25 Απρ 2024
READING

Η ετήσια επιστολή του Jeff Bezos στους μετόχους

14 MIN READ

Η ετήσια επιστολή του Jeff Bezos στους μετόχους

Η ετήσια επιστολή του Jeff Bezos στους μετόχους

Ο Jeff Bezos δημοσίευσε  την ετήσια επιστολή μετόχων του Amazon, στην οποία κάλεσε τους αντιπάλους να συμμορφωθούν με τους μισθούς και τα οφέλη του Amazon.

Ο Bezos προειδοποίησε επίσης ότι επειδή το Amazon έχει τόσο μεγάλο μέγεθος και κλίμακα, οι μέτοχοι μπορούν να αναμένουν «αποτυχίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» καθώς η εταιρεία πειραματίζεται με νέες πρωτοβουλίες.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή παρακάτω:

Για τους μετόχους μας:

Κάτι περίεργο και αξιοθαύμαστο συνέβη τα τελευταία 20 χρόνια. Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους αριθμούς:

1999 3%
2000 3%
2001 6%
2002 17%
2003 22%
2004 25%
2005 28%
2006 28%
2007 29%
2008 30%
2009 31%
2010 34%
2011 38%
2012 42%
2013 46%
2014 49%
2015 51 %
2016 54%
2017 56%
2018 58%

Τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των πωλήσεων φυσικών ακαθάριστων εμπορευμάτων που πωλούνται στο Amazon από ανεξάρτητους πωλητές τρίτων – κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις – σε αντίθεση με τις πωλήσεις της Amazon λιανικής. Οι πωλήσεις τρίτων έχουν αυξηθεί από 3% του συνόλου σε 58%. Για να το θέσω απλά:

Οι ανεξάρτητοι πωλητές υπερτερούν και αναπτύσσονται. Εύκολα.

Και είναι επίσης ένα υψηλό επίτευγμα, καθώς η μας επιχείρηση έχει αυξηθεί απίστευτα από εκείνη την περίοδο, από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999 σε 117 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τις πωλήσεις μας κατά το χρονικό αυτό διάστημα είναι 25%. Αλλά την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις ανεξάρτητων έχουν αυξηθεί από $ 0,1 δισ. σε $ 160 δισ. – έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 52%. Για να παράσχει ένα εξωτερικό σημείο αναφοράς, οι πωλήσεις ακαθάριστων εμπορευμάτων του eBay κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκαν με σύνθετο συντελεστή 20%, από 2,8 δισ. έως 95 δισ. δολάρια.

Γιατί οι ανεξάρτητοι πωλητές πραγματοποιούν τόσο πολύ καλύτερη πώληση στο Amazon από ό, τι έκαναν στο eBay; Και γιατί οι ανεξάρτητοι πωλητές ήταν σε θέση να αναπτυχθούν τόσο ταχύτερα από τον ιδιαίτερα οργανωμένο οργανισμό πωλήσεων της Amazon; Δεν υπάρχει απάντηση, αλλά γνωρίζουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της:

Βοηθήσαμε τους ανεξάρτητους πωλητές να ανταγωνίζονται στην δική μας επιχείρηση επενδύοντας και προσφέροντάς τους τα καλύτερα εργαλεία πώλησης που μπορούσαμε να φανταστούμε και να οικοδομήσουμε. Υπάρχουν πολλά τέτοια εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων που βοηθούν τους πωλητές να διαχειρίζονται τα αποθέματα, τις πληρωμές, να παρακολουθούν τις αποστολές, να δημιουργούν κριτικές και να πωλούν πέρα ​​από τα σύνορα – και εμείς εφευρίσκουμε περισσότερα κάθε χρόνο. Αλλά μεγάλης σημασίας είναι το “Fulfillment” από την Amazon και το πρόγραμμα εγγεγραμμένων μελών Prime. Σε συνδυασμό, αυτά τα δύο προγράμματα βελτίωσαν σημαντικά την εμπειρία των πελατών από την αγορά από ανεξάρτητους πωλητές. Με την επιτυχία αυτών των δύο προγραμμάτων των τόσο καλά εδραιωμένων, είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να εκτιμήσουν πλήρως σήμερα πόσο ριζοσπαστικές ήταν αυτές οι δύο προσφορές τη στιγμή που τις ξεκινήσαμε. Επενδύσαμε και στα δύο προγράμματα με σημαντικό χρηματοοικονομικό κίνδυνο και μετά από πολλές εσωτερικές συζητήσεις. Έπρεπε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου καθώς πειραματιζόμαστε με διαφορετικές ιδέες και επανεκτελέσεις. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε με βεβαιότητα πως θα έμοιαζαν στο μέλλον αυτά τα προγράμματα, πόσο μάλλον αν θα πετύχαιναν, αλλά προωθήθηκαν με διαίσθηση και καρδιά και τροφοδοτήθηκαν με αισιοδοξία.

 

Διαίσθηση, περιέργεια και δύναμη της περιέργειας

Από πολύ νωρίς στη ζωή της Amazon, ήξερα ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα  ανθρώπων που είναι περίεργοι, εξερευνητές. Τους αρέσει να επινοούν. Ακόμη και όταν είναι ειδικοί, διαθέτουν το “φρέσκο” μυαλό ενός αρχαρίου. Που έβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο κάναμε τα πράγματα ως με τον τρόπο που το κάνουμε τώρα. Η νοοτροπία του κατασκευαστή μας βοηθά να προσεγγίσουμε μεγάλες, δύσκολες λύσεις με μια πεποίθηση ότι η επιτυχία μπορεί να έρθει μέσα από την επανάληψη: εφευρίσκει, ξεκινά, επανεφευρίσκει, ξαναξεκινά, τελειοποιεί, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Ξέρουν ότι η πορεία προς την επιτυχία δεν είναι καθόλου ευθεία.

Μερικές φορές (πολύ συχνά, βασικά) στην επιχείρηση, ξέρετε πού πάτε, και όταν το κάνετε, μπορείτε να είστε αποτελεσματικοί. Τοποθετήστε ένα σχέδιο και εκτελέστε το. Αντίθετα, η περιπλάνηση στην επιχείρηση δεν είναι αποτελεσματική αλλά δεν είναι επίσης τυχαία. Είναι καθοδηγούμενη – από το θάρρος, τα κότσια, τη διαίσθηση, την περιέργεια, και τροφοδοτείται από μια βαθιά πεποίθηση ότι το τίμημα για τους πελάτες είναι αρκετά μεγάλο που αξίζει να είναι λίγο δύσκολο και περίπλοκο να βρούμε τον δρόμο μας εκεί. Η περιπλάνηση είναι μια ουσιαστική αντιστάθμιση της αποτελεσματικότητας. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα δύο. Οι τεράστιες ανακαλύψεις – οι “μη γραμμικές” – είναι πολύ πιθανό να απαιτούν περιπλάνηση.

Τα εκατομμύρια των πελατών της AWS (Amazon Web Services) κυμαίνονται από νεοσύστατες έως μεγάλες επιχειρήσεις, κυβερνητικές οντότητες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν καλύτερες λύσεις για τους τελικούς τους χρήστες. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο να σκεφτούμε τι θέλουν αυτές οι οργανώσεις και τι θέλουν οι άνθρωποι μέσα τους – προγραμματιστές, διαχειριστές, OPS διαχειριστές, CIOs, επικεφαλής ψηφιακοί αξιωματικοί, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας πληροφοριών κ.λπ.

Πολλά από αυτά που κατασκευάζουμε στη AWS βασίζονται στην ακρόαση των πελατών. Είναι κρίσιμο να ρωτάτε τους πελάτες τι θέλουν, να ακούτε προσεκτικά τις απαντήσεις τους και να σκεφτείτε ένα σχέδιο για να το εκτελέσετε προσεκτικά και γρήγορα (η ταχύτητα έχει σημασία στην επιχείρηση!). Καμία επιχείρηση δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς αυτό το είδος της εμμονής στον πελάτη. Αλλά δεν είναι αρκετό. Οι μεγαλύτερες εφευρέσεις θα είναι πράγματα που οι πελάτες δεν ξέρουν πώς να τα ζητήσουν. Πρέπει να τις επινοήσουμε για λογαριασμό τους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δική μας εσωτερική φαντασία για το τι είναι δυνατό.

 

Η ίδια η AWS – ως σύνολο – είναι ένα παράδειγμα. Κανείς δεν ζήτησε την AWS. Κανένας. Αποδεικνύει ότι ο κόσμος ήταν στην πραγματικότητα έτοιμος και πεινασμένος για μια προσφορά όπως η AWS αλλά δεν το γνώριζε. Είχαμε τον ενθουσιασμό, ακολούθησε την περιέργειά μας, πήραμε τα απαραίτητα οικονομικά ρίσκα και αρχίσαμε να χτίζουμε – να επεξεργαζόμαστε, να πειραματιζόμαστε και να επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αμέτρητες φορές καθώς προχωρούσαμε.

Μέσα στην AWS, το ίδιο μοτίβο έχει επανεμφανιστεί πολλές φορές. Για παράδειγμα, εφεύραμε τη DynamoDB, μια βάση δεδομένων υψηλής αξίας, με μεγάλη κλίμακα, χαμηλής λανθάνουσας αξίας που χρησιμοποιείται τώρα από χιλιάδες πελάτες AWS. Και στην πλευρά των ακροατών, προσεκτικά προς τους πελάτες, ακούσαμε ότι οι εταιρείες αισθάνονταν περιορισμένες από τις επιλογές των εμπορικών βάσεων δεδομένων τους και ήταν δυσαρεστημένοι με τους παρόχους βάσεων δεδομένων τους εδώ και δεκαετίες – αυτές οι προσφορές είναι ακριβές, ιδιόκτητες και έχουν όρους αδειοδότησης. Πέρασα πολλά χρόνια δημιουργώντας τη δική μας μηχανή βάσης δεδομένων, Amazon Aurora, μια πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία MySQL και PostgreSQL συμβατή με την ίδια ή καλύτερη ανθεκτικότητα και διαθεσιμότητα με τις εμπορικές μηχανές, αλλά στο ένα δέκατο του κόστους. Δεν μας εκπλήσσει ότι αυτό λειτούργησε.

Αλλά είμαστε επίσης αισιόδοξοι για τις εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων για εξειδικευμένο φόρτο εργασίας. Τα τελευταία 20 έως 30 χρόνια, οι εταιρείες πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου εργασίας τους χρησιμοποιώντας σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Η ευρεία εξοικείωση με τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων μεταξύ των προγραμματιστών έκανε αυτή την τεχνολογία πρώτη επιλογή ακόμα και όταν δεν ήταν ιδανική. Αν και όχι βέλτιστα, τα μεγέθη των συνόλων δεδομένων ήταν συχνά αρκετά μικρά και οι λανθάνουσες ερωτήσεις αρκετά μακριές ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν. Αλλά σήμερα, πολλές εφαρμογές αποθηκεύουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων – terabytes και petabytes. Και οι απαιτήσεις για τις εφαρμογές έχουν αλλάξει. Οι σύγχρονες εφαρμογές οδηγούν στην ανάγκη για χαμηλές λανθάνουσες περιόδους λειτουργίας, επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα επεξεργασίας εκατομμυρίων αιτήσεων ανά δευτερόλεπτο. Δεν είναι μόνο το DynamoDB, αλλά και βάσεις δεδομένων όπως Amazon ElastiCache, βάσεις δεδομένων χρονολογικών σειρών όπως το Amazon Timestream και λύσεις λογισμικού όπως το Amazon Quantum Ledger Database – το σωστό εργαλείο για τη σωστή δουλειά εξοικονομεί χρήματα και φέρνει το προϊόν σας στην αγορά ταχύτερα.

Επίσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τη Μηχανική Μάθηση. Εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και, όπως και με άλλες σημαντικές εξελίξεις, οι αρχικές προσπάθειές μας για εξωτερική ανάθεση ορισμένων από τα πρώιμα εργαλεία μηχανικής εκμάθησης της μηχανής ήταν αποτυχίες. Χρειάστηκαν χρόνια περιπλάνησης – πειραματισμού, επανάληψης και βελτίωσης, καθώς και πολύτιμων στοιχείων από τους πελάτες μας – για να μπορέσουμε να βρούμε το SageMaker, το οποίο ξεκίνησε μόλις πριν από 18 μήνες. Το SageMaker καταργεί το βαρύ όγκο, την πολυπλοκότητα και την εικασία από κάθε βήμα της διαδικασίας εκμάθησης μηχανών – εκδημοκρατίζει το AI. Σήμερα, χιλιάδες πελάτες κατασκευάζουν μοντέλα μηχανικής μάθησης πάνω στην AWS με το SageMaker. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης νέων δυνατοτήτων μάθησης. Η ενδυνάμωση της μάθησης έχει μια απότομη καμπύλη μάθησης και με πολλά κινούμενα μέρη, τα οποία μέχρι στιγμής τα κατάφεραν καλά σε πολύ καλά χρηματοδοτούμενους και τεχνικούς οργανισμούς. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς μια κουλτούρα περιέργειας και μια προθυμία να δοκιμάσουμε εντελώς νέα πράγματα για λογαριασμό των πελατών. Και οι πελάτες ανταποκρίνονται στην πελατοκεντρική μας περιπλάνηση και ακρόαση – η AWS είναι τώρα μια επιχείρηση ετήσιου ρυθμού $ 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναπτύσσεται γρήγορα.

Οραματιζόμενοι το αδύνατο

Η Amazon παραμένει σήμερα ένας μικρός παίκτης στο παγκόσμιο λιανικό εμπόριο. Αντιπροσωπεύουμε ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό της λιανικής αγοράς και υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι λιανοπωλητές σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι σχεδόν το 90% του λιανικού εμπορίου παραμένει εκτός σύνδεσης, σε φυσικά καταστήματα. Για πολλά χρόνια, εξετάσαμε πώς θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε πελάτες σε φυσικά καταστήματα, αλλά αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να εφεύρουμε πρώτα κάτι που θα ευχαριστούσε πραγματικά τους πελάτες σε αυτό το περιβάλλον. Με το Amazon Go, είχαμε ένα σαφές όραμα. Ξεφορτωθείκαμε το χειρότερο πράγμα για τη φυσική λιανική: τις γραμμές πληρωμής. Κανείς δεν θέλει να περιμένει στη σειρά. Αντ ‘αυτού, φανταστήκαμε ένα κατάστημα όπου θα μπορούσατε να μπείτε, να πάρετε ό, τι θέλετε και να φύγετε.

Η μετάβαση ήταν δύσκολη. Τεχνικά δύσκολη. Απαιτούσε τις προσπάθειες εκατοντάδων έξυπνων, αφοσιωμένων επιστημόνων υπολογιστών και μηχανικών σε όλο τον κόσμο. Έπρεπε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε το δικό μας ιδιόκτητο δίκτυο από κάμερες και ράφια και να ανακαλύψουμε νέους αλγόριθμους τεχνητής όρασης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ενωθούν εικόνες από τις εκατοντάδες των συνεργαζόμενων καμερών. Και έπρεπε να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνολογία να λειτουργήσει τόσο καλά ώστε απλώς να υπάρχει στο παρασκήνιο, αόρατα. Η ανταμοιβή ήταν η ανταπόκριση των πελατών, οι οποίοι περιέγραψαν την εμπειρία της αγοράς στο Amazon Go ως “μαγική”. Έχουμε 10 καταστήματα στο Σικάγο, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σιάτλ και είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον.

Η αποτυχία πρέπει κι εκείνη να κλιμακωθεί

Καθώς μεγαλώνει μια επιχείρηση, όλα πρέπει να κλιμακώνονται, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των αποτυχημένων πειραμάτων της. Εάν το μέγεθος των αποτυχιών σας δεν αυξάνεται, δεν πρόκειται να επινοήσετε ένα μέγεθος που να μπορεί να ταράξει τα νερά. Η Amazon θα πειραματίζεται στη σωστή κλίμακα για μια εταιρεία του μεγέθους της, αν περιστασιακά έχει αποτυχίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, δεν θα κάνουμε πειράματα τέτοιου είδους. Θα δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε καλά στοιχήματα, αλλά δεν θα αποπληρώσουν τελικά όλα τα στοιχήματα αυτά. Αυτό το είδος μεγάλης κλίμακας ανάληψη κινδύνου αποτελεί μέρος της υπηρεσίας που εμείς ως μεγάλη εταιρεία μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας και στην κοινωνία. Τα καλά νέα για τους μετόχους είναι ότι ένα μεγάλο στοίχημα κερδίζει περισσότερο από το κόστος πολλών ηττημένων.

Η ανάπτυξη του Fire phone και του Echo ξεκίνησε την ίδια εποχή. Ενώ το Fire phone ήταν μια αποτυχία, ήμασταν σε θέση να λάβουμε τις απαραίτητες γνώσεις (εμείς και οι προγραμματιστές) και να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση του Echo και της Alexa. Το όραμα για την Echo και την Alexa ήταν εμπνευσμένο από τον υπολογιστή του Star Trek. Η ιδέα είχε επίσης προέλευση από δύο άλλες αρένες όπου χτίσαμε και ερευνούσαμε εδώ και χρόνια: στην μηχανική μάθηση και το cloud. Από τις πρώτες μέρες της Amazon, η μηχανική μάθηση αποτελούσε ουσιαστικό μέρος των συστάσεων για τα προϊόντα μας και η AWS μας έδωσε μια πρώτη θέση στις δυνατότητες του cloud. Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης, το Echo έκανε το ντεμπούτο του το 2014, με την Alexa, που ζει στο σύννεφο της AWS.

Κανένας πελάτης δεν ζήτησε το Echo. Αυτό ήταν σίγουρα δική μας περιπλάνηση. Η έρευνα αγοράς δεν βοηθάει. Αν είχατε πάει σε έναν πελάτη το 2013 και του λέγατε: “Θα θέλατε έναν μαύρο, κλειστό κύλινδρο στην κουζίνα σας στο μέγεθος ενός Pringles που να μπορείτε να του μιλάτε και να του κάνετε ερωτήσεις, που επίσης να ανάβει τα φώτα σας και να παίζει μουσική ” σας εγγυώμαι ότι θα σας κοιτούσαν περίεργα και θα ελεγαν: “όχι, ευχαριστώ “.

Από τότε που κυκλοφόρησε το Echo πρώτης γενιάς, οι πελάτες έχουν αγοράσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσκευές με δυνατότητα Alexa. Πέρυσι, βελτιώσαμε την ικανότητα της Alexa να κατανοεί τα αιτήματα και να απαντά σε ερωτήσεις άνω του 20%, προσθέτοντας δισεκατομμύρια γεγονότα για να καταστήσει την Alexa πιο ενημερωμένη από ποτέ. Οι προγραμματιστές διπλασίασαν τον αριθμό των δεξιοτήτων της Alexa σε πάνω από 80.000 και οι πελάτες απευθύνθηκαν στην Alexa δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερες φορές το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Ο αριθμός των συσκευών με ενσωματωμένη Alexa υπερδιπλασιάστηκε το 2018. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 150 διαφορετικά προϊόντα που διατίθεται με ενσωματωμένη την Alexa, από ακουστικά και υπολογιστές έως αυτοκίνητα και έξυπνες οικιακές συσκευές. Και πολλά άλλα που έρχονται!

Ένα τελευταίο πριν το κλείσιμο. Όπως είπα στην πρώτη επιστολή μετόχων πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, εστιάζουμε στην πρόσληψη και διατήρηση ευπροσάρμοστων και ταλαντούχων εργαζομένων που μπορούν να σκεφτούν σαν ιδιοκτήτες. Το να το επιτύχουμε αυτό απαιτεί την επένδυση στους υπαλλήλους μας και, όπως και με τόσα άλλα πράγματα στο Amazon, χρησιμοποιούμε όχι μόνο την ανάλυση αλλά και τη διαίσθηση και το συναίσθημα για να βρούμε τον δρόμο μας προς τα εμπρός.

Πέρυσι αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό μας σε 15$ την ώρα για όλους τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης, προσωρινούς και εποχικούς σε όλη την Αμερική. Αυτή η αύξηση μισθών ωφέλησε περισσότερους από 250.000 υπαλλήλους της Amazon, καθώς και πάνω από 100.000 εποχικούς υπαλλήλους που εργάστηκαν στις εγκαταστάσεις της Amazon σε ολόκληρη τη χώρα κατά την τελευταία εορταστική περίοδο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις μας καθώς επενδύουμε στους υπαλλήλους μας. Αλλά αυτό δεν οδήγησε την απόφαση. Είχαμε προσφέρει πάντα ανταγωνιστικούς μισθούς. Αλλά αποφασίσαμε ότι ήταν καιρός να οδηγήσουμε την αγορά – να προσφέρουμε μισθούς που ξεπερνούσαν τον ανταγωνισμό. Το κάναμε γιατί φαινόταν σωστό να γίνει.

Σήμερα προκαλώ τους κορυφαίους ανταγωνιστές μας (γνωρίζετε ποιοι είστε!) να συμβαδίσουν με τα οφέλη των εργαζομένων μας και τον ελάχιστο μισθό των 15 δολαρίων. Κάντε το! Ακόμα καλύτερα, πηγαίνετε στα $16 και πετάξτε το μπαλάκι πίσω σε μας. Είναι ένα είδος ανταγωνισμού που θα μας ωφελήσει όλους.

Πολλά από τα άλλα προγράμματα που έχουμε παρουσιάσει για τους υπαλλήλους μας ήρθαν εξίσου από την καρδιά και το μυαλό. Έχω αναφέρει το πρόγραμμα Career Choice, το οποίο πληρώνει έως και το 95% των διδάκτρων και των τελών για ένα πιστοποιητικό ή δίπλωμα σε ειδικευμένους τομείς σπουδών, οδηγώντας σε καριέρες κατά τη ζήτηση για τους συνεργάτες μας, ακόμα κι αν αυτές οι σταδιοδρομίες τους απομακρύνουν από την Amazon . Περισσότεροι από 16.000 εργαζόμενοι έχουν πλέον επωφεληθεί από το πρόγραμμα, το οποίο που συνεχίζει να διευρύνεται. Παρομοίως, το πρόγραμμα Career Skills μας εκπαιδεύει ωριαία τους συνεργάτες σε κρίσιμες επαγγελματικές δεξιότητες όπως η συγγραφή βιογραφικού, η αποτελεσματική επικοινωνία και τα βασικά στοιχεία των υπολογιστών. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε συνέχεια αυτών των δεσμεύσεων, υπογράψαμε τη δέσμευση του Προέδρου για τους Αμερικανούς Εργαζομένους και ανακοινώσαμε ότι θα αναβαθμίσουμε 50.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ μέσω της σειράς καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης.

Οι επενδύσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στους σημερινούς υπαλλήλους μας ή ακόμα και στο παρόν. Για να εκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό του αύριο, έχουμε δεσμευτεί 50 εκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων μέσω του πρόσφατα ανακοινωθέντος προγράμματος Amazon Future Engineer, για την υποστήριξη της εκπαίδευσης STEM και CS σε όλη τη χώρα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και πανεπιστημίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών και μειονοτήτων σε αυτά τα επαγγέλματα. Επίσης, συνεχίζουμε να εκμεταλλευόμαστε τα απίστευτα ταλέντα των βετεράνων στρατιωτών μας. Είμαστε σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να προσλάβουμε 25.000 βετεράνους και στρατιωτικούς συζύγους μέχρι το 2021. Και μέσω του Προγράμματος Μαθητευόμενων Τεχνικών Βετεράνων του Αmazon, παρέχουμε στους βετεράνους κατάρτιση στην εργασία σε τομείς όπως το cloud computing.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους πελάτες μας που μας επέτρεψαν να τους εξυπηρετούμε ενώ πάντα μας προκαλούσαν να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, στους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη σας και σε όλους τους υπαλλήλους μας σε όλο τον κόσμο για τη σκληρή δουλειά και το πρωτοποριακό πνεύμα σας. Οι ομάδες σε όλη την Amazon ακούνε τους πελάτες και σκέφτονται για λογαριασμό τους!

Όπως πάντα, επισυνάπτω ένα αντίγραφο της αρχικής επιστολής μου του 1997. Παραμένει πρωτεύον.

Με εκτίμηση,

Jeffrey P. Bezos

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος

Amazon.com, Inc.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.