20 Απρ 2024
READING

Τα McDonald’s δεν μπορούν να νικήσουν τα Shake Shack και Wendy’s στη μάχη των γκουρμέ Burgers

4 MIN READ

Τα McDonald’s δεν μπορούν να νικήσουν τα Shake Shack και Wendy’s στη μάχη των γκουρμέ Burgers

Τα McDonald’s δεν μπορούν να νικήσουν τα Shake Shack και Wendy’s στη μάχη των γκουρμέ Burgers

Τα McDonald’s δεν μπορούν να νικήσουν το Shake Shack και το Wendy’s στα “Signature-Crafted Burgers”. Δεν έχουν το κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο για να τα προετοιμάσουν και να τα παραδώσουν στους πελάτες τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η εταιρεία τα απομάκρυνε από τα μενού της, παραμένοντας στα κλασικά της.

Ο γίγαντας του fast food παρουσίασε τα Signature Crafted burgers πριν από δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να προλάβει τον ανταγωνισμό από τα Wendy’s και Shake Shack, τα οποία επικεντρώνονται σε premium burgers με φρέσκα συστατικά.

“Απολαύστε τα Signature Crafted Recipes collection από τα Mc Donald’s και ανακαλύψτε τις γλυκιές και αλμυρές γεύσεις από το μενού των νέων burger μας “, δήλωνε στο site η McDonald’s. “Απολαύστε τις νόστιμες συνταγές μας με μονό ή διπλό 100% νωπό κομμάτι βοείου κρέατος το οποία είναι αρωματισμένο και ωριμασμένο στην επίπεδη σιδερένια σχάρα μας, τη στιγμή που θα το παραγγείλετε”.

Το πρόβλημα ήταν ότι η παραγωγή signature burgers απαιτεί κάτι περισσότερο από φρέσκα συστατικά. Απαιτεί προετοιμασία, η οποία ανταγωνίζεται τον περιορισμένο χώρο της κουζίνας με τα συμβατικά burgers και τα είδη πρωινού.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο επίσημος λόγος για την απόσυρση του προϊόντος από το μενού της εταιρείας. “. Η απομάκρυνση πιθανότατα έχει περισσότερο να κάνει με τη διαδικασία μαγειρέματος του burger στα Mc Donald’s από την στάση του καταναλωτής προς αυτό”  αναφέρει ο Howard Penney, διευθύνων σύμβουλος της Hedgeye Risk Management στο Reuters.

Επιπλέον, τα signature burgers απαιτούν ένα ορισμένο βαθμό προσαρμογής που επιβραδύνει τα πράγματα, υπονομεύοντας ένα από τα βασικά στοιχεία του επιχειρηματικού μοντέλου της Mc Donalds: την ταχύτητα.

Με τα χρόνια, η Mc Donalds κατάφερε να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει υιοθετώντας και προσαρμόζοντας νέα προϊόντα στο μενού και νέες υπηρεσίες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ποικίλης καταναλωτικής αγοράς – όπως διαμορφώνεται από τις δημογραφικές, οικονομικές και τοπικές τάσεις σε όλο τον κόσμο.

Tα Mc Donald’s οδήγησαν τη δεκαετία του 1960 στην τάση του baby boomer, τις αυξανόμενες τάξεις των εφήβων και την αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών στο εργατικό δυναμικό, με ένα γρήγορο και ανέξοδο μενού.

Και η τάση της παγκοσμιοποίησης της δεκαετία του 1970 και της δεκαετίας του ’80, μετέφερε την αμερικανική μανία για γρήγορο φαγητό στο εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, προσαρμόστηκε στο κοινωνικό πλαίσιο κάθε επαρχίας μέσω franchising  σε ντόπιους επιχειρηματίες. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας ευρύτερης αγοράς προχώρησαν πάρα πολύ και οδήγησαν την MacDonald στο βασικό επιχειρησιακό της μοντέλο.

Αυτή είναι μια κατάσταση που η εταιρεία προσπάθησε να αλλάξει τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την έναρξη της εκστρατείας ” Fast and Convenient ” που οδήγησε σε ριζική προσαρμογή του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας στις αναδυόμενες τάσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ένα πιο φυσικό περιβάλλον εστιατορίου. Τα “γρήγορα” και “βολικά” στοιχεία της ιδέας του McDonald συμπληρώθηκαν από το “υγιεινό” και “πιο φυσικό” στοιχείο, προσθέτοντας στο μενού σαλάτες, φρούτα και στικ καρότου.

Τα τελευταία χρόνια, η McDonald’s συνέχισε να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της προσφέροντας υψηλής ποιότητας καφέ και υγιεινά ποτά είτε μέσω των παραδοσιακών εστιατορίων είτε των καφετεριών, ανταγωνιζόμενη τα Starbucks και άλλες τοπικές καφετέριες στην Ευρώπη, με ισχυρή ανάπτυξη και στην Κίνα.

Και με την προσφορά των signature burgers προσπάθησε να συμβαδίσει με τους Shake Shack, Wendy και Five Guys. Αλλά, προφανώς, αυτές οι προσπάθειες πήγαν πάρα πολύ μακρύτερα, οδηγώντας την εταιρεία μακριά από το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο. Για αυτό η εταιρεία έπρεπε να ακυρώσει αυτά τα προϊόντα από το μενού της.

Τα McDonald’s δεν μπορεί να έχει τα πάντα και να απευθύνεται σε όλους. Πρέπει να επιμείνουν σε αυτό που μπορεί να μεγαλώσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να αφήσει τους ανταγωνιστές του να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα, όπως τα γκουρμέ burgers.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.