25 Απρ 2024
READING

Το νέο μικροσκοπικό Nokia 3310

5 MIN READ

Το νέο μικροσκοπικό Nokia 3310

Το νέο μικροσκοπικό Nokia 3310

Πότε ήταν η τελευταία φορά που το κινητό σας σας έκανε ευτυχισμένο; “Για μένα, ήταν τον Μάρτιο, όταν το εντοπίσαμε με το γιο μου σε μια αγορά στο Χονγκ Κονγκ, που βρισκόταν σε μια γυάλινη θήκη μεταξύ άλλων του ίδιου μεγέθους. Αμέσως κατάλαβα ότι πρέπει να το υιοθετήσω”, λέει η Louise Matsakis, συντάκτρια στο Wired.

Το Baby Phone είναι περίπου το μήκος των τριών κερμάτων του ενός ευρώ που στοιβάζονται κάθετα, ελαφρώς μακρύτερο και πιο ελαφρύ από μια θήκη Apple Airpods. Το Baby είναι εύκολο να υπερεκτιμηθεί. Αρκετοί συνάδελφοι εκπλήσσονταν από το πόσο μικροσκοπικό ήταν όταν το γνώρισαν για πρώτη φορά αυτοπροσώπως.

Ένα λογότυπο της Nokia είναι σφραγισμένο κάτω από την μικροσκοπική οθόνη του τηλεφώνου, αλλά η συσκευή είναι κάτι περισσότερο από απλή αντιγραφή: Το Baby είναι συρρικνωμένος φόρος τιμής στο αυθεντικό Nokia 3310.

“Το τηλέφωνο αποκαλείται επίσημα BM10 Mini Phone ή 3310 Mini και κατασκευάζεται από την L8star. Πλήρωσα περίπου 25 δολάρια για αυτό, αν και μπορείτε να βρείτε φθηνότερες εκδόσεις στο Amazon. Ένας ιστότοπος το πωλεί μόνο για $ 12”.

“Όταν έφερα το Baby πίσω στη Νέα Υόρκη και το άνοιξα, έκανε ένα ρετρό ήχο, σαν να πέρασε ένα επίπεδο στο Super Mario Bros. Ένα WELCOME έλαμψε πάνω από την οθόνη καθώς έπαιζε το τζιγκλ της έναρξης. Το αποτέλεσμα ήταν χαριτωμένο, αξιολάτρευτο ακόμη σε αντίθεση με τη σημερινή σκληρή, αρρενωπή αισθητική του smartphone. Το Baby Phone με γοητεύει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό είχα εδώ και χρόνια”.

“Γρήγορα έγινε σαφές ότι παρόλο που το Baby έχει αρκετά εκπληκτικά προηγμένα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί δικαιολογημένα να ονομαστεί smartphone. Αλλά δεν είμαι εδώ για να σας πω για τα οφέλη της απόκτησης μιας απλούστερης συσκευής. Ούτε θα ήθελα να προσπαθήσω να αντικαταστήσω το iPhone μου με το Baby. Ο στόχος δεν ήταν να μάθουμε να ζούμε με ένα χαζό τηλέφωνο. Το Baby είναι ένα τηλέφωνο διασκέδασης”.

“Την περασμένη εβδομάδα, πήγα στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το διαμέρισμά μου στο Μπρούκλιν για να αγοράσω μια κάρτα SIM για το Baby. Ζήτησα από τον συνεργάτη βοήθεια, καθώς άφηνα το τηλέφωνο στον πάγκο. Χάρηκε τόσο που ζήτησε αμέσως να το τραβήξει μια φωτογραφία. Χαμογέλασα και στάθηκα με το τηλέφωνο στην παλάμη μου, μοιάζοντας με influencer στο Instagram”.

“Για $ 32, το Baby ήταν έτοιμο με απεριόριστο σχέδιο κλήσης και κειμένου. Εάν ήθελα, θα μπορούσα να είχα αγοράσει δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές γραμμές για αυτό, δεδομένου ότι σε αντίθεση με το iPhone 7, έχει διπλές υποδοχές κάρτας SIM. Υπάρχει επίσης ένας αναγνώστης MicroSD, καθώς και δυνατότητα Bluetooth.

Άρχισα γρήγορα να στέλνω μηνύματα από τον νέο μου αριθμό σε κεφαλαία γράμματα, τόσο για έμφαση όσο και επειδή δεν μπορούσα να καταλάβω πώς να μεταβώ σε πεζά. “IM BABY” ήταν το πρώτο μου μήνυμα. Η προσθήκη της λέξης “PHONE” φαινόταν πολύ περίπλοκη. “Τι;” απάντησε ο φίλος μου. Ένιωσα το Baby και ήμουν έτοιμη για τη μια μεγάλη αρχή”.

Το τηλέφωνο έχασε αμέσως όλα τα ίχνη της ασύρματης σύνδεσης όταν πήγα για δουλειά στο Μανχάταν, πιθανόν επειδή η Ultra, ο νέος φορέας, χρησιμοποιεί αρκετές συχνότητες που δεν είναι συμβατές με το Baby. Δεν με πείραξε.

Όπως τα όμορφα αλλά άβολα παπούτσια, το Baby είναι εδώ για να εξυπηρετήσει έναν διακοσμητικό σκοπό, όχι χρηστικό. Το κινητό είναι το αγαπημένο μου αξεσουάρ μόδας και με συνοδεύει συχνά μαζί με το iPhone μου. Είναι επίσης ίσως το πιο μοδάτο πράγμα που έχω αγοράσει ποτέ.

Η νοσταλγική αισθητική του Baby μοιάζει κατάλληλη, ακριβώς για μια εποχή που επιστρέφουν ευχάριστα άσχημες τάσεις της δεκαετίας του 2000, όπως τα καπέλα και τα σορτς ποδηλάτου. Όπως τα πακέτα τσαντάκια μέσης, έτσι και το τηλέφωνο είναι λίγο ανόητο. Μου θυμίζει τα Tamagotchi ή άλλο αντικείμενο υπερβολικής νοσταλγίας. Πρόκειται για μια μικροσκοπική έκδοση της πραγματικής συσκευής, σαν ένα μωρό με τη μαμά του.

Αλλά το τηλέφωνο δεν είναι εντελώς ψεύτικο. Το κείμενο στα μικρά κουμπιά του Baby χρειάζεται λίγο χρόνο να τα συνηθίσει κανείς, αλλά με μικρά δάχτυλα, δεν είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι θα ήταν σε οποιοδήποτε παλιό τηλέφωνο flip. Η ποιότητα του ήχου είναι συγκλονιστικά καλή, αν και είναι δύσκολο να μην αισθάνεστε σαν χαζός, κρατώντας τη συσκευή στο αυτί σας. Όταν ο φίλος μου μου τηλεφώνησε για πρώτη φορά, ρώτησα ξανά και ξανά με δυσπιστία εάν μπορούσε να με ακούσει.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, το τηλέφωνο είναι πρακτικό. Το τηλέφωνο είναι ιδανικό για να γλιστρήσει σε ένα μικροσκοπικό τσαντάκι που είναι της μόδας αυτή τη σεζόν. Ένας συγγραφέας της Vogue αναρωτήθηκε τον Μάρτιο τι φυλάνε οι διασημότητες όπως η Rihanna και η Emily Ratajkowski στα μοντέρνα μικρά τσαντάκια τους, μαντεύοντας περιπαικτικά ότι έχουν μια χούφτα δακτυλήθρες ή μικροσκοπικό φαγητό για κούκλες. Εγώ; Εγώ κρύβω μέσα ένα μικροσκοπικό κινητό τηλέφωνο.

Μια μέρα νόμιζα ότι άφησα το Baby στο μετρό. Στην πραγματικότητα, ήταν στην μπροστινή τσέπη του τζιν μου. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποίησα πόσο είχα “κολλήσει” με το Baby. Ήταν αστείο να το έχετε μαζί μου. Η απώλεια του τηλεφώνου θα ήταν κακή, αλλά όχι αρκετή για να με στείλει στο είδος του υπαρξιακού πανικού που βιώνω όταν κλείνει από μπαταρία το iPhone μου και είμαι μακριά από μια πρίζα.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό πράγμα με το Baby είναι η αντίδραση που προκαλεί σε άλλους ανθρώπους. Όταν το βγάζω στο γραφείο, όλοι φαίνονται χαρούμενοι. Ποιό smartphone μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο;

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.