αποδοτικοί, χρειαζόνται μεγάλους συνεργάτες. Και αν μια εταιρεία κρεάτων, γαλακτοκομικών ή εταιρεία αυγών θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους, θα είναι σημαντικό.

Από τη Βαρκελώνη στο Άμστερνταμ, από το Λονδίνο στην Μπολόνια πάντα βρίσκονται άνθρωποι εξαιρετικά ανοικτοί να σκεφτούν πέρα ​​από το παραδοσιακό κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν είναι σε θέση να το πουλήσουν σε προσιτή και ανταγωνιστική τιμή όλοι θα προτιμήσουν τελικά μια εναλλακτική λύση που θα είναι καλύτερη για τον πλανήτη ».

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να διαπιστώσουμε τα σχέδια του JUST Egg: υπόκεινται ήδη στην ευρωπαϊκή κανονιστική έγκριση και οι πρώτες φιάλες του JUST Egg αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Για παράδειγμα, το JUST εργάζεται για να ξεκινήσει να πωλεί κοτομπουκιές που παράγονται από κύτταρα αντί για σφαγμένα ζώα. Λίγοι τυχεροί δημοσιογράφοι έχουν ήδη δοκιμάσει, και το ευρύ κοινό θα έχει την ίδια ευκαιρία σύντομα. Θα είναι η πρώτη δημόσια πώληση καλλιεργούμενου κρέατος.

Ακόμη πιο φιλόδοξο είναι το σχέδιο της JUST να αναπτύξει βόειο κρέας Wagyu υψηλής τεχνολογίας με τη χρήση κυττάρων από τις αγαπημένες αγελάδες Toriyama, ενός ιαπωνικού αγροκτήματος.

Δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στις κατηγορίες ‘lab-grown’ έναντι των ‘plant-based’» γιατί είναι λιγότερο σημαντικά και καθοριστικά από την αποστολήτους να βρούν τρόπους να ταΐσουν τον κόσμο με βιώσιμους τρόπους. Αλλά σίγουρα, το αυγό είναι μακράν το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουν αυτήν τη στιγμή και δεν τους επιτρέπει να κάνουν ο,τιδήποτε άλλο.