01 Νοέ 2024
READING

Marine Layer | η εταιρεία μόδας που πληρώνει τους πελάτες για τα παλιά ρούχα τους

4 MIN READ

Marine Layer | η εταιρεία μόδας που πληρώνει τους πελάτες για τα παλιά ρούχα τους

Marine Layer | η εταιρεία μόδας που πληρώνει τους πελάτες για τα παλιά ρούχα τους

Το Marine Layer, το σήμα από την Καλιφόρνια, που είναι γνωστό για τη χαλαρή και φιλική outdoor αισθητική του, έχει ξεκινήσει μια σειρά από καινούργια μπλουζάκια που είναι κατασκευασμένα από παλιές μπλούζες που αποστέλλονται από τους πελάτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Michael Natenshon λέει: “Αυτό έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Δεν ήταν εύκολο να οικοδομηθεί η διαδικασία και η υποδομή για να συμβεί αυτό. Η ανακύκλωση των ρούχων δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο φαίνεται. “

 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανακυκλωμένες ίνες μπορεί να μην έχουν τη δύναμη των καινούργιων ρούχων τους. Επιπλέον, η διαδικασία διαχωρισμού απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, κάτι που η ομάδα της Marine Layer αναπτύσσει εδώ και χρόνια πριν ξεκινήσει το ReSpun.

Κατά τη διάρκεια των εορτών, το Marine Layer ζήτησε από τους πελάτες να στείλουν τα χρησιμοποιημένα δικά τους μπλουζάκια από οποιαδήποτε μάρκα, όχι μόνο τη δική τους και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αποδέχτηκαν όλα τα υλικά, αποκλείοντας των activewear. Γιατί; “Αυτό το ελαστικό σπάντεξ είναι δύσκολο να σπάσει. Αντ ‘αυτού, κόψτε το και χρησιμοποιήστε το για να στεγνώσετε τα πιάτα. Αυτά τα πράγματα είναι μαγικά” συμβούλευαν τους πελάτες στην ιστοσελίδα τους.

“Αν έτυχε να λάβουμε spandex, το στείλαμε να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί για μόνωση, για παράδειγμα,” διευκρινίζει.

Οι συνδυασμένες ίνες από πολυεστέρα και βαμβάκι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των t-shirts στην αγορά, αποτελούν μια αρκετά μεγάλη πρόκληση από μόνες τους. Θα μπορούσε η εταιρεία να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο με την υπάρχουσα συλλογή της; «Δεν θέλαμε να βγάλουμε απλά ένα μπλουζάκι, έπρεπε να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε στο κατάστημα ήδη – στην ίδια ποιότητα».

Ο στόχος ήταν να πάρουμε 10.000 t-shirts, εξηγεί ο Natenshon. Ξεπεράσαμε γρήγορα αυτόν τον στόχο με 25.000 πουκάμισα που καταφθάνουν τον πρώτο μήνα. Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 70.000 tees.

Το αποτέλεσμα είναι οκτώ στυλ μπουζάκια, τέσσερα για άντρες και 4 για γυναίκες, που πωλούνται τώρα στν ιστότοπο της Marine Layer, τα οποία αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένο περιεχόμενο, αποτελούμενα από 50% ανακυκλωμένο βαμβάκι και 50% πολυεστέρα. Οι τιμές κυμαίνονται από $ 50 – $ 100 ,όντως, όχι πολύ φθηνά).


Το υλικό είναι απαλό και συμφωνεί με τη γραμμή της Marine Layer ως εμπορικό σήμα για την παραγωγή των πιο μαλακών μπλουζών. Αυτό επιτεύχθηκε με το “sueding”, έναν όρο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τον καθαρισμό των ινών επάνω σε επιφάνεια τριψίματος. Η τριβή, συνεπώς, παράγει ένα ομαλότερο αποτέλεσμα. Κάτι σαν απολέπιση, θα μπορούσε κανείς να πει.

Η Marine Layer συνεργάστηκε με την ισπανική εταιρεία Recover, για να δημιουργήσει αυτή τη γραμμή: μια εταιρεία που υφίσταται εδώ και 70 χρόνια, που χρονολογείται από το 1947 και ανακυκλώνει απόβλητα ρούχων από τότε – πολύ πριν ο όρος “βιωσιμότητα” εισαχθεί στο σύγχρονο λεξικό. «Άρχισαν να το κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για να είναι αποτελεσματικότεροι και να επαναχρησιμοποιούν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», προσθέτει ο Natenshon.

Αναγνωρίζει ότι η αποστολή των χρησιμοποιημένων ρούχων στην Ισπανία έχουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Αλλά, η πρόκληση, λέει, είναι ακόμη και να βρει συνεργάτες που είναι πρόθυμοι, ενδιαφέρονται και είναι σε θέση να εκτελέσουν αυτό το έργο.

Όταν ξεκίνησε η μάρκα το 2009, ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί το καλύτερο t-shirt, λέει. “Θέλαμε απλά να δημιουργήσουμε αυτό το σούπερ μαλακό T-shirt. Οι πιθανότητες μας ήταν ενάντια σε αυτό. Έπρεπε να πληρώσω 20.000 δολάρια υφασμάτων στην πιστωτική μου κάρτα και να τα παραδώσω στο διαμέρισμά μου στο Σαν Φρανσίσκο. Υπήρχαν τόσα πολλά αρχικά εμπόδια. Η βιομηχανία επικεντρώνεται στην κλίμακα και ως νέα μάρκα, είναι αρκετά δύσκολο να επιβιώσει, πόσο μάλλον να σκεφτούμε μερικές από αυτές τις περιβαλλοντικές προκλήσεις ».

Αλλά τώρα, είναι όλο και περισσότερο στο μυαλό του: τα επόμενα δύο χρόνια, το Marine Layer θέλει να καταφέρει τα υφάσματα Re-Spun να αποτελούν το 50% της συλλογής τους. Η αρχική συλλογή των 8 ειδών έχει ρετρό διάθεση: χωρίς νέες μεθόδους βαφής στη διαδικασία, έμειναν στα χρώματα που βγήκαν από τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Τελικά το μοντέλο αυτό λειτουργεί οικονομικά για να αναπαραχθεί από  περισσότερες εταιρείες;

“Μέχρι στιγμής, αυτή η όλη διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή για εμάς. Ελπίζω να γίνει οικονομική σύντομα. Αλλά έπρεπε να κάνουμε ένα άλμα πίστης και να επενδύσουμε στο μέλλον », παραδέχεται ο Natenshon.

 

Ελπίζει ότι θα γίνει κάτι πιο συνηθισμένο και με άλλες μάρκες, αν και γνωρίζουν όλοι τις δυνατότητες ανακύκλωσης των αποβλήτων. Είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη διαδικασία του και να διευκολύνει και άλλους στη βιομηχανία να την αναπαράγουν.

Οι καταναλωτές, υποστηρίζει, είναι πεινασμένοι για λύσεις. “Οι άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν. Θέλουν να βοηθήσουν, να πάρουν μέρος. Όταν πρόκειται για τη βιομηχανία ενδυμάτων, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για το τι μπορείς να κάνεις για να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την ανακύκλωση. Ή δεν είναι πολύ σαφές. “

Έτσι, οι μικρότερες μάρκες, όπως η Marine Layer, μπορούν να οδηγήσουν το δρόμο σε αυτή τη φάση έρευνας και ανάπτυξης, καθώς η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.