20 Απρ 2024
READING

Μαθήματα αειφορίας και ανάπτυξης από την Patagonia

5 MIN READ

Μαθήματα αειφορίας και ανάπτυξης από την Patagonia

Μαθήματα αειφορίας και ανάπτυξης από την Patagonia

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίση δύο επιπέδων, την περιβαλλοντική καταστροφή και την κοινωνική ανισότητα, σύμφωνα με τον Vincent Stanley, και όλοι οι παράγοντες – κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις – πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο σε απάντηση αυτού, όχι μόνο μειώνοντας τη βλάβη που προκαλούν, αλλά επίσης ενεργώντας προαιρετικά για την αποκατάσταση του πλανήτη.

Ο Stanley, επί του παρόντος Διευθυντής Φιλοσοφίας στην Patagonia στην οποία μπήκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια και εκτελεστικός συνεργάτης του Κέντρου Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος του Yale, μοιράστηκε τις σκέψεις του για την εξέλιξη της Patagonia προς την αειφορία και τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, τον πλανήτη και τις προκλήσεις για την επόμενη γενιά επιχειρηματικών ηγετών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις 23 Ιανουαρίου στο Εργαστήριο Κοινωνικών Επιπτώσεων του Yale SOM.

Η Εξέλιξη της Αειφορίας στην Patagonia

Αν και σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως για την ηγετική της θέση στην εταιρική βιωσιμότητα και τον ακτιβισμό, η Patagonia δεν ήταν πάντα μια περιβαλλοντικά φιλόδοξη επιχείρηση. Ο Stanley περιέγραψε πρόωρες συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών της Patagonia.

Οι ομάδες χρηματοδότησης στόχευαν στη μεγιστοποίηση της κατώτατης γραμμής-κερδοφορίας, οι σχεδιαστές προϊόντων επικεντρώνονταν στη δημιουργία των καλύτερων εργαλείων στην κατηγορία τους και οι ακτιβιστές ασκούσαν πίεση στους περιβαλλοντικούς οργανισμούς για περισσότερο πράσινο.

Μετά την αλλαγή σε βιολογικό βαμβάκι στα ενδύματά της πριν από 20 χρόνια, η εταιρεία ξεκίνησε μια σταδιακή εξέλιξη με ερωτήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των υλικών της, οδηγώντας σε προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της Patagonia στην μόλυνση του εδάφους και τις επιπτώσεις του στην καλή διαβίωση των ζώων, .

Σήμερα, λέει ο Stanley, η βιωσιμότητα είναι μια κοινή δέσμευση στην Patagonia και υιοθετείται ως ευθύνη σε όλη την εταιρεία. “Όντας υπεύθυνος προϊόντων στην Patagonia σήμερα”, εξηγεί ο Stanley, “ξέρω ότι πρέπει να πετύχω τους στόχους πωλήσεων μου, τους στόχους μάρκετίνγκ μου αλλά επίσης γνωρίζω ότι πρέπει να πάρω για περισσότερα από τα είδη μου πιστοποίηση fair trade, εγώ γνωρίζω ότι πρέπει να εξαλείψω το τοξικό απόθεμα νερού από όλα τα ενδύματά μας.

Γνωρίζω ότι όταν φτιάχνω fleece τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της μικρο-ρύπανσης. Είμαι υπεύθυνος γι ‘αυτό και η ομάδα μου είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Δεν στηρίζομαι σε κάποιον άλλο στην εταιρεία να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να επιμένει να φροντίσω το πρόβλημα. Δεν πρόκειται για συμμόρφωση. Είναι ζήτημα της πραγματικής μου δέσμευσης και πραγματικής προσπάθειας. “

Η αειφορία στην Patagonia είναι πολύπλευρη. Πρώτον, στοχεύει να μειώσει την περιβαλλοντική ζημιά με τα προϊόντα της, μετακινούμενη σε πιο βιώσιμες πηγές και προμηθευτές. Αλλά όχι μόνο η εταιρεία θέλει να προκαλέσει λιγότερη ζημιά, αλλά δεσμεύεται σοβαρά να αποκαταστήσει τον πλανήτη. Για την Patagonia, αυτό σημαίνει να συνεργαστεί με προμηθευτές για να βελτιώσει τις αμοιβές και τις εργασιακές πρακτικές, να εργαστεί για την ανανέωση του εδάφους και της γης και να αναλάβει ηγετική θέση στη βιομηχανία, συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις, για την ίδρυση του συνασπισμού Fair Clothing και άσκηση πιέσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προστασία των δημόσιων εκτάσεων.

Η επιχειρηματική θέση των υπεύθυνων εταιρειών

Παρόλο που ο Stanley θεωρεί τις ενέργειες της Patagonia ως αξιόλογες και αναγκαίες με δική τους αξία, συμβάλλει συχνά και στην κατώτατη γραμμή-κερδοφορία της εταιρείας. “Όταν κάνουμε το σωστό”, λέει ο Stanley, “έχουμε συχνά κάποιο επιχειρηματικό όφελος.”

Οι ενέργειες που ίσως αρχικά φάνηκαν επικίνδυνες, όπως η μετακίνηση σε οργανικά υλικά ή οι θέσεις ακτιβιστών στην εταιρεία, δημιούργησαν εμπιστοσύνη στους πελάτες, διατήρηση και πυροδότησαν την καινοτομία.

Μερικοί πελάτες δείχνουν εμπιστοσύνη στις ακρότητες – ένας νέος ρεσεψιονίστ στην Patagonia έλαβε έκπληκτος μια κλήση από έναν πελάτη που ζητούσε να καταθέσει χρήματα στο όνομα της εταιρείας.

Ανάπτυξη από τις αξίες

Η εμπειρία του Stanley στην Patagonia έδωσε αρκετές γνώσεις στο κοινό της για τη χρήση της επιχείρησης ως δύναμης για κοινωνικό και περιβαλλοντικό καλό. Κατ ‘αρχάς, είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη να έχει τις ρίζες της σε αξίες, όχι να είναι αντίθετη με αυτές, και οι ενέργειες μιας επιχείρησης να είναι συνεπείς με τις αξίες της από ένα αρχικό στάδιο.

Οι κοινωνικά φιλόδοξες εταιρίες πρέπει επίσης να οικοδομήσουν μια κουλτούρα που να ενισχύει τις αξίες: στην Patagonia, η περιβαλλοντική δέσμευση της εταιρείας έχει δημιουργήσει θετικούς κύκλους ανατροφοδότησης, με πελάτες, ΜΚΟ και όλο τον κόσμο να μιλούν για εκείνη, δημιουργώντας στην εταιρεία την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, ο Stanley περιέγραψε τη σημασία της ανάληψης δράσης ως απάντηση στις τεράστιες σύγχρονες κρίσεις: “σε κάποιο σημείο, όλοι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα ότι υπάρχει μια πραγματική περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση, που πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο που ζούμε στον κόσμο “, δήλωσε ο Stanley.

“Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό – ο πιο ανθρώπινος τρόπος – είναι να αισθάνεστε υπεύθυνοι, να νιώθετε την αίσθηση ελπίδας και να αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα και όχι να τα παραβλέπετε”.

Ο Stanley ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με μια έκκληση προς τους μαθητές: «Νομίζω ότι θα είναι η δουλειά σας και το έργο όλων όσων συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ή ΜΚΟ ή κυβερνήσεις να καταλάβουν πώς να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάνοντας πράγματα που δεν προξενούν κακό για τον πλανήτη και με έναν τρόπο που να δημιουργεί θετικά αγαθά Νομίζω ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα ».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.