27 Απρ 2024
READING

Η Starbucks επιταχύνει την καινοτομία στο ερευνητικό κέντρο της στο Seattle

4 MIN READ

Η Starbucks επιταχύνει την καινοτομία στο ερευνητικό κέντρο της στο Seattle

Η Starbucks επιταχύνει την καινοτομία στο ερευνητικό κέντρο της στο Seattle

Μέσα σε μια εγκατάσταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων στην έδρα της στο Σιάτλ, ο παγκόσμιος γίγαντας του καφέ, Starbucks, δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Κατά κάποιον τρόπο, το νέο hub καινοτομίας της 48χρονης επιχείρησης, που ονομάζεται Tryer Center, φαίνεται ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια startup στη Silicon Valley.

Το όραμα του Tryer και του επόμενου κύματος καινοτομίας στο εμπορικό σήμα είναι του CEO Kevin Johnson. Έχει περάσει δύο χρόνια από τότε που διαδέχθηκε τον Howard Schultz και επικεντρώνεται σκληρά σε τρεις στρατηγικές προτεραιότητες : τη δημιουργία μιας καλύτερης εμπειρίας στο κατάστημα, την καινοτομία της πλατφόρμας ροφημάτων και τη δημιουργία ισχυρότερων ψηφιακών σχέσεων. Το σχέδιο έχει σημειώσει επιτυχία, καθώς η εταιρεία ανέφερε μόλις τις πωλήσεις στα συγκρίσιμα καταστήματα του τρίτου τριμήνου με αύξηση κατά 4% στις ΗΠΑ

“Τώρα έχουμε 30.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν 100 εκατομμύρια πελάτες την εβδομάδα, και η κλίμακα και η πολυπλοκότητα, μπορεί να γίνουν ο εχθρός της ταχύτητας. Γι’αυτό και μεταμορφώνουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στην Starbucks, ώστε να επιταχύνουμε την ταχύτητα της καινοτομίας “, ανέφερε ο Johnson.

Στο Tryer, οι εργαζόμενοι δοκιμάζουν νέους συνδυασμούς για κρύα ροφήματα, χρησιμοποιώντας ταχεία πρωτοτυποποίηση μέσω του 3D εκτυπωτή και ακόμη δοκιμάζουν μηχανισμούς παράδοσης για τη νέα εταιρική σχέση με το UberEats για παράδοση.

Είναι περιτριγυρισμένοι από τοίχους γεμάτους post-it και λειτουργικά mock-up καταστήματα που είναι χτισμένα πάνω σε τροχούς, ώστε να μπορούν να αποικοδομηθούν και να αναμορφωθούν γρήγορα.

Η εγκατάσταση είναι αυτή που δοκιμάζει τα νέα έργα που δημιουργούνται από εργαζόμενους – γνωστούς ως «συνεργάτες» της Starbucks – σε όλη την έδρα της εταιρείας, φτάνοντας από την ιδέα στη δράση σε 100 ημέρες.

Από την έναρξη πριν από περίπου έξι μήνες, έχουν δοκιμαστεί 133 μοναδικά projects και περισσότεροι από 1.500 συνεργάτες έχουν βρεθεί εκεί για να δουν πως εργάζονται ή να συμμετάσχουν. Ο Johnson δήλωσε ότι περίπου 40 projects βρίσκονται σήμερα σε καταστήματα υπό κάποια μορφή.

Χρησιμοποιώντας το Springboard, μια online πλατφόρμα crowdsourcing, οι συνεργάτες της Starbucks στα κεντρικά από κάθε επίπεδο μπορούν να υποβάλουν ιδέες, να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν. Το μοντέλο θα επεκταθεί τελικά σε συνεργάτες σε όλη τη χώρα, προμηθευτές και ενδεχομένως και πελάτες.

“Έχουμε τόσους πολλούς συνεργάτες που έχουν βαθιά γνώση των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης, οπότε η δουλειά μας είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να κατασκευάσουν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Janice Waszak, διευθυντής του Κέντρου Tryer.

Η Starbucks δεν έχει αποκαλύψει πόσο έχει επενδυθεί στο κέντρο ή στα projects της. Αυτή τη στιγμή 10 υπάλληλοι υποστηρίζουν το κέντρο καινοτομίας με πλήρη απασχόληση, με μηχανικούς και baristas μερικής απασχόλησης να εργάζονται στα κεντρικά.

Η Stephanie Lim είναι ανώτερη μηχανικός της Starbucks, η οποία δημιούργησε ένα πρωτότυπο παρασκευής ενός φλιτζανιού, το οποίο κατασκευάστηκε στον 3D εκτυπωτή του εργαστηρίου. Είναι ένα απλό σύστημα που παρασκευάζει για δύο λεπτά, και αυτόματα αποστραγγίζεται, καθιστώντας ευκολότερο για τους baristas να ετοιμάζουν με συνέπεια.

“Είχαμε αυτή την ιδέα περίπου 30 ημέρες πριν, πήραμε το πρώτο μας πρωτότυπο σε περίπου μια εβδομάδα. Από τότε μετασχηματίζεται με πολλούς τρόπους – αυτή είναι η έκδοση Νο10 », είπε. Θα διατεθεί σε πέντε καταστήματα τον Μάιο.

Ένα άλλο τρέχον project είναι το Cold Pop store, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δοκιμή νέων κρύων ροφημάτων. Το κατάστημα επιτρέπει στους υπαλλήλους να δίνουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο.

Ένα έργο που έχει προκύψει από την προσπάθεια του Κέντρου Tryer μέχρι στιγμής είναι η επέκταση του Nitro Cold Brew, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε περίπου στα μισά από τα τρέχοντα καταστήματα.

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα που μπορεί να φιλοξενηθεί σε περισσότερους τύπους καταστημάτων, επιταχύνοντας έτσι την επέκτασή του. Στα πρόσφατα κέρδη της Starbucks, η εταιρεία αποκάλεσε το Nitro Cold Brew ως παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων.

Η καινοτομία στα κρύα ροφήματα έχει προχωρήσει πέρα από το Nitro Cold Brew. Η Starbucks είπε ότι το Cloud Macchiato, που προωθήθηκε από την Ariana Grande, ήταν η δεύτερη πιο viral εκστρατεία για ροφήματα. Και η πλατφόρμα ροφημάτων Matcha ήταν επίσης δημοφιλής.

Τα ανώτερα στελέχη λένε ότι τα κρύα ροφήματα τείνουν να πωλούνται ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, οπότε η συνέχιση της καινοτομίας σε αυτή την πλατφόρμα θα είναι το κλειδί για να προχωρήσει μπροστά η εταιρεία.

Η εταιρεία επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη της βάσης Starbucks Rewards και νέων εταιρικών σχέσεων όπως η παράδοση με το UberEats.

«Έχουμε προχωρήσει από μια προσέγγιση καινοτομίας πολλών σταδίων σε μια προσέγγιση που αγκαλιάζει την έννοια της μετάβασης από ιδέα σε δράση σε 100 ημέρες και στη συνέχει, την εκμάθηση και προσαρμογή», είπε ο Johnson για το κέντρο. “Αυτό είναι όλο για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πνεύματος και κάνοντας αυτό, απελευθερώνεται το πάθος, η δημιουργικότητα και η ενέργεια από τους συνεργάτες της Starbucks για να επιταχυνθεί η ταχύτητα των καινούργιων ειδών που εμφανίζονται στα καταστήματά μας”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.