Τι οδηγεί πραγματικά τo disruption

Η εμφάνιση μιας νέας τεχνολογίας αναφέρεται συχνά ως αυτό που οδηγεί στην αλλαγή μιας βιομηχανίας ή μιας επιχείρησης. Αλλά αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Thales Teixeira του Harvard Business School.

“Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν τις ίδιες τεχνολογίες με τους κατεστημένους φορείς τους οποίους ανταγωνίζονται”, ανέφερε ο καθηγητής Teixeira στο show της Knowledge@Wharton.

Αντ ‘αυτού, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις διαταράσσουν τις καθιερωμένες εταιρείες αποσυνδέοντας την αλυσίδα αξίας των πελατών – επιλέγοντας μία πτυχή της επιχείρησης και κάνοντάς την καλύτερα από τον κατεστημένο.

Τα ευρήματά του, που βασίζονται σε οκτώ χρόνια έρευνας στις νεοσύστατες εταιρίες, στις εταιρείες τεχνολογίας και στους κατεστημένους φορείς, εξηγούνται στο νέο του βιβλίο, “Unlocking the Customer Value Chain: How Decoupling Drives Consumer Disruption.”
Δηλώνει, “Το βασικό σημείο της αποσύνδεσης δεν είναι να αναπαράγουν αυτό που οι καθιερωμένοι παίκτες κάνουν.

Είναι να βρούμε κάτι που οι καταναλωτές δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Εάν προσφέρετε κάτι καλύτερο, θα κλέψετε πελάτες. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε αυτό είναι μειώνοντας ένα από τα τρία κόστη: τη νομισματική αξία, την προσπάθεια και το κόστος του χρόνου. Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες. “

Για παράδειγμα, οι online συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Birchbox, επικεντρώθηκαν στην ευκολία ως τον αδύναμο κρίκο στην εμπειρία της αγοράς ομορφιάς στην παροχή δειγμάτων σε σπίτια.

“Αυτή ήταν η δύναμη της διατάραξης”, δήλωσε ο καθηγητής Teixeira. “Δεν ήταν ότι η Birchbox είχε μια ιστοσελίδα, δεν ήταν ότι Birchbox είχε τη δυνατότητα να βάλει δείγματα σε ένα κουτί και να το στείλει στο σπίτι σας. Αυτό είναι ασήμαντο. Όλες οι εταιρείες μπορούν να το κάνουν αυτό. Ήταν στην πραγματικότητα αυτή η μείωση του κόστους της ευκολίας. “

Ακόμα, το βασικό εύρημα είναι ότι ο πελάτης οδηγεί τη διαταραχή και η διαταραχή σε μια βιομηχανία εξαπλώνεται με αλλαγές στους άλλους.

“Αυτό που παρατηρήσαμε μέσω των δεδομένων είναι οι άνθρωποι που αρχίζουν να αγοράζουν από το Amazon, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή του Amazon, είναι πιο πιθανό να εγγραφούν στην Uber έναντι εκείνων που δεν ψωνίζουν συχνά στο Amazon. Και όσοι αγοράζουν από το Amazon και χρησιμοποιούν Uber είναι πιο πιθανό να εγγραφούν στην Airbnb και να αρχίσουν να την χρησιμοποιούν. Και όταν χρησιμοποιούν αυτές τις τρεις εφαρμογές, είναι ακόμη πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Birchbox και το Trove και το Venmo “, δήλωσε ο καθηγητής Teixeira.