24 Απρ 2024
READING

Οι εγχώριοι αντίπαλοι αναγκάζουν το Amazon να κλείσει το ηλεκτρονικό κατάστημά του στην Κίνα

3 MIN READ

Οι εγχώριοι αντίπαλοι αναγκάζουν το Amazon να κλείσει το ηλεκτρονικό κατάστημά του στην Κίνα

Οι εγχώριοι αντίπαλοι αναγκάζουν το Amazon να κλείσει το ηλεκτρονικό κατάστημά του στην Κίνα

Η Amazon δήλωσε ότι θα κλείσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα της Κίνας στις 18 Ιουλίου, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου επικεντρώνεται στις επικερδείς υπερπόντιες επιχειρήσεις πωλώντας αγαθά και υπηρεσίες cloud στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η κίνηση υπογραμμίζει πόσο οι εδραιωμένοι, εγχώριοι ανταγωνιστές ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν καταστήσει δύσκολο για την αγορά του Amazon να κερδίσει έδαφος στην Κίνα. Η εταιρεία ερευνών καταναλωτών iResearch Global δήλωσε ότι η αγορά Tmall της Alibaba Group Holding και η JD.com ελέγχουν το 82% της κινεζικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου πέρυσι.
Εκπρόσωπος της Amazon είπε στο Reuters την Πέμπτη ότι προειδοποιούν τους πωλητές ότι δεν θα λειτουργεί πια αγορά εκεί, ούτε θα παρέχει υπηρεσίες πωλητών στο Amazon.cn.

“Συνεργαζόμαστε στενά με τους πωλητές μας για να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση και να συνεχίσουμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πελατών”, ανέφερε η εκπρόσωπος σε δήλωση. “Οι πωλητές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να πωλούν μέσω Amazon στην Κίνα είναι σε θέση να το κάνουν μέσω του Amazon Global Selling”.

Πηγές αναφέρουν ότι οι αγοραστές της Amazon στην Κίνα δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγοράζουν αγαθά από τρίτους εμπόρους στη χώρα, αλλά θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να παραγγέλνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία μέσω του παγκόσμιου καταστήματος της εταιρείας. Η Amazon θα τερματίσει την υποστήριξη των εγχώριων εμπόρων στην Κίνα τις επόμενες 90 ημέρες και θα αναθεωρήσει τις επιπτώσεις στα κέντρα εκπλήρωσης της χώρας, μερικά από τα οποία ενδέχεται να κλείσουν.

“Κλείνουν επειδή δεν είναι κερδοφόροι και δεν αυξάνονται”, δήλωσε ο αναλυτής Michael Pachter στο Wedbush Securities.

Ο Ker Zheng, ειδικός μάρκετινγκ στη συμβουλευτική ηλεκτρονικού εμπορίου Azoya που εδρεύει στο Shenzhen, δήλωσε ότι η Amazon δεν είχε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Κίνα έναντι των εγχώριων αντιπάλων της. Εκτός αν κάποιος ψάχνει για ένα πολύ συγκεκριμένο εισαγόμενο αγαθό που δεν μπορεί να βρεθεί αλλού, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για έναν καταναλωτή να επιλέξει το Amazon επειδή δεν πρόκειται να μπορέσει να στείλει τα πράγματα τόσο γρήγορα όσο το Tmall ή το JD», είπε.

Η εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει και να αναπτύσσεται στην Κίνα μέσω του Amazon Global Store, Global Selling, Kindle e-readers και online content. Η Amazon Web Services, η μονάδα υπολογιστικού cloud της εταιρείας που πωλεί δεδομένα αποθήκευσης και υπολογιστικής ισχύος στις επιχειρήσεις, θα παραμείνει.

Οι μετοχές των Alibaba και JD.com που ανήκουν στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 1% την Τετάρτη, προτού κερδίσουν αργότερα την ημέρα. Οι μετοχές της Amazon έκλεισαν στα ίδια επίπεδα.

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΟΥ E-COMMERCE

Η απόσυρση του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο, έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επιβράδυνσης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα. Η Alibaba τον Ιανουάριο ανέφερε την πιο αργή τριμηνιαία αύξηση κερδών από το 2016, ενώ το JD.com ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον με περικοπές προσωπικού.

Ακολουθεί επίσης την υποχώρηση του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου άλλων μεγάλων δυτικών λιανοπωλητών. Η Walmart Inc πούλησε την κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών της στο JD.com το 2016 σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο στο JD.com για να επικεντρωθεί στα φυσικά καταστήματα.

Ομοίως, η χώρα φαίνεται να επηρεάζει λιγότερα τις παγκόσμιες φιλοδοξίες των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών των Η.Π.Α., Netflix Inc, Facebook Inc και Alphabet Inc της Google, δήλωσε ο Pachter της Wedbush Securities.

Η Amazon αγόρασε την κινεζική ηλεκτρονική ιστοσελίδα αγορών, Joyo.com το 2004 για $ 75 εκατομμύρια, αλλάζοντας την επιχείρηση το 2011 σε Amazon China. Αλλά σε ένα σημάδι της κυριαρχίας του Tmall, η Amazon άνοιξε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα στο Alibaba το 2015.

Η Amazon εξακολουθεί να επεκτείνεται επιθετικά σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ινδία, όπου αγωνίζεται με τον τοπικό αντίπαλο Flipkart.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.