24 Απρ 2024
READING

Η 60χρονη μάρκα της Barbie οδηγεί την επανάσταση της Mattel

4 MIN READ

Η 60χρονη μάρκα της Barbie οδηγεί την επανάσταση της Mattel

Η 60χρονη μάρκα της Barbie οδηγεί την επανάσταση της Mattel

Στα 60 χρόνια της, η Barbie κατάφερε να γίνει τα πάντα, από αστροναύτης και καθηγήτρια αεροβικής γυμναστικής έως μηχανικό ρομποτικής. Αυτές τις μέρες φαίνεται ότι η πιο σημαντική δουλειά της είναι να γίνει η Corporate Turnaround Barbie.

Η Barbie έχει γίνει μία από τις καλύτερες μάρκες της Mattel, η οποία αγωνίζεται να προστατέψει τα περιουσιακά της στοιχεία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ακαθάριστες πωλήσεις της μάρκας Barbie αυξήθηκαν συνολικά κατά 7%.

Η Barbie έχει περάσει πολλά από το πρώτο μισό αυτής της δεκαετίας, όταν οι πωλήσεις στις κούκλες μειώνονταν κάθε χρόνο, μερικές φορές μέχρι και κατά διψήφια νούμερα.

Η τύχη της Barbie βελτιώθηκε όταν η Mattel έκανε τη μάρκα πιο περιεκτική, διευρύνοντας τον αριθμό των σωματοτύπων, τους τόνους του δέρματος και τα είδη μαλλιών στις κούκλες που έφεραν το εμπορικό σήμα.

Οι πωλήσεις της έλαβαν επίσης μια ώθηση από τον εορτασμό των 60ων γενεθλίων που θα κρατήσει ένα χρόνο ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, με ειδικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Ορόσημα σε ολόκληρο τον κόσμο – από το κτίριο Empire State έως το μουσείο ιστορίας της Τζακάρτα – φωταγωγήθηκαν ροζ προς τιμήν της.

Οι εκδηλώσεις της Barbie έφεραν στο σήμα πάνω από 6 δισεκατομμύρια δημοσιεύσεις στα media, σύμφωνα με τον Richard Dickson, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο.

Τα οικονομικά της Mattel αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη της Barbie. Δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ήταν καλύτερα ή όπως κάποιοι μπορεί να το θέσουν, λιγότερο κακά από ότι περίμενε η Wall Street. Η μετοχή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 12% μετά από αυτό.

Η Mattel πρέπει να ανησυχεί για τον αντίκτυπο της πρόσφατης ανάκλησης του Rock ‘n Play Sleeper από το τμήμα της Fisher-Price. Ενώ τα στελέχη της Mattel δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ότι οι επιστροφές που σχετίζονται με ανάκληση θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.Αλλά για την ώρα, φαίνεται ότι η στρατηγική της Mattel για την ανάκαμψη δουλεύει.

Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου “ήταν καλοί, με την έννοια ότι βελτιώνονται”, δήλωσε η Linda Bolton Weiser, ανώτερη ερευνητική αναλυτής στην D.A. Davidson & Co. “Κάνουν πρόοδο.” Και στο δεύτερο τρίμηνο, η Mattel είναι πιθανό να δει μια ώθηση από τις αποστολές παιχνιδιών που σχετίζονται με την κυκλοφορία της ταινίας Toy Story 4.

Όπως και ο αντίπαλός της Hasbro, η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η Mattel δείχνει ότι μπορεί να πλοηγηθεί σε έναν κόσμο χωρίς το Toys ‘R’ Us.

“Τα πήγαμε καλά ενόψει ορισμένων αρνητικών συγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος του Πάσχα και του ξένου συναλλάγματος, καθώς και του εξελισσόμενου περιβάλλοντος λιανικής πώλησης λόγω του κλεισίματος του Toys ‘R’ Us», δήλωσε ο Ynon Kreiz, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές.

Στη Βόρεια Αμερική, η περιοχή πλήττεται σκληρότερα από το κλείσιμο όλων των καταστημάτων των ΗΠΑ της Toys R ‘Us, “Οι συνεργάτες μας και οι λιανικοί συνεργάτες συνεργάστηκαν πολύ αποτελεσματικά στο σχεδιασμό και την πώληση παρά την απουσία της Toys ‘R’ Us “, είπε ο Kreiz.

Ο κ. Kreiz και άλλα στελέχη της Mattel στο συνέδριο δήλωσαν ότι οι Walmart και Target ήταν βασικοί εταίροι για την προώθηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική, καθώς και συνεργάτες σε retailers, φαρμακεία, πολυκαταστήματα, αλυσίδες χαμηλού κόστους και άλλους λιανοπωλητές. Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη όπου η Mattel πωλεί παιχνίδια, δήλωσε ο Kreiz. “Βλέπουμε ότι η αγορά έχει εξελχθεί”, είπε.

Η αναλυτής Linda Bolton Weiser δήλωσε ότι τόσο η Hasbro όσο και η Mattel φαίνονται καλά φέτος, μετά το χτύπημα που δέχτηκαν από το κλείσιμο της Toys ‘R’ Us πέρυσι. “Ήξεραν ότι δεν θα πήγαιναν καλά λόγω της Toys R ‘Us” είπε. “Αλλά ήθελαν να σιγουρευτούν ότι θα έμπαιναν σε αυτό το έτος με καλές προυποθέσεις και μοιάζει ότι και οι δύο το έκαναν καλά.”

Ξεκινώντας το δεύτερο τρίμηνο, είπε, οι συγκρίσεις με βάση την αποστολή παιχνιδιών της Toys ‘R’ Us θα είναι ευνοϊκότερες, διότι τόσο η Hasbro όσο και η Mattel έστειλαν ελάχιστα  λόγω του ότι η εκκαθάριση είχε ήδη αρχίσει από τότε.

Εκτός από τη Barbie, η οποία εισέρχεται στην 60η χρονιά της, μοιάζοντας καλύτερη από ποτέ, η Mattel έχει μια άλλη πιθανή επιτυχία για το 2019 – η σειρά BTS με τα μέλη του εξαιρετικά δημοφιλούς boy band της Νότιας Κορέας.

Ο Πρόεδρος της Mattel Dickson αποκάλεσε τη γραμμή BTS “ένα μεγάλο προσδοκώμενο στοίχημα” σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι μια παγκόσμια επιτυχία. “Αντιδράσαμε γρήγορα σε μια τάση”, δήλωσε ο Dickson και παρουσίασε τη σειρά μέσω μιας καινοτόμου στρατηγικής κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κερδίζοντας την κυκλοφορία του “BTS Army”, την ομάδα οπαδών της μπάντας.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης ανυπομονούν για το λανσάρισμα και τη δέσμευση χώρου των ραφιών τους και “ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα είναι μια πραγματικά διασκεδαστική και προσοδοφόρα νέα σειρά για εμάς “, δήλωσε ο Dickson.

Οι κούκλες BTS είναι βέβαιο ότι θα είναι οι κορυφαίες σε πωλήσεις αυτή τη σεζόν, αλλά δεν θα έχουν τα πόδια της Barbie – 60 χρόνια στην εξουσία και ακόμα ικανά να οδηγήσει μια εταιρική επανάσταση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.