Το κίνημα της ενοικίασης

Η εμφάνιση ενός νέου τομέα της αγοράς, αυτόν της ενοικίασης επίπλων, αξίας περίπου 742 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική αγορά μόνο πέρυσι, μπορεί να αποδοθεί τόσο στην οικονομική ανάγκη της σύγχρονης εποχής όσο και στη μετατόπιση της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Οι παροδικές συνθήκες διαβίωσης της “Generation Rent” ,το 40% των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ιδιοκτησία τους δημιουργούν μια αυξανόμενη ανάγκη για ευέλικτη προσαρμογή στο σπίτι.

Υπάρχουν επίσης αυτοί που προτιμούν την ευκολία, την ευελιξία και τη βιωσιμότητα της ενοικίασης επίπλων ​​από την άμεση αγορά.

Το εύρος της ελκυστικότητας της αγοράς ενοικιαζόμενων επίπλων παρουσιάζεται στην ποικίλη τοποθέτηση στην αγορά των σημάτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν τρεις μάρκες ειδικότερα που πιστεύουμε ότι είναι αξιοσημείωτες, η καθεμιά με τη δική της πολύ διαφορετική πρόταση και πελάτη-στόχο.

Η πιο γνωστή εταιρεία που έχει εισέλθει στην αγορά αυτή είναι η Ikea, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ξεκινήσει τη χρηματοδοτική μίσθωση επίπλων σε 30 βασικές αγορές, με κύριο στόχο την καθιέρωση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και χρήσης οικιακών συσκευών.

Η κίνηση έρχεται ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για να δώσει σε όλα τα προϊόντα «κυκλικές δυνατότητες» μέχρι το 2030, με τις οποίες τα αντικείμενα και τα έπιπλα θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής πριν πεταχτούν.

Αντί να επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές αρετές της χρηματοδοτικής μίσθωσης επίπλων, η startup της Νέας Υόρκης Mobley, προσφέρει εξαιρετική ευελιξία και έλεγχο στον τελικό χρήστη.

Οι κάτοικοι των πέντε δήμων της πόλης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεμονωμένα αντικείμενα ή προκαθορισμένα «πακέτα» για μίσθωση για περίοδο τριών έως δώδεκα μηνών, μετά την οποία ο πελάτης έχει πλήρη ελευθερία να επιλέξει μεταξύ της απόσυρσης των αντικειμένων, ένα προεξοφλητικό επιτόκιο, την ανταλλαγή με μια νέα επιλογή ή την εξόφληση της υπολειμματικής αξίας και τη διατήρηση των τεμαχίων.

Τέλος, με μια πιο προνομιακή θέση στην αγορά, η πλατφόρμα Harth, με έδρα το Λονδίνο, ενεργεί ως ενδιάμεσος για τους πελάτες να εντοπίζουν μεμονωμένα κομμάτια από ιδιώτες δανειστές, προσφέροντας ταυτόχρονα εξατομίκευση σε κάθε πελάτη με τη μορφή «υπηρεσίας σχεδιασμού και εσωτερικού σχεδιασμού κατόπιν παραγγελίας  με έμπειρους και αφοσιωμένους συμβούλους σχεδιασμού ».

Η Harth παίρνει ένα μερίδιο μηνιαίας αμοιβής για κάθε αντικείμενο που μισθώνεται μέσω της πλατφόρμας, η οποία διαθέτει «συλλεκτικά αντικείμενα, κομμάτια ιστορικά και vintage ευρήματα».

Παρόλο που αυτά τα εμπορικά σήματα παρουσιάζουν πολύ διακριτές προτάσεις και πελάτες-στόχους, όλα παρουσιάζουν οφέλη τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους τελικούς χρήστες που δεν είναι διαθέσιμα σε ένα μοντέλο βασισμένο στην ιδιοκτησία.

Για τους καταναλωτές, η απαλλαγή από την οικονομική ευθύνη για την απόσβεση των περιουσιακών στοιχείων και από την υποχρέωση μακροπρόθεσμης ανάληψης δεσμεύσεων όσον αφορά τις προτιμήσεις του στυλ και τις συνθήκες διαβίωσης αποτελεί ένα συναρπαστικό επιχείρημα για την ενοικίαση οικιακών συσκευών.

Για τους προμηθευτές, η δυνατότητα υποκατάστασης μιας έκτακτης συναλλαγής για μια τρέχουσα συμφωνία μίσθωσης τους επιτρέπει να διατηρούν στενότερη σχέση με τους πελάτες τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την πίστη και διευκολύνοντας την πώληση βοηθητικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν συλλογές επίπλων που δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν και η προοπτική ενός μόνο τεμαχίου που εξυπηρετεί πολλούς πελάτες κατά τη διάρκεια της ζωής του, μεγιστοποιεί το περιθώριο του προμηθευτή.

Η ενοικίαση επίπλων ανταποκρίνεται σε πολλά από τα βασικά κριτήρια αγορών των αγοραστών επίπλων του μέλλοντος, με την ιδιοκτησία του προϊόντος για άλλη μια φορά παραγκωνισμένη. Το μοντέλο μίσθωσης είναι ήδη εδραιωμένο στις αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και οπτικών μέσων και είναι πιθανό να μεταπηδήσει από τα έπιπλα και σε άλλες κατηγορίες λιανικής.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here