Αυτό είναι το Adidas Futurecraft Loop. Είναι το πρώτο παπούτσι για τρέξιμο – και ένα από τα πρώτα καταναλωτικά προϊόντα γενικώς – σχεδιασμένο για μία κυκλική διάρκεια ζωής.
“Όταν σταματάτε να φοράτε αυτό το προϊόν, το δίνετε πίσω σε εμάς. Και το ανακυκλώνουμε “, λέει ο Tanyaradzwa Sahanga, μηχανικός υλικών στην Adidas. “Μπορούμε να πάρουμε αυτή την ανακυκλωμένη εκδοχή, εκείνα τα κομμάτια του παπουτσιού που χρειαζόμαστε και να τα βάλουμε και πάλι σε νέα παπούτσια”.
Η διαδικασία Loop δεν είναι ακόμη σε αναλογία 1: 1. Ένα παλιό παπούτσι δεν δημιουργεί κυριολεκτικά ένα νέο παπούτσι. Ενώ το 100% των παπουτσιών Loop μπορεί να ανακυκλωθεί, το ανακυκλωμένο υλικό μπορεί να αποτελέσει μόνο το 10% της επόμενης γενιάς υποδήματος Loop για να διατηρήσει το επίπεδο απόδοσής του. Η Adidas ελπίζει να βελτιώσει γρήγορα αυτή την αναλογία κατά τα προσεχή έτη, για να φτάσει τελικά στο ιδανικό της κυκλικότητας προϊόντων 1: 1.
Αυτός είναι ένας μεγάλος λόγος που τα πρώτα παπούτσια Loop θα παραχωρηθούν – δεν θα πωληθούν – σε μια beta δοκιμή ξεκινώντας από αυτό το φθινόπωρο, καθώς η Adidas προσπαθεί να ξεδιαλύνει πως τα παπούτσια θα τιμολογούνται, θα συλλέγονται και θα επιστρέφονται από τους καταναλωτές όταν φοριούνται.
Μια ευρύτερη κυκλοφορία δεν αναμένεται πριν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Για την Adidas, η οικοδόμηση του Loop ήταν μια απίστευτη πρόκληση μηχανικής. Αλλά το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς η Adidas πωλεί τους καταναλωτές ένα προϊόν που σχεδιάζει να πουλήσει ξανά στους ίδιους και ξανά και ξανά.
Δημιουργία του Futurecraft Loop
Κάθε χρόνο, η Adidas κυκλοφορεί τα παπούτσια Futurecraft – ένα σχέδιο που η εταιρία αναγνωρίζει ανοιχτά ότι είναι ένα βιώσιμο προϊόν που η Adidas μπορεί γενικά να παράγει μόνο σε περιορισμένους αριθμούς. Αλλά η ιδέα του Futurecraft είναι να πειραματιστεί δημόσια, να στρατολογήσει νέους συνεργάτες της βιομηχανίας και να συνεχίσει να προωθεί τα υποδήματα.
Η πρωτοβουλία έχει δώσει ήδη παπούτσια φτιαγμένα από τα απόβλητα των ωκεανών και τα 3D τυπωμένα πέλματα. Αλλά, η Adidas στρατηγικά αξιοποιεί τα προϊόντα Futurecraft. Εν προκειμένω, η εταιρεία έφτασε να κατασκευάσει 7.000 πλαστικά παπούτσια από απορρίμματα του ωκεανού το 2015 σε 11 εκατομμύρια φέτος.
“Εδώ δεν μιλάμε για concept cars, μιλάμε για δηλώσεις προθέσεων”, λέει ο Paul Gaudio, παγκόσμιος δημιουργικός διευθυντής της Adidas, ο οποίος φαντάζεται ότι η Adidas θα μπορούσε να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια παπούτσια Loop μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. “Εκεί στοχεύουμε”.
Ενώ το Loop βρίσκεται στην αρχή, είναι στην πραγματικότητα μια ιδέα που οι σχεδιαστές της Adidas έχουν ονειρευτεί εδώ και καιρό. “Μπορώ να θυμηθώ μια εποχή 20 έως 25 χρόνια πριν, όταν ξεκινήσαμε την ιδέα, γιατί το εμπόδιο στην ανακύκλωση υποδημάτων είναι ότι είναι κατασκευασμένα από τόσα πολλά υλικά”, λέει ο Gaudio. “Υπάρχει κόλλα, χημικά – πράγματα που δεν μπορείτε εύκολα να διαχωρίσετε”.
Η φιγούρα του Adidas στο εσωτερικό αποτελείται από 12 μέρη καθώς το μέσο παπούτσι έχει 12 διαφορετικά υλικά μέσα. Αλλά για να είναι ανακυκλώσιμο, για να είναι πραγματικά πρακτικό να συλλέγεται και να επαναχρησιμοποιείται, ένα παπούτσι πρέπει να σχεδιάζεται περισσότερο σαν ένα πλαστικό μπουκάλι ή ένα κυματοειδές κουτί. Θα πρέπει να έχει ένα υλικό που μπορεί να αφαιρεθεί και να λειώσει. Αυτό είναι όλο.
Αυτό που συνειδητοποίησε η Adidas ήταν ότι μια παραλλαγή του πολυμερούς Boost δεν ήταν μόνο ανακυκλώσιμη, θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε νήμα, το οποίο στη συνέχεια υφαίνεται σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπως κορδόνια. Το Boost θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει μια ράβδο στρέψης, ένα κρίσιμο συστατικό που βρίσκεται κάτω από την πατούσα, συνδέοντας το μπροστινό μέρος του παπουτσιού με το πίσω. Το πολυμερές που μοιάζει με Boost, θα μπορούσε, θεωρητικά, να τα κάνει όλα. Και φυσικά όλα αυτά τα νέα υλικά του Boost θα ήταν επίσης ανακυκλώσιμα. Ένα παπούτσι Boost θα μπορούσε εύκολα να λιώσει μαζί με ένα σωρό άλλα παπούτσια Boost για να φτιάξουν μια ολόκληρη νέα παρτίδα.
Κάτι άλλο ενδιαφέρον; Χρησιμοποιώντας μόνο ένα υλικό άνοιξαν νέες μεθόδους κατασκευής για το παπούτσι. Αντί για κόλλα και ραφές, η Adidas συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να συνενώσει τα εξαρτήματα του παπουτσιού μαζί μόνο από τη θερμότητα και την πίεση που θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής υποδημάτων.
Η ομάδα της Adidas δεν ισχυρίζεται ότι ξέρει πώς να πουλήσει τα Loop, ακόμα. Φυσικά η αρχική σειρά Futurecraft Loop θα ξεπουλήσει αμέσως, όπως πάντα συμβαίνει με τα limited-edition- και η Adidas θα τα δώσει δίχως αναγγελία. Αλλά το να τα πάρει πίσω και να κάνει την επόμενη γενιά εξίσου επιθυμητή, είναι μια άλλη ερώτηση.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.